A Jablotron 2019. szeptember 9-i közleménye


A Jablotron 2019. szeptember 9-i közleménye
Az LDSZ Kft., mint a cseh JABLOTRON gyár termékeinek Magyarországi forgalmazója, az alábbi, rendkívül fontos biztonsági információkat szeretnénk Önnel megosztani, melyeket a JABLOTRON gyár 2019.09.09-i közleményében tett közzé.

A probléma

Ezúton tájékoztatjuk tisztelt partnereinket, hogy tudomásunkra jutott néhány olyan, rendkívüli tűzeset, melyeknek során a JABLOTRON által gyártott és 6V-os lítium elemcsomaggal ellátott JA-80A és JA-180A szirénák is szóba kerülhettek, mint lehetséges veszélyforrás. Egy ilyen esetben valószínűsíthető, hogy a szirénában elhelyezett elemcsomag kapott lángra, végső soron az egész ház kiégését eredményezve ezzel. A közelebbi vizsgálat azonban azt is kiderítette, hogy az említett szirénákban a telepítők nem a JABLOTRON által előírt BAT-80A SAFT elemet alkalmazták. Az ok nyilvánvaló, a márkás, megbízható gyártótól származó elemek ára olyan magas, hogy az alacsony minőségű helyettesítő elemek megjelenése nem sokáig váratott magára. Ezek némelyike konkrétan hamisítvány, azt ígérve a felhasználóknak, hogy kimondottan a Jablotron szirénákhoz készült. A problémát technikailag az a tény jelenti, hogy a 6 voltos technológia két lítium elem összeépítését igényli egy telepcsomagba. Amennyiben nem megfelelő elemeket kötnek sorba, ezek egyike az idő előrehaladtával hajlamos lesz az öngyulladásra. Ezért van, hogy az újabb típusú vezeték nélküli szirénák (pl. a JA-163A típus) egyetlen lítium elemet használnak, melyeknél ez a kockázati tényező fel sem merül. Szükséges intézkedések

Telepítő partnereinknek javasoljuk a korábban letelepített JA-80A és JA-180A típusú szirénák azonnali felülvizsgálatát, és ha a vizsgálat során kiderülne, hogy a szirénában nem a JABLOTRON által meghatározott BAT-80A SAFT elem található, kezdeményezzék annak azonnali cseréjét a hivatalos forgalmazónál beszerezhető megfelelő típusra. Mivel nincs lehetőség arra, hogy megakadályozzuk a veszélyes helyettesítő típusok piacon történő megjelenését (ráadásul bizonyos hamisítványokat ránézésre meg sem lehet különböztetni az eredeti gyári elemektől), nyomatékosan javasoljuk, hogy a lítium elemeket cseréljék mielőbb alkáli elemekre. Ha a szirénában talált elem nem eredeti SAFT elem, akkor késlekedés nélkül, ha eredeti elem, akkor a legközelebbi karbantartás alkalmával. Erre a célra hozzáférhetővé tettük a BH-80A teleptartót, mely beszerezhető a Magyarországi hivatalos forgalmazónál, és mely 5 db 1.5V-os C típusú (LR14) elem befogadására alkalmas. Az alkáli elemek használatára történő áttérés előnyei nyilvánvalóak – használatuk biztonságos, áruk alacsonyabb, mint a lítium elemeké, és gyakorlatilag bármely üzletben hozzáférhetők. Hátránya, hogy az elemek várható élettartama a most ajánlott 3 évről körülbelül 2 évre csökken. További információk

Az eladott szirénák számát összehasonlítva a cserék céljából vásárolt eredeti BAT-80A SAFT telepcsomagok számával, világossá válik, hogy a rendkívül veszélyes helyettesítő telepcsomagokat jelentős számban alkalmazták az elemek cseréjekor. A Jablotron folyamatos kapcsolatban van az érintett hatóságokkal, és mindent elkövet azért, hogy minden esetlegesen érintett felhasználóhoz eljuttassuk a veszélyes telepcsomagok használatával járó kockázatokról szóló információkat. Ezért azt kérjük Önöktől, hogy tájékoztassák az elérhetőségükben tevékenykedő telepítőket, és javasolják számukra a szirénák telepcsomagjainak mielőbbi ellenőrzését. Az érvényben lévő Európai Uniós szabályozás szerint az esetlegesen bekövetkező károkért az a személy felelős, aki tudatosan, vagy akár nem szándékosan a nem megfelelő telepcsomagot a szirénához csatlakoztatta. A Jablotron ezekért az ellenőrzésekért semmilyen költségtérítést nem fizet, mert nincs kapcsolatban a nem megfelelő elemek forgalmazásával foglalkozó cégekkel, személyekkel, és ezeknek a nem megfelelő elemeknek a használatát soha nem javasolta. Javasolja azonban a BH-80A teleptartó használatát és ezzel egyidejűleg az alkáli elemek használatára történő áttérést. Az érintett témáról bővebben a gyártó honlapján olvashat IDE kattintva. Amennyiben bármely további kérdése lenne, kérjük forduljon bizalommal termékmenedzsereinkhez, Matkó Csabához és Tóth Ferenchez.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Jól teljesít az olasz BLADE aktív kültéri hang-fényjelző
Olvasta már?
Jól teljesít az olasz BLADE aktív kültéri hang-fényjelző