A „bűnöző” MI-k veszélyeire figyelmeztet az Europol


A „bűnöző” MI-k veszélyeire figyelmeztet az Europol
A Trend Micro, az ENSZ Interregionális Bűn-és Igazságügyi Kutatóintézet és az Europol nem régiben publikált közös jelentése megkongatta a vészharangot jelezve, hogy a mestersége intelligencia (MI) elérte azt a fejlettségi szintet, amikor már nem a média által felkapott deep-fake (megtévesztően életszerű kép/hang) jelenti a legnagyobb veszélyt.

Az MI „megtanultak” eléggé emberien viselkedni ahhoz, hogy megtévesszék az IT védelmi megoldásokat. Az egyik példaként felhozott MI-támogatású ún. „bot” képes arra, hogy a Spotify-on belül megnövelje a lejátszott dalok számát, lejátszási listákat hozva létre – így fedve el, mikor a „bot” egyéb jellegű adatforgalmat produkál. Léteznek olyan algoritmusok, melyek segítségével minimális hangminta segítségével is megvezethetők a hang-biometrián alapuló biztonsági megoldások. Mi több, a „zsivány” algoritmusok képesek lemásolni az egyén viselkedési jellemzői (pl. billentyűhasználat), így tévesztve meg a viselkedés-biometriát alkalmazó védelmi rendszereket. Bónuszként említik azon madár méretű (ahhoz formailag is hasonlító) drónokat, melyek egy kamera és némi hordozott robbanóanyag segítségével célzott támadásokat indíthatnak kiválasztott személyek ellen. Természetesen, ezek csak egy igen hosszú lista kiragadott elemei. A jelentés felhívja a figyelmet az MI szabályozásának, továbbá a védelmi megoldások fejlesztésének fontosságára.

Forrás: Europol

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Felhívás őrzés-védelmi alvállalkozói pályázatra
Olvasta már?
Felhívás őrzés-védelmi alvállalkozói pályázatra