Hőkamera-alapú testhőmérséklet detektálási irányelvek az FDA szerint


Hőkamera-alapú testhőmérséklet detektálási irányelvek az FDA szerint
Egynehány kitétel teljesülése mellett, az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Adminisztrációs (FDA) hivatala által kibocsátott alkalmazási irányelv egyértelműen elismeri, hogy a hőkamera-alapú bőrfelszíni testhőmérséklet detektálási eljárások alkalmasak lehetnek a vizsgálat alá vont személyek hőmérsékletének megállapítására.

A Szervezet hangsúlyozza, hogy egy ilyen megoldás nem alkalmas a COVID-19 fertőzöttek maradéktalan kiszűrésére, hiszen a láz „látványos” és gyakori, de nem szükségszerű szimptómája a betegségnek.

Úgy „általánosságban” az FDA kiemeli, hogy a hőmérsékletazonosítási céllal alkalmazott rendszerek működtetését csak alapos – megfelelő minőségű és mennyiségű – képzésen átesett személyzet végezze. Tekintettel arra, hogy a legprecízebb mérési eredményeket ígérő rendszerek csak egy referencia hőmérsékletet kibocsátó eszköz („black body”) alkalmazása mellett garantálják a kívánt eredményességet, ezek telepítése nem elhagyható. Továbbá az „aktív szolgálat” előtt min. 30 perccel javasolt bekapcsolni a készülek(ek)et, hogy a szükséges önkalibrálást elvégezhessék.

Ami a működtetési (vizsgálati) környezetet illeti, az FDA javaslata, hogy olyan helyiségben történjen a vizsgálat, ahol stabil 20-24 °C-os hőmérséklet és max. 50%-os relatív páratartalom biztosítható, továbbá minimálisra csökkenthető a zavaró tényezők (huzat, napfény, radiátor, légkondicionáló stb.) hatása. Talán az egyik „legmeghökkentőbb” javaslatuk: egy időben mindössze egy (1) embert vizsgáljon a rendszer, természetesen úgy, hogy a „fekete test” is egyidejűleg látszódjon a képterületen.

Most lássuk röviden, hogy a vizsgálat alá vont alanynak milyen feltételeknek javasolt megfelelnie:
  • Az illető ne viseljen maszkot, szemüveget, sapkát, sálat, homlokpántot. A haja ne lógjon a homlokába, az arca legyen tiszta és száraz.
  • Kerülendő a jelentősen eltérő archőmérsékleti területek kialakulása, így vizsgálat előtt ne használjon (pl.) alkoholos arctisztítókendőt, ne viseljen sapkát, homlokpántot stb. (lásd fenti pont).
  • Legalább 15 percen keresztül akklimatizálódjon a vizsgálati helyiségben; illetve 30 percen át, ha előtte tornázott, nehéz fizikai munkát végzett, fürdött, hideg/meleg borogatást használt az arcán.


  • Lehetséges, hogy a megjelölt feltételek egyike-másika túlzásnak tűnik majd, de érdemes szem előtt tartani: az FDA műszaki irányelvek célja, egy adott technológia 100%-ot közelítő hatékonyságú működésének támogatása.

    Forrás: fda.gov

    Hirdetés
    hírdetés
    SecuriFocus

    A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
    www.securifocus.com

    SecuriForum

    A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
    www.securiforum.com

    Elérhetőség

    SecuriFocus Kft.
    1118 Budapest
    Nagyszeben u. 24/A
    Tel: (30) 942-2789
    Email: info@securifocus.com
    Látni és hallani
    Olvasta már?
    Látni és hallani