Axis: Hatékony felügyeletkezelés – több helyszínen egyszerre


Axis: Hatékony felügyeletkezelés – több helyszínen egyszerre
Egyre több szervezet részesül a hálózati megfigyelő rendszerek központosított kezelésének előnyéből. A több helyszínt megfigyelő rendszerek nem csak növelik a hatékonyságot, de pénzt is megtakarítanak.




Manapság a hálózati felügyeleti rendszerek egyre gyakoribbá, nagyobbá és sok esetben bonyolultabbá válnak. Biztonsággal állítható, hogy a legtöbb átlagos kiskereskedelmi üzlet vezetője örömmel átadná másnak a rendszer működtetését. Pontosan ennek a tehernek az átvétele a több helyszíni megfigyelő rendszerek lényege.

A több helyszínen alkazmazható, hálózatalapú felügyeleti rendszerek sokféle méretben kaphatók. Vannak kicsi és alapszintű rendszerek, amelyek csak néhány helyszín kezelésére készültek. A spektrum másik végén pedig nagy és kifinomult rendszerek találhatóak, amelyek akár több ezer helyszín kezelésére is képesek, több ezer országban, kezelve az IP videó megfigyelést, a beléptetés vezérlését, a hangszórókon való üzenetközvetítést és még sok mást.

Azonban mindegyik rendszer rendelkezik egy alapvető jellemzővel. A döntéshozatal, a monitorozás, a jelentések, a riasztások és a felhasználók kezelése mind központilag történik.

Arra fókuszál, amiben a legjobb
Míg egy helyi rendszer gyakran erőteljesebb és funkciókban gazdagabb, egy központilag menedzselt rendszernek is megvannak a maga előnyei. A biztonsági operátor az összes helyszínhez és annak adataihoz hozzáférhet távolról egyetlen felületen keresztül.

Ez jelentős mértékben megkönnyíti a biztonsági operátor napi munkáját. Az előnyök közé tartozik az élő nézet figyelése, a riasztások hatékonyabb kezelése, a továbbfejlesztett visszajátszás és kriminalisztika, valamint egyszerűsített videó exportálás.

Több helyszín beállítása esetén a helyi vezetőnek nem kell üzemeltetőt alkalmaznia, vagy biztonsági feladatokkal megbíznia egy alkalmazottját.


„Amikor központosítja a készségeket, mindenki arra fókuszálhat, amiben a legjobb,” állítja Per Sten, az Axis End-to-End megoldások igazgatója. „A biztonságvédelme hatékonyabb lesz, miközben pénzt spórol meg az üzemeltetés, a felszerelések és az oktatás költségén. Valamint, rendelkezésére fog állni egy megfigyelési rendszer szakértő, egy olyan helyszíni alkalmazott helyett, aki csupán időközönként használja a rendszert.”

Kiváló skálázhatóságot biztosít
A központi szervezeten belül betöltött szerepétől függően a több helyszínes felügyeleti rendszer felhasználóinak előnyei eltérőek lehetnek. Az üzleti műveletek informatikai (IT) és az ipari vezérlőrendszerek operatív technológiájának (OT) kezelése hatékonyabbá válik több helyszínen. Az előnyök kiterjednek a rendszer állapotfigyelésére, a firmware frissítésére, az eszközkezelésre, az eszköz leltárra és a fejlettebb hozzáférés ellenőrzésre. A több helyszínen használt IP felügyeleti rendszer kiváló skálázhatóságot is biztosít, magyarázza Per. "Könnyű hozzáadni több kamerát, vagy teljesen új helyekkel bővíteni, az igényváltozásoknak megfelelően. A helyszíni rendszerek függetlenül működnek, ezért nincs szükség a szoftver szinkronizált frissítésére a helyszíni és a központi oldalak között."

Egyablakos ügyintézés az IP felügyelethez
Az Axis partnere számos vezető videó menedzsment szoftver (VMS) beszállítónak, így biztosítva a kamerákat a fejlett egyesített rendszerek számára. Lehetséges azonban, hogy több helyszín IP felügyeletét szeretné beállítani, viszont nincs szüksége az egyesített felügyelet összetett funkcióira. Ebben az esetben egy Axis végpontok közötti megoldás (E2E) lehet a tökéletes választás az Ön számára, így a teljes rendszert egyetlen szállítótól szerezheti be.

"Még a szerény méretű, több telephelyes rendszerek is bonyolultak lehetnek" - mondja Per. „Ahogy újabb és újabb beszállítókat alkalmaz, úgy növekszik a kockázata annak, hogy valami ne a terv szerint alakuljon. Ha egyetlen forrás szállítja az összes eszközt, akkor biztos lehet benne, hogy a rendszer a követelményeknek megfelelően fog működni.”

Könnyebb lesz a rendszert üzembe helyezni és az összes funkciót kihasználni. Az Axis alaposan teszteli a rendszereit és teljes felelősséget vállal a felmerülő problémák megoldásáért.

Szoftver, amely megfelel a különböző igényeknek
Az Axis bevált VMS-sel is rendelkezik a rendszerek, az AXIS Companion és az AXIS Camera Station futtatásához. Az AXIS Companion megfelel az alapvető, több helyszíni rendszerek igényeinek. A felhasználó lehet kisebb méretű üzletekkel rendelkező kiskereskedelmi lánc alapvető felügyeleti igényekkel, valamint egyéni felhasználó is. Az AXIS Camera Station egy továbbfejlesztett lehetőség. A központi operátor kombinálhatja a különböző kameranézeteket vagy eseményeket, a különböző helyszínekről. Habár nem a legfejlettebb összevont rendszer, azonban kielégíti a több telephelyes rendszer legtöbb igényét, amennyiben nincs túl sok hozzáadott helyszín. Sok múlik a rendszer konfigurációján.

Elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés
Az Axis folyamatosan fejleszti az AXIS Companion-t és az AXIS Camera Station-t annak érdekében, hogy fejlettebb, több helyszín megfigyelésére alkalmas funkcionalitást tartalmazzon. "Fontos számunkra, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük, mi történik a piacon." - mondja Per. "Ezáltal tovább tudjuk fejleszteni rendszereinket, az új és változó vásárlói igényeknek megfelelően."

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!

Nagy Gábor
Axis termékmenedzser, Ingram Micro
+36 (20) 920 9373
gabor.nagy@ingrammicro.com

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Teljes platformot nyújt a Videosec termékpalettája
Olvasta már?
Teljes platformot nyújt a Videosec termékpalettája