Mégis gondot okozhatnak a maszkok az arcfelismerő megoldások számára?


Mégis gondot okozhatnak a maszkok az arcfelismerő megoldások számára?
Az USA Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézetének (NIST) legfrissebb jelentésében szereplő megállapítások szerint, a COVID-19 pandémia előtt kifejlesztett (és feltanított) MI algoritmusokat alkalmazó arcfelismerő megoldások esetében akár jelentős problémát okozhat a maszkviselés.

Vizsgálataik szerint, egy magas szinten megbízható arcfelismerő rendszer a maszk nélküli személyt 0,3%-os hibarátával azonosítja, de maszk viselése esetén a hibarátája 5%-ra szökhet fel. Más megoldások esetében 20%-ot is mértek, de 50%-os hibaráta is előfordult. Számos termék esetében tapasztalták, hogy maszkviselés esetén már az is gondot okoz az algoritmusnak, hogy felismerje, hogy az egy arc a képen. Minél inkább fedett az orr (ami a szabályos maszkviselés jellemzője), annál rosszabb az algoritmusok működési hatékonysága. A fent jelzett hibaráta markánsan a fals negatív tévedésekre vonatkozik. A fals pozitív detektálások száma nem, vagy csak alig változott. A NIST szakértői kifejtették továbbá, hogy a maszk formája és színe is jelentős hatást gyakorol a hibarátára. Példának okáért, a köralakú maszkok kevésbé befolyásolják a rendszerek hatékonyságát; a fekete maszkok erőteljesen visszavetik az algoritmus hatékonyságát, szemben a kék orvosi maszkokkal.

Forrás: nist.gov

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Újdonság a SATEL kínálatában
Olvasta már?
Újdonság a SATEL kínálatában