Kulcskezelés – a biztonság egy elhanyagoltabb szegmense


Kulcskezelés – a biztonság egy elhanyagoltabb szegmense
Gyakorlati tapasztalatok is alátámasztják, hogy még a digitalizáció második vonalában szereplő Magyarországon is egyre inkább elhanyagolják a „beléptetőrendszerek” legolcsóbb verzióját: a (fizikai) kulcskezelést.

Főként a kisebb és közepes vállalkozásoknál igaz, de oktatási intézmények esetében is megfigyelhető számos – biztonsági / vagyonvédelmi szempontból – előnytelen gyakorlat. Míg 30+ évvel ezelőtt elterjedt, gyakorlati alkalmazásnak örvendtek a kulcsdobozok és szekrények (értsd: a kulcsokat senki nem vihette haza / ki az intézményből) ma már számos oktatási intézményből kiveszett ezek (ellenőrzött) alkalmazása. Ennek „köszönhetően” a kulcsok elvesztése sok esetben vált ki túlzott reakciókat; különösen, ha egy ún. mesterkulcs tűnik el. Számosan érvelnek amellett, hogy az elektronikus beléptetőrendszerek erre megoldást nyújtanak. Ez igaznak is tekinthető, amennyiben a kulcsokat közel teljes mértékben sikerül kivonni a rendszerből, illetve csak a jelentéktelen fontosságú helyiségeknél használnak hagyományos zárakat.

A kulcskezelés hiányosságai leginkább a menedzsment tárgyi tudásának hiányát tükrözik. Természetesen ott, ahol külön szervezeti egység felelős a biztonságért, a probléma közel sem ennyire akut. Azonban, a már említett kisebb szervezeteknél a menedzsment (iskolavezetés) felelőssége a megfelelő kulcskezelési protokollok kialakítása és működtetése.

A fent említett protokoll három „egyszerű” elemből áll össze: kulcsnyilvántartás (kinél van a kulcs, mely ajtókat nyitja) / kulcsszámozás (gravírozva, lehetőség szerint, az ajtón is megjelenítve) / írott kulcskezelési szabályzat. Ezt követően már csak három „egyszerű” teendő maradt: egy kulcsnyilvántartó rendszer üzembe helyezése, a kulcsok egyedi sorozatszámmal való ellátása, a kapcsolódó adatok folyamatos frissítése.

Forrás: IPVM; O.V.SZ.
Tagek: beléptető

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Fényerő szabályozás Inim riasztóról
Olvasta már?
Fényerő szabályozás Inim riasztóról