A robotok itt vannak, de…


A robotok itt vannak, de…
Magas rendszerességgel jelentik be fejlesztő cégek (többnyire startupok), hogy az emberi biztonsági őröket kiváltani képes robotot dobtak piacra.

A szingapúri székhelyű Ademco Security 2015-től számos project keretében tesztelt biztonságtechnikai célú robotokat, de (a cég stratégiai igazgatójának állítása szerint) a „sci-fi” értelemben vett, fölfelszíni robotok alkalmazása során a felmerülő problémák számosabbak voltak, mint az elért előnyök. Mint a cég illetékese elmondta, a közlekedőfelület egyenetlenségei még azon robotok esetében is okozott néha gondot, melyet fejlesztőik ún. multi-terrain (több terepen is közlekedésre alkalmas) jellegűnek promotáltak. Azt pedig, hogy egy már meglévő ingatlan padlózatát alakítsák a robot igényeihez, a tényleges sci-fi határait súrolta. Problémát okoztak még a kíváncsiskodó járókelők, akik körbevették a robotot, akadályozva annak munkavégzését. A robotokat megtámadó egyének és csoportok kérdésköre már csak hab a tortán. Mindezeken túl, a robotok (jelenleg még) csak szűken fókuszált feladatokra képesek. Ha pl. parkolóban felügyeli a rendet, akkor többnyire ez csak a parkolási rendre vonatkozik – azaz hova parkolhat egy adott jármű és hova nem. A funkcióbővítés meglehetősen nehézkes. Az autonóm drónok alkalmazása megoldhat számos problémát, de az alkalmazási rugalmasság még mindig az emberi munkaerő mellett szól.

Forrás: Ademco Security

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Látni és hallani
Olvasta már?
Látni és hallani