Címzett hangjelzők


Címzett hangjelzők
Forgalmazó: Polon-Alfa Magyarország Kft.
Gyártó: Polon-Alfa Magyarország Kft.


Az év elején hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014 (XII.5.) BM rendelet módosításának 162.§-nak (4) pontja a következőket írja le: „(4) A hangjelző vezérlések vezetékei készülhetnek a tűznek nem ellenálló vagy védelem nélküli kábelekből a visszatérő, két oldalról táplált hurokba illesztett izolátoros hangjelzők alkalmazása esetén, ha egyszeres vezetékhiba miatt a működésből nem esik ki egy hangjelzőnél több, és a megoldás alkalmas az áramkörben keletkező hiba – különösen zárlat vagy szakadás – jelzésére.”


Ezek alapján már eltérési engedély nélkül is tervezhető, a Polon-Alfa minden címezhető központja, címzett hangjelzőkkel, mivel a fent említett elvárások mindegyikének eleget tesz az összes címezhető hurok. Erre a megoldásra jelenleg 5 féle eszköz áll rendelkezésre:
 • SAL-4001 - címezhető hangjelző
 • SAW-6001 - címezhető hangjelző LED villogóval
 • SAW-6006 - címezhető hangjelző LED villogóval, rövid hangüzenet bemondó egységgel
 • DOU-6046AD - címezhető két optikás füstérzékelő, hangjelzővel
 • DUT-6046AD - címezhető kombinált hő- és füst érzékelő hangjelzővel

 • Természetesen a hagyományos hangjelzők telepítésének továbbra is megvannak a maga előnyei és azok a területei, ahol érdemes ezeket választani, de sok esetben a címzett hangjelző a jobb választás lehet. A piaci tapasztalatok alapján a Polon-Alfa Magyarország mérnökeiként, a következő két érvet szoktuk a leggyakrabban felhozni a címzett hangjelzők mellett: esztétikum és költséghatékonyság. Mivel a címzett hangjelzők telepítése során a tűzálló kábel elhanyagolható, így nem kell több helyre kábelezni -sőt, a tűzjelző kábel mennyiségét se szükséges növelni- így bizonyos objektumoknál (szállodák, irodaházak stb.) ahol fontos az épület belsőépítészeti megjelenése, a belső teret sokkal kevesebb helyen kell megfúrni, kábelekkel, csövekkel „csúfítani”. Ezen kívül a címezhető hangjelzők megjelenése nagyban hasonlít az érzékelők formavilágához, így az eszközök jobban illeszkednek, a telepített környezetbe.

  Másodsorban közepes és nagyobb tűzjelző rendszerek telepítése során, a címzett hangjelző és a hagyományos hangjelző közötti árkülönbség, 100 hangjelző esetén már a hétszámjegyű összeget is elérheti.

  Bár a címzett hangjelző önmagában drágább, mint a hagyományos hangjelző, de ha belekalkuláljuk a hagyományos hangjelző kábelezési és rögzítési költségét, akkor már egészen más a helyzet. A Polon-Alfa szakmai stábja a piaci tapasztalatok alapján kiszámolta, hogy egy átlagos rendszertelepítése során helytálló információ, hogy egy hangjelzőhöz körülbelül 20 méter tűzálló kábel és az ehhez tartozó tűzálló rögzítés szükséges, valamint ennek a munkadíja is bekerül a költség számításba. Így már látható, hogy a hagyományos hangjelzők telepítésénél a tűzálló kábelezés munkadíja a végső összeg ¾-e lesz. Ehhez képest a címzett hangjelző és a hozzá tartozó elem csak a hagyományos munkadíj költség ¾-e, vagyis egy 20 méteres távolságon ez a különbség azt fogja jelenteni, hogy minden költséget egybe véve a hagyományos hangjelző és a címzett hangjelző összköltsége között, több mind másfélszeres különbség lesz a címzett hangjelzők előnyére.

  Természetesen minden tervezés és kivitelezés egy-egy egyedi projekt, ezért a Polon-Alfa Magyarország Kft. minden esetben a tervezők és telepítők rendelkezésére áll, hogy árban és minőségben is a legjobb végeredmény születhessen meg.


  Hirdetés
  hírdetés
  SecuriFocus

  A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
  www.securifocus.com

  SecuriForum

  A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
  www.securiforum.com

  Elérhetőség

  SecuriFocus Kft.
  1118 Budapest
  Nagyszeben u. 24/A
  Tel: (30) 942-2789
  Email: info@securifocus.com
  Videosec PT-23-40WAL és IPW-2122W-28F Wifi kamerák
  Olvasta már?
  Videosec PT-23-40WAL és IPW-2122W-28F Wifi kamerák