A legjobb és legrosszabb CCTV kameragyártók


A legjobb és legrosszabb CCTV kameragyártók
Eddigi gyakorlat szerint kétévente „interjúvolja” meg olvasóközönségét az IPVM, melyben a gyakorlati tapasztalatok szerinti legjobb és legrosszabb IP CCTV kameragyártókat gyűjtik négyes csokrokba.

Felelősségkorlátozó nyilatkozat:
Az alábbi írás eredményei az IPVM kérőívére érkezett nemzetközi – bár javában amerikai (USA) – biztonságtechnikai telepítő közösség 200+ tagjának válaszaiból „desztillálódott”. Ennek megfelelően nem szükségszerűen tükrözik a hazai sajátosságokat; továbbá csak mérsékelten tekinthető globális méretekben reprezentatív mintán alapuló eredménynek.
Szükséges kiemelni, hogy a beérkezett válaszok jelentős többsége nem jelzett negatív tapasztalatokat.

A negatív ranglista szerint
Első helyen áll az Arecont, úgy az USA-ban, mint nemzetközileg. A megapixel IP CCTV egyik úttörőjével kapcsolatos negatív visszajelzések túlnyomó része az Arecont termékek minőségét/megbízhatóságát kifogásolja, de egyesek a terméktámogatás színvonalát sem helyezték túl magasra.

Második helyre szorult a Hikvision. Szükséges azonban hangsúlyozni, hogy – az Areconttal összevetve a nagyságrendekkel elterjedtebb és alkalmazottabb márka termékeivel szemben – nemzetközileg inkább pozitív a telepítői attitűd, míg az USA-ban inkább negatív. A negatív vélemények főként a termékminőséget, szoftveres és webes problémákat, valamint kiberbiztonsági aggodalmakat emlegettek (valamint az USA-Kína kereskedelmi háború relációjában megjelent kormányzati és sajtókommunikációra hivatkoztak).

Harmadik helyen egy meglepetés szereplő: az Axis. Kiemelendő azonban, hogy a márka a pozitív ranglistán az első helyen szerepel. Mindazonáltal, az elmúlt években (a visszajelzők szerint) megszaporodtak a termékproblémák, még a high-end Q sorozat termékei kapcsán is.

Negyedik helyen végzett a világmásodik Dahua, jelentősen csökkentve úgy negatív, mint pozitív megítélését. Az USA-ban elfogadottabb, mint a Hikvision, de még mindig inkább negatív a megítélése. Nemzetközi megítélése azonban inkább pozitív, valamelyest megelőzve a Hikvisiont. A visszajelzésekben említett panaszok zöme a termékminőség kérdéskörét érintette.

A favorit ranglista szerint
Első helyen végzett az Axis, háromszor annyi szavazatott begyűjtve, mint bármely más jelölt. Úgy nemzetközi szinten, mint az USA-ban egyaránt népszerűnek tekinthetők a márka termékei. A válaszok alapvetően az Axis termékek minőségét emelte ki, de emellett a formatervezés is számos elismerést kapott.

Másodikként végzett holtversenyben a Hanwha és az Avigilon. Mindkét márkáról elmondható, hogy a USA-ban elért piaci pozíciói messze meghaladják globális részesedésüket. (Megjegyzés: valószínűsíthetően e két márka profitált leginkább az USA-Kína kereskedelmi háborúból; illetve a gyártók elsődlegesen USA fókuszú értékesítési politikát folytatnak.) Mindkét márka esetében számos elismeréssel díjazták termékeik megbízhatóságát, „reális ár/érték arányaikat”, valamint az Avigilonnal összefüggésben kiemelték analitikai képességeit a válaszadók.

Harmadik (technikai negyedik) helyen a Bosch neve köszönt vissza. Bár globálisan pozitív értékelést kapott, a semleges megítéléstő alig néhány szavazat választotta el. A válaszadók leginkább termékeik megbízhatóságát emelték ki, valamint a márka azon törekvését díjazták, hogy igyekszik lépést tartani a legújabb (IP) CCTV technológiákkal.

És a többiek…
A szó minden értelmében figyelmet érdemel a tény, hogy a listára nem került fel új szereplő. Azaz, jelenleg egy kiforrott – bizony értelemben stagnáló – piacról beszélhetünk. Sokat mondó az a tény, hogy az olyan „ősi” márkák, mint a Pelco és a Panasonic inkább semleges kategóriába kerültek, illetve a Sonyt már senki sem említette meg.

Felvetések
Míg a negatív listán szereplő márkák közül kettő is rendelkezik Mesterséges Intelligencia (MI) alkalmazásával kapcsolatos stratégiával, a favorit lista szereplőinek zöme részéről ismertek MI fókuszú K+F elképzelések, addig az Axis esetében az ezirányú, nyilvánosan megismerhető fejlesztési irányvonalak kevéssé ismertek.
A Hanwha (és az Avigilon) esetében felmerül a kérdés, hogy továbbra is az USA (szerencsésebb Észak-Amerikát említeni) fókuszú értékesítési stratégia mellett teszik le a voksukat, avagy terveznek-e (képesek-e) további pozíciókat nyitni a világ egyéb, meglehetősen Hikvision / Dahua dominanciájú területein.

Jelen cikk megírásáig nem igazán látszik, hogy az USA-Kína kereskedelmi háború intenzitása csökkenne. Sőt, az elmúlt időszakban tovább éleződött. Erőteljes kérdés, hogy egy milyen hatással lesz a két nagy (Hikvision és Dahua) további értékesítési teljesítményére.

A Bosch 2019-ben lépett egy nagyot, mely részleges paradigma váltásra utalhat. Ez a lépés a SAST (Security and Safety Things GmbH) útnak indításával öltött testet, mindazonáltal az első gyakorlati eredmények még csak most láthatók, de hatásiak még csak becsülhetők. Hasonló (eredményességi) kérdőjelek merülnek fel a 2019-ben értékesített Pelco-val és Panasonic-kal kapcsolatban. Mindezeken túl kérdés, hogy a van-e olyan feltörekvő márka, aki (pl. az Axis / Hikvision / Dahua egykori példáját követve) képes lesz betörni a nagyok közé. Félreértések elkerülése végett: ahhoz, hogy valaki bekerüljön a fenti listákra, nem elegendő kiemelkedő minőségű termékeket gyártani!

Forrás: ipvm.com

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Uniview Tri-Guard 2.0 kamera
Olvasta már?
Uniview Tri-Guard 2.0 kamera