Az USA tiltása és annak hatásai


Az USA tiltása és annak hatásai
2020. augusztus 13-án hatályba léptek az NDAA (Nemzetvédelmi Felhatalmazási Törvény) korlátozó rendelkezései, melyek megtiltják az USA kormányzati szerveinek, hogy olyan szervezettel szerződjenek (hosszabbítsanak / megújítsanak kontraktust), akik a törvényben meghatározott gyártók termékeit alkalmazzák – külön is nevesítve a Huaweit Dahuat és Hikvisiont. A szabályozás kiterjed más márka alatt beépítésre kerülő, tiltott gyártóktól származó fő rendszerelemeket / termék összetevőket tartalmazó megoldásokra, valamint az olyan OEM/ODM („címkézett” / „márkázott”) termékekre is, mint pl. Honeywell CCTV termékeinek adott hányada; ezzel jelentős kihívások elé állítva az érintett – az USA-val szerződni kívánó – szervezeteket.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Huawei Hisilicon SoC-jait (system on chip – egylapkás rendszer) tartalmazó megoldások szintén a tiltás hatálya alá tartoznak. Természetesen, némi kézügyességgel és nem kevés időráfordítással ez utóbbi is ellenőrizhető. Az NDAA tiltásainak hatására számos gyártó szűntette / szünteti meg egyes termékeinek gyártását, illetve vezette / vezeti ki őket az amerikai piacról, mindazonáltal egyéb országokban továbbra is értékesítik azokat.

Az IPVM által összeállított lista szerint 100%-ban NDAA „kompatibilis” termékeket gyárt például (a hazánkban ismertebb márkákat kiemelve), az Avigilon, az Axis Communications, a FLIR, a JCI/Tyco Securit és a Pelco. Az USA-ból kivezette nem NDAA kompatibilis termékeit pl. a Bosch és a Panasonic. Nagy részt a törvénynek megfelelő ezközökkel rendelkezik pl. a Hanwha Techwin, a Lilin, a March Networks, a MOBOTIX (aki ígérete szerint a törvényi határidőre kivonja a tiltás alá tartozó termékeit kínálatából), a Verkada és a Vivotek. A legkevésbé felelnek meg az NDAA elvárásainak a Costar, a Honeywell, az IDIS, a

Forrás: IPVM; lexology.com

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
QuadroSense – a Zmax védjegyoltalommal ellátott márkaneve
Olvasta már?
QuadroSense – a Zmax védjegyoltalommal ellátott márkaneve