Tűz esetén minden másodperc számít


Tűz esetén minden másodperc számít
Az evakuáció lépései a tűzjelző rendszer grafikus érintőképernyős kijelzőjén vezérelhetők, vészkiürítés esetén ez értékes időmegtakarítást jelent és életeket menthet meg.

Minden létesítményüzemeltetési vagy biztonsági vezető számára az egyik legfontosabb feladat: a lehető legjobb eszközökkel felkészülni egy esetleges vészhelyzetre. Ez magában foglalja a különböző vészforgatókönyvek megalkotását, tudni kell, hol található a tűz, és mely helyiségeket és emeleteket kell először kiüríteni. Ennek előfeltétele, hogy azonnali áttekintést kapjunk a teljes helyzetről, és hogy minden szükséges intézkedést központi helyről ellenőrizzünk és felügyeljünk. Ennek a teljes áttekintésnek a megszerzéséhez szükséges, hogy a tűzjelző és a vészhangosító rendszerek ne csak hálózatba legyenek kapcsolva, hanem a riasztások és az állapotüzenetek is egy helyen gyűljenek össze, és hogy a két különböző biztonsági rendszer, a tűzjelző és evakuációs hangrendszer működése össze legyen hangolva.

IP-kapcsolat a tűzjelző és a vészhangosító rendszerek között
A Bosch „Smart Safety Link” megoldásával megvalósítható a tűzjelzõ és vészhangosító rendszerek IP alapú integrálása. Az IP-kapcsolat a reléalapú kapcsolatok helyét veszi át. Mivel kevesebb kábelt kell lefektetni, csökken a telepítési idő és a költségek. A folyamatosan felügyelt IP kapcsolatokkal a rendszer működése biztonságosabbá válik, a hibák valószínűsége csökken. A vészhangrendszerek közötti interfész modulok elhagyhatók, ami egyszerűsíti a rendszer kialakítását és növeli a megbízhatóságot.

Evakuálás lépésről lépésre, zónánként
Riasztás esetén a tűzjelző rendszer aktiválja a kiürítési rendszer megfelelő zónáját. A Smart Safety Linken keresztül történő integrálás olyan funkciókat tesz lehetővé, mint például az épületek hangvezérelt evakuálása, zónák szerint osztályozva. A helyiségeket vagy az emeleteket egyedileg lehet megszólítani, és egymás után ki lehet üríteni, a veszélyhelyzettől függően. A rendezett kiürítés pedig segít elkerülni a pánikot.

Közös grafikus felhasználói felület mindkét biztonsági rendszerhez
Míg korábban két külön kezelőfelületre volt szükség a tűzjelző rendszer és a vészhangosító rendszer vezérléséhez, az új Avenar tűzjelző központcsalád lehetővé teszi a közös vezérlést egy grafikus, intuitív felhasználói felülettel rendelkező kijelzőn, az eMatrix-on. A 7”-os érintőképernyővel az eMatrix technikai újítás. A csatlakoztatott tűzvédelmi berendezések és a kiürítési zónák állapota színek (vörös-sárga-zöld) használatával bármikor megjeleníthető.

Riasztás esetén a tűzjelző rendszer automatikusan védelmi intézkedéseket kezdeményez. A biztonsági személyzet folyamatos visszajelzést kap, áttekintést a teljes helyzetről, figyelemmel kísérheti az összes intézkedést, és ha szükséges, bármikor manuálisan is beavatkozhat. Tűz esetén a tűzvédelmi berendezéseket a start menü segítségével vezérelheti, beleértve az ajtók vezérlését, valamint a fűtést, a szellőzést és a légkondicionálást. Az riasztások és üzenetek feldolgozásához fontos manuális parancsokat az ikonok megérintésével adhat meg, bármikor reagálhat a változó helyzetre.

A tűzjelző központok és a vészhangosító rendszerek hálózatot alkotnak
Mindkét Avenar panel támogatja a jelenlegi Ethernet rendszer architektúrát, gyors 100Mbit-es adatátvitellel. Négy külső Ethernet interfész teszi lehetővé a tűzjelző központok és a vészhangosító rendszerek hálózatba kapcsolását, valamint csatlakozást az épületfelügyeleti rendszerekhez és más biztonsági technológiákhoz, beleértve a felhőalapú vezérléshez és karbantartáshoz szükséges távoli szolgáltatásokat. Az Avenar panelek Smart Safety Link és eMatrix megjelenítésének kombinációja az áttekintés és a használhatóság szempontjából új szintre emeli a tűzjelző és evakuálási rendszerek felügyeletét, vezérlését és kezelését.

További információt a Bosch kombinált tűz- és vészhangjelző megoldásáról IDE kattintva
Tagek: tűzvédelem

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Ossia DVR v1.4.0 update
Olvasta már?
Ossia DVR v1.4.0 update