Bosch megoldások az emberi testhő mérésére


Bosch megoldások az emberi testhő mérésére
Forgalmazó: Bosch Biztonsági és Védelmi Rendszerek
Gyártó: Bosch Building Technologies


A Bosch legújabb megoldásának elsődleges célja, hogy megbízhatóan érzékelje az emberi bőr felületi hőmérsékletét és jelezze a normál értékektől való eltéréseket. A célra kifejlesztett, beltéri DINION IP thermal 9000 RM kamerákkal az emberi bőr hőmérsékletének érzékelése 2,5 - 4,5 m távolságból megvalósítható, így könnyen elérhető az érintésmentes, egyben megfelelő távolságtartáson alapuló, hatékony szűrés.

AZ EMBERI TESTHŐ MÉRÉSE
A megbízható és pontos mérési eredmények eléréséhez a Bosch megoldás több komponensű rendszert használ, ahol az egyes elemek dedikált feladatokat látnak el. A kamera mellett a rendszer egy intelligens dekóderből (VIDEOJET 7000), egy viszonyítási alapot biztosító referenciaeszközből – ú.n. "fekete testből" és egy kezelőegységből áll. A hőkamera a látómezőben lévő „fekete test” és a mérendő személy alapján leképezi a látottak hőképét, melyben a rajta futó intelligens képtartalom elemzés segít az arc pozíciójának azonosításában, így a megfelelő terület hőmérsékleti adatainak kialakításában. A dekóder, a rajta futó szoftveres modul és a referenciaeszköz segítségével kiértékeli az adott arcon mért hőmérsékleti értékeket, valamint a pontosabb eredmények érdekében kompenzálja a különféle tényezők által okozott eltéréseket.

A rendszer ergonomikus felületein keresztül segíti az események és beállítások kezelését:
  • Riasztásokat – a megadott hőmérsékleti küszöbök fölötti értékeknél
  • Hőmérsékleti hisztogramok készítését – a korábbi mérési értékek vizuális áttekintését
  • Gyors hozzáférési pontok kialakítását, a múltbeli eseményekhez
  • Egyedi küszöbértékek konfigurációs profiljainak kialakítását.


  • A küszöbértékek konfigurációja a megoldás egyik legfontosabb jellemzője, ami három különböző rendszer profil között ad választási lehetőséget:

  • Abszolút küszöbérték használata:
  • Ez a profil az arcbőr legmelegebb pontjának hőmérsékletét adja, melyre egy előre definiált hőmérsékleti érték fölött generálható riasztás. Ez a működési mód leginkább ott javasolt, ahol a mérésre kontrollált körülmények közül érkeznek emberek.

  • Relatív küszöbérték használata:
  • Ebben a profilban a riasztási hőmérséklet tíz, egészséges ember átlagos hőmérsékletéhez viszonyított érték. Az operátor határozhatja meg, hogy az átlaghoz mért mekkora pozitív eltérés generáljon riasztást. Ez a profil leginkább ott hatékony, ahol a bőr hőmérséklete a környezeti feltételek miatt eltérhet a normáltól.

  • Automatikus küszöbérték használata:
  • Az automatikus riasztási küszöb riasztást akkor ad, amikor a bőr hőmérséklete a legforróbb, korábban megfigyelt értékek konfigurálható hányadán belül van (riasztási arány). Ehhez az első tíz emberre van szükség a statisztikai számításokhoz. Az üzemeltető az egészséges és az egészségtelen népesség statisztikai arányát használja a riasztás beállításához. Ez a megfelelő választás olyan alkalmazásokhoz, ahol naponta nagyszámú embert szükséges átvizsgálni.

    A megoldás megfelel a GDPR által meghatározott adatvédelmi követelményeknek is, a használt működési módtól függően. Operátori üzemmódban az operátor ellenőrzi az egyes mérések eredményeit. Ha azonban nyilvános, önkiszolgáló mód a választott, akkor mind a mért személyek arca, mind a mért hőmérséklet rejtve lesz – és csak a pozitív, vagy negatív besorolás eredménye látható. A bőr hőmérséklete, melyet hősugárzás alapján mérünk, eltér a test maghőmérsékletétől. Emiatt javasolt minden magasabb mérési eredményt második körben orvosi, hitelesített eszközzel is ellenőrizni.

    A megoldásokról részletes leírást talál weboldalunkon .

    Hirdetés
    hírdetés
    SecuriFocus

    A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
    www.securifocus.com

    SecuriForum

    A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
    www.securiforum.com

    Elérhetőség

    SecuriFocus Kft.
    1118 Budapest
    Nagyszeben u. 24/A
    Tel: (30) 942-2789
    Email: info@securifocus.com
    2024-től elindultak az elektronikus tűzvédelmi naplózás képzései
    Olvasta már?
    2024-től elindultak az elektronikus tűzvédelmi naplózás képzései