A teljesen lapos „halszem” optikáké a jövő?


A teljesen lapos „halszem” optikáké a jövő?
A Massachusettsi Műszaki Intézet (MIT) és Massachusettsi Egyetem (UM) közös kutatócsoportja egy olyan 180°-os látószögű optika megalkotásán dolgoznak, mely az eddig ismert halszemoptikáktól eltérően teljesen lapos.

Aki már találkozott – akár a CCTV, akár a fotózás világában – a panoráma lencsék kérdéskörével, az tisztában vele, hogy alkalmazások elengedhetetlen, megalkotásuk magas szintű technológiai képességeket igényel; ebből fakadóan ezen optikák ára meglehetősen borsos. Az MIT-UM kutatói olyan megoldást kerestek, mely költséghatékonyan képes lehet kiváltani az eddig ismert és használatos halszemoptikákat. A projekt eredményeként született meg az ún. „metalencsék” egy lehetséges új generációja, mely egyetlen milliméter vastag (lapos) üvegből áll, melynek hátoldalát hártyavékony mikroszkopikus (ún. „meta-atom”) struktúra borítja, mely nagy precizitással úgy szórja a fényt, hogy a hagyományos halszemoptikákhoz mérhető minőségű panorámaképek készülhessenek. Az MIT-UM metalencse jelenleg csak az IR spektrumon képes képalkotásra, de a kutatók állítása szerint módosítható úgy, hogy a látható fény tartományában is tökéletesen működjön.

Forrás: MIT NEWS OFFICE

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Földfelszíni és drón-detektáló radarok a Zmaxnál
Olvasta már?
Földfelszíni és drón-detektáló radarok a Zmaxnál