Ünnepel a Pelco-t nemrég értékesítő befektető cég


Ünnepel a Pelco-t nemrég értékesítő befektető cég
Alig 14 hónapos „tulajdonlást” követően adta el a nagymúltú Pelcot, a tőzsdén kívüli cégek kezelésével/finanszírozásával (ún. PE) foglalkozó Transom Capital. Mint arról beszámoltunk, a vevő – a CCTV portfólióját dinamikusan fejlesztő – Motorola Solutions. PE szakmai körökben csak Grand Slam-ként értékeik a tranzakciót. (Jelen esetben a baseball terminológiából merített kifejezés – az ún. „hazafutást” megalapozó labdaelütést takarja.)

Egy kis történelmi visszatekintés a „labdát” (Pelco) illetően. A céget 1957-ben alapította E.L. Heinrich alapította, és eredetileg kameramozgatók (pan-tilt) és kapacsolódó termékek (vezérlő, telemetria stb.) gyártására specializálódott. Folyamatosan fejlesztve portfolióját vált az iparág egyik legnagyobb CCTV kamera és kiegészítők gyártójává. A céget 1987 David McDonald (egy magánbefektető). A következő 15 évben közel harmincszorosára növekedett a cég. 2007-ben a francia Schneider Electric vásárolta meg – ez utóbbi 1.54 milliárd USD-ért.

Virágkorában a Pelco 2000 embernek adott munkát, de a Schneider éra alatt – PE Professional szerzője szerint: részben az iparág IP átállási trendjére visszavezethetően – az üzleti teljesítménye erőteljesen leromlott. A Transom 2019 májusában megvásárolta fel a céget (hivatalosan soha nem tették közzé a tranzakció paramétereit), ekkor az egykori ikon éves árbevétele kb. 185 millió USD volt és alig több mint 470 alkalmazott dolgozott a cégnél. Mint azt a Transom illetékese kifejtette, hogy sikeresen végrehajtották a cég ARMOR (Felvásárlás-Átalakítás-Monitoring & Működtetés, Nyereségtermelés) értékteremtő eljárását, új irányt szabva a Pelco-nak, megteremtve annak lehetőségét, hogy ismét az iparág egyik vezető vállalata lehessen. A Transom-Scneider Electric megállapodás financiális részét eddig 50M USD alattira becsülték, de a megszellőztetett 12x-es nyereségráta (melyet a Transom realizált a Pelco üzleten) arra utal, hogy még a 10M USD-t sem érhette el az összeg, amit a Schneider számlájára befolyt tavaly. Ennek tükrében érthetőbb a „Grand Slam” jelző.

A Motorola szemszögéből, legalább is 2020-ra vetítve, már nem ennyire egyértelműen pozitív a kép. A cég vezérigazgatója a második negyedéves eredmények – befektetők számára tartott – ismertetése során kitért a Pelco „kérdéskörre” jelezve, hogy az új tulajdon becsült éves árbevétele 140-150M USD lesz (az akvizíció dátumától számítva 55-60M), szemben a Pelco eddigi menedzsmentje által előre jelzett 200M USD-vel.

A Motorola eddigi tervei szerint a Pelco portfolió bővülni fog és a Pelco kamerák szolgáltatását is fejlesztik, pl. az Avigilon technológiáival (video-analitika) és a gyártást visszaviszik az USA-ba, az Avigilon texasi gyártóüzemébe, melyet a cél érdekében kibővítenek. Kérdés, hogy 110M USD kifizetése (és a várható ez évi veszteségek tükrében) után mikor kíván további tőkét injektálni a Motorola Solutions a Pelco-ba, illetve milyen hatással lesz egy CCTV portfoliójának egyéb tagjaira, kiemelten az Avigilonra.

Forrás: Private Equity Professional, Security Sales & Integration, IPVM, seekingalpha.com
Forrás: ipvm.com
Tagek: CCTV kamera videotechnika

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Több, mint aminek látszik
Olvasta már?
Több, mint aminek látszik