Egy kis matekkal az élesebb kontúrokért


Egy kis matekkal az élesebb kontúrokért
A CCTV rendszerek esetében a megfigyelt objektum (legyen az jármű, személy, átadott bankjegy vagy rulettkerék stb.) az esetek túlnyomó részében – gyorsabb, vagy lassabb - mozgásban van.

Tekintve, hogy (igen leegyszerűsített megfogalmazással) a videó állóképek sorozatából áll – továbbá a napjainkban alkalmazott képalkotók sajátosságaira is visszavezethetően – a mozgó objektumok kontúrjai elmosódnak. Egy helyesen beállított kamera esetében az élő videóanyag megtekintése, és a rögzített képanyag folyamatos visszajátszás során ez alig észrevehető, amint viszont kimerevítjük a képet, szembesülhetünk azzal a problémával, hogy az adott objektum számunkra fontos részletei elmosódnak. Az IEC 62676-5:2018 (F. Melléklet – Vlado Damjanovski közreműködésével) szabványban részletesen kifejtett „egyszerű” képlet alkalmazásával még beszerzés és telepítés előtt ellenőrizhető, hogy az adott kamera alkalmas-e a tervezett feladatra. A hivatkozott képlet: pv = (f * v *t ) / (d * ps); ahol az „f” logikusan a fókusztávolságot, a „v” a mozgó objektumok sebességét, a „t” a zársebességet, a „d” az optika és a megfigyelt terület távolságát, a ps a képalkotó egyetlen pixelének méretét takarja. A kapott „pv” adja meg, hogy az objektum élei hány pixel szélesen mosódnak el. Természetesen, néhány kérdés magától értetődően felmerül, mint pl. hogy mekkora az adott képalkotó egyetlen pixele (a CMOS szélességét elosztva a horizontális felbontással ez meghatározható, de nagy kérdés a CMOS szélessége), milyen gyorsan is mozognak az objektumok stb. Aki nem szeret képletekkel / excel táblázatokkal bajlódni igénybe veheti a ViDi Labs kalkulátorát is. Mint azt Damjanovski Úr is hangsúlyozza, 100%-os megoldás

Forrás: linkedin.com - VidiLabs Inc. / Vlado Damjanovski

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
SPS MID3000RTI 1.0: az online kettős konverzió bajnoka
Olvasta már?
SPS MID3000RTI 1.0: az online kettős konverzió bajnoka