Megtörtént az első hanghamisításos csaláskísérlet - állítólag


Megtörtént az első hanghamisításos csaláskísérlet - állítólag
Egy ún. deepfake támadás segítségével megközelítőleg 250 000 USD-t csaltak ki egy brit energetikai vállalkozástól, a Washington Post cikke szerint.

A feltételezett elkövetők a cég vezérigazgatójának hangját hamisították olyan hatékonysággal, hogy a vállalkozás ügyvezetője – bár furcsának találta a kérést – teljesítette a telefonban a saját főnökét élethűen imitáló hang utasítását és elindította a kérdéses összeg átutalását. Ekkor a bűnözők mohókká váltak és ismét megpróbálták rávenni egy utalásra, de ekkor már az ügyvezető - a „belső hangra” hallgatva - felhívta a vezérigazgatót, hogy meggyőződjön az utasítás valódiságáról, mindeközben az ál-vezérigazgató szintén vonalban volt, így a csalás lelepleződött. A Symantec kutatóinak állítása szerint már 3 ilyen eset ismeretes, a kár meghaladja az 1 MUSD-t. A dolog egyik „legpikánsabb” eleme, hogy az ilyen hamisított hangfelvételek készítésére alkalmas generátorok nyilvánosan és ingyenesen elérhetők a világhálón. A lemásolni kívánt személytől elegendő egy percnél is kevesebb hangminta.

Forrás: The Washington Post
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Keresés képanalitikai riasztások alapján Videosec NVR-eken
Olvasta már?
Keresés képanalitikai riasztások alapján Videosec NVR-eken