Intelligens közlekedési trendek 2021-ben


Intelligens közlekedési trendek 2021-ben
Egyes felmérések szerint, a lakosságát tekintve Budapest méretű Barcelona évente megközelítőleg 137 millió EUR veszteséget könyvelhet el, csak a közlekedési dugók következtében.

A helyiek és a látogatók kb. 52 000 (gazdaságilag passzív) órát „invesztálnak” abba, hogy a város közútjain araszolgassanak. Egyes meglátások szerint, a megoldást a Mesterséges Intelligenciára (valamint a járművekbe és a környezeti infrastruktúrába integrált érzékelőkre) épülő, okos-/élhető város és forgalomirányítási megoldások jelentik. Magyarország MI Stratégiája is e felé kívánják terelni a jövőbeni fejlesztések irányát. Röviden a trendekről:

MI-re, kifejezetten a mélytanuló algoritmusokra, épülő megoldások arányának növekedése.
A járművekbe és a közúti infrastruktúrába integrált érzékelőkből származó információk révén, egy megfelelő képességekkel rendelkező, adekvát módon feltanított MI akár 2 órával a dugó kialakulása előtt megjósolhatja azt. Sőt, létrejöttét (a forgalom átszervezésével) megelőzheti, de legalább csökkentheti annak idejét.

Intelligens videó
Az előző pontban érintett érzékelők egyik kiemelt családja lehet a hatékony (MI alapú) tartalomelemző képességekkel felvértezett, közterületi CCTV kamerák hálózata, mely többek között a közlekedési anomáliákra (pl. szabálytalan sávhasználat, forgalmat veszélyeztető objektumok megjelenése az úton stb.) hívhatja fel a rendszer figyelmét.

V2X és 5G kommunikáció
A V2X („jármű – és minden egyéb”) kommunikáció a járművek egymás közötti, valamint a környezeti infrastruktúra eszközei közti kommunikációt biztosítja; lehetővé téve az automatizált forgalomirányítást és egyéb szolgáltatások (pl. fizetős autópályák) igénybe vételét. Az 5G (s ennek utód generációi) adhatják a rendszer gyors, nagytömegű adatátvitelre (alacsony késleltetési idővel) képes kommunikációs gerincét.

Közlekedés-mint-szolgáltatás (MaaS)
Kisebb méretekben már Magyarországon is működik (taxi rendelés applikáción keresztül, közösségi járműmegosztás stb.), de Kanadában már kísérleti jelleggel elindították a tömegközlekedési szolgáltatások applikáción keresztüli „megrendelését”; értsd: a busz nem menetrend szerint, hanem egy applikációban leadott igényekhez igazodva közlekedik, elkerülendő a jármű túlzsúfolását / üres buszok futtatását.

Forrás:Indra, Sprinx, TrafficVision, ASMAG, Magyarország MI Stratégiája
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
FAAC szögben zárodó automata ajtók
Olvasta már?
FAAC szögben zárodó automata ajtók