Testkamerák és a technológiai paradigmaváltás


Testkamerák és a technológiai paradigmaváltás
Miért tűnik törvényszerűnek, hogy amikor a testkamerákra terelődik a szó, az emberek nagyobb része rögvest a rendőrökre asszociál?

El kell ismerni, ennek történelmi okai vannak. Az első testkamerákat a rendőrség berkein belül állították „hadrendbe” mintegy 15 éve, az Egyesült Királyságban. A ruházatra / felszerelésre rögzíthető „kép és hangrögzítő eszközök” ezt követően kezdték meg hódító útjukat, de főbb felhasználóik továbbra is a rend- és katasztrófavédelmi szervezetek, valamint a katonaság maradtak. Különösen a 2010-es évek második felétől kapott nagyobb lendületet alkalmazásuk. Bár a fegyveres szervezetek dominanciája továbbra is töretlen volt, lassacskán kezdtek beszivárogni a civil szférába, főként a vagyonvédelem és az egészségügy területén.

Mi volt sikerük, társadalmi elfogadottságuk titka?
A válasz viszonylag kézenfekvő: segítettek kontrollálni a fegyveres szervek munkáját. Egyértelmű, tagadhatatlan bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy adott esetben jogos, vagy jogtalan volt-e a fegyverhasználat, vagy egyéb kényszerítő eszköz alkalmazása a rendőr/katona részéről. Bónuszként, a testkamerák a másik oldalra is „nyugtató” hatást gyakoroltak. Statisztikai tény, hogy csökken a hivatalos (-nak) tekintett személyek ellen elkövetett szóbeli és fizikai erőszakos cselekmények száma, amennyiben az „agresszor” tudatában van annak, hogy minden mozdulata és szava rögzítésre kerül. A testkamerák ezen a hatását igyekeztek kiaknázni a vagyonőrök, egészségügyi alkalmazottak, valamint a tömegközlekedési szolgáltatók (utasokkal) érintkező munkatársai esetében.

Van még más is a háttérben?
Triviálisnak tűnhet, amint mondok: a testkamerák adatot rögzítenek. Ez eddig nyilvánvaló. Ami viszont nem annyira egyértelmű, hogy ezen adatokat a későbbiekben elemezve kiváló lehetőséget szerez a felhasználó szervezet arra, hogy ugrásszerűen fejlessze munkafolyamatait, tevékenységét. A szolgáltatószektorban ez „csak” a minőségre és hatékonyságra (esetleg a profitra) lehet hatással, azonban a katasztrófavédelem, rendvédelem, honvédelem, vagyonvédelem területén ez akár élet - halál helyzetben billenthetik a későbbi történéseket az élet irányába.

Technológiai paradigmaváltás? Miért is?
Nem, közel sem túlzó ez a kifejezés. Mindössze csak egy kicsit kell megvizsgálni, hogy milyen irányba és sebességgel fejlődtek a kamera és a kapcsolódó technológiák. Míg 15 éve csak egy kisméretű, pár megabájtos memóriával felszerelt, viszonylag rosszminőségű képanyagot kreáló eszközök voltak a testkamerák, ma már (magasabb kategóriába) akár terabájtnyi adatot is tárolhatnak, FULL HD, vagy annál jobb minőségben. Megjelentek bennük különböző kiegészítő technológiák (GPS, giroszkóp). Nem is beszélve arról, hogy megfelelő VMS szoftverek alkalmazásával a rögzített / online továbbított kép és hanganyagaik (egyéb metaadataikkal együtt) integrálhatók video-megfigyelőrendszerekbe.

Ez csak a jelen, de mit hoz a jövő? Elég csak néhány kifejezést megemlíteni: 5G, Mesterséges Intelligencia, fejlett tartalomelemzés. Csak üljünk le egy kicsit és kezdjünk el gondolkodni, hogy mi mindenre lehetnek alkalmasak a testkamerák, hol lehetnek számunkra hasznos alkalmazásuk – tevékenykedjünk akár a köz- akár a civil szférában.

Miként juttathatják ugrásszerű fejlődéshez vállalkozását / szervezetét az újgenerációs testkamerák?

Kattintson a IDE és töltse le a Milestone Systems Testkamera e-könyvét és ismerje meg a jövő néhány lehetséges opcióját!

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Axis Q9307-LV
Olvasta már?
Axis Q9307-LV