Hogyan élik meg a munkavállalók a válság gazdasági hatásait a biztonsági iparágban?

A COVID-19 biztonsági iparági munkavállalói felmérés eredménye

Hogyan élik meg a munkavállalók a válság gazdasági hatásait a biztonsági iparágban?
A kérdőívet 161 szakmabeli töltötte ki, amit ezúton is köszönünk a szakma nevében. A részletes eredmények IDE kattintva tekinthetők meg.

A válaszadók több mint fele jelentős mértékűnek, a harmada csekély mértékűnek és mindössze egytizede ítélte drámai hatásúnak a koronavírus hatását a munkahelye működésére.

Jellemzően a munkahelyek fele már a járvány korai szakaszában készített akciótervet, viszont a cégek mintegy 20%-nál nem történt felkészülés.

A dolgozók oktatásával, felkészülésével kapcsolatban a munkahelyek felénél mindössze a médiából is elérhető jellegű tájékoztatás történt. A cégek 10%-ánál viszont egyáltalán nem történt oktatás. A munkavállalók harmada értékelte úgy, hogy kimerítő felkészítést kapott a munkahelyétől.

A cégek többségénél megelőző intézkedéseket léptettek életbe a munkatársak védelme érdekében. A leggyakoribb intézkedés a munkatársak home-office-ba helyezése volt, ez a cégek két-harmadánál történt meg. A cégek több mint felénél védőfelszereléssel látták el a munkatársakat és megnövelték a munkahelyen az egymástól való távolságot. A rendszeres fertőtlenítést a cégek többsége alkalmazza. Mindössze a cégek 20%-a támogatja anyagilag, hogy dolgozóik tömegközlekedés helyett saját gépkocsival közlekedjenek.
Kevesen jelezték, hogy a folyamatban lévő projekteket leállítottak volna, ill. hogy telepítői tevékenységet csak "üres" munkaterületen vállalnak. Jellemző a beérkező csomagok, áruk, postaküldemények fertőtlenítése és karanténba tétele. Van olyan cég, ahol a 65 éven felüli kollégákat felmentették a munka alól.

A home office-ra vonatkozó tapasztalatokról megoszlanak a vélemények.
A válaszolók fele home-office-ban dolgozik, a másik fele nem. Azok közül, aki home-office-ban dolgozik, két-harmaduknál van pozitív és van negatív élmény is. A többieknél fele-fele arányban vagy nagyon szeretik, vagy nehéznek tartják.

A pozitív a hatások között említették, hogy rengeteg idő, energia takarítható meg, viszont hátránya, hogy eltérő vállalati működést és folyamatokat igényel, amire a cégek nem voltak felkészülve.

A munkavállalókra vonatkozó gazdasági intézkedéseket csupán a cégek felénél hoztak, itt leginkább a munkaidő és bércsökkentést említették. Elbocsátás ill. fizetés nélküli szabadságra küldés alkalmazása nem jellemző.




A munkahelyek megőrzése és a cég talpon maradása érdekében meghozott, vagy meghozandó megszorító intézkedésekkel a munkavállalók 80%-a egyetért.

A munkavállalók ill. családjuk anyagi tartalékát felvető kérdés eredménye egyenlő arányban oszlik meg a 2 hónap, 2-4 hónap és a 6 hónap válaszok között.

Kevés kivételtől eltekintve, szinte minden válaszadó azt válaszolta, hogy el tudná fogadni a fizetése csökkentését, annak érdekében, hogy a cégen belül megmaradjanak a munkahelyek.




A felmérés részletes eredményét IDE kattintva tekintheti meg.


Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
DVC DCN-TF6283AI-DL Dual Light Dome Kamera
Olvasta már?
DVC DCN-TF6283AI-DL Dual Light Dome Kamera