Akkorát léphetnek most előre a megfigyelőrendszerek, hogy azt később nehéz lesz korlátozni


Akkorát léphetnek most előre a megfigyelőrendszerek, hogy azt később nehéz lesz korlátozni
A koronavírus-járvány a digitális megfigyelőrendszerek olyan nagyot fejlődhetnek világszerte, hogy azt nehéz lehet majd később korlátozni, figyelmeztetnek kutató és jogvédők a Guardian összeállításában.

Legalább 25 olyan ország van, ahol a kormányok széles körben alkalmaznak nyomkövetést, kontaktkutató appokat, térfigyelő kamerákat arcfelismerő rendszerekkel és drónokat, hogy betartassák az elkülönítés szabályait. Autoriter és demokratikus országok egyaránt egyre inkább alkalmazzák ezeket a módszereket.

A legtöbb intézkedésnek pedig nincs időkorlátja. Olyan viszonyok alakulhatnak ki, amiket sokan majd az új normalitásnak éreznek, mondta a Guardiannek Ron Deibert, a University of Toronto Citizen Lab vezetője, aki a világ egyik legelismertebb kutatója mobiltelefonos megfigyelés-témában.

Nagyon ébernek kell lennünk, hogy megfelelő biztosítékaink legyenek, mert a hatalmi visszaélések lehetőségei elég extrémek lesznek, mondta Deibert, aki szerint a helyzet sokkal súlyosabb, mint a 2001. szeptember 11. után alkalmazott megfigyelési módszerek.

A cikk a példák között említi, hogy Kínában több százmillió ember töltötte le az egészségügyi kódokat alkalmazó appot, ami színek szerint mutatja, hogy ki utazhat és hagyhatja el otthonát, Moszkvában pedig QR-kódokra lesz szükség az köztéri közlekedéshez, de számos európai országban is eddig elképzelhetetlen megfigyelés kezdődik. (Guardian)

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Dahua Smart Dual Light technológia belépő szintű kamerákban is
Olvasta már?
Dahua Smart Dual Light technológia belépő szintű kamerákban is