ONVIF profilok - avagy mikor, melyik, mire használható?


ONVIF profilok - avagy mikor, melyik, mire használható?
Alábbi hírünkben az ONVIF-el szeretnénk foglalkozni, azon belül is a különböző profilokat vesszük górcső alá, ezzel is kicsit tisztítva a képet, hogy mikor melyikre van szükség. Lehetséges, hogy elsőre száraznak tűnik, de próbáltuk tömören összegezni.

Az ONVIF profilok segítségével könnyen felismerhető, hogy az ONVIF-kompatibilis eszközök és kliensek hogyan kompatibilisek egymással. Az ONVIF profil rögzített funkció készlettel rendelkezik, amelyet a megfelelő eszköznek és kliensnek támogatnia kell.

Az kliensek és eszközök több ONVIF profilt is támogathatnak; például egy helyi tárolóval rendelkező hálózati kamera megfelelhet az S és a G profilnak is. Több profil is létezik, de két nagy csoportra lehet bontani őket. A beléptető rendszerek használhatják az A, C, Dés M profilokat, míg a videó rendszerek a D, G, M, Q, S és T profilokat.Alábbiakban a videó rendszerekre koncentrálunk és az azokat tartalmazó profilokra, melyek alább olvashatók:

A D profil meghatározza az interfészeket a perifériás beviteli eszközökhöz, például tokenolvasókhoz (kártyákhoz, kulcsokhoz, mobiltelefonokhoz vagy vonalkódokhoz), biometrikus olvasókhoz (ujjlenyomat - felismeréshez), kamerákhoz (írisz, arc- vagy rendszámfelismeréshez), billentyűzetekhez, érzékelőkhöz (a zár állapotához, az ajtó állapotához, a hőmérséklethez vagy a mozgáshoz), valamint a kimeneti eszközök, például a zárak, a kijelzők és a LED -ek.

Az ONVIF D profil kiegészíti az A és a C profilt, lehetővé téve a szabványosított kommunikációt egy IP-alapú elektronikus beléptető rendszerben.

A G profilt IP alapú videó rendszerekhez tervezték. A G profilú eszköz (pl. IP hálózati kamera vagy videokódoló) olyan eszköz, amely képes rögzíteni a videó adatokat IP hálózaton vagy magán az eszközön. A G profilú kliens (pl. Videó kezelő szoftver) az, amely konfigurálhatja, kérheti és szabályozhatja a videó adatok rögzítését IP hálózaton keresztül egy G profilnak megfelelő eszközről. A G profil támogatja az audio- és meta adatfolyam fogadását is, ha a kliens támogatja ezeket a funkciókat.

Az M profil támogatja a meta adatok elemzési konfigurációját és információ lekérdezését, valamint a meta adatok szűrését és streamelését. Interfészekkel rendelkezik az általános objektumok osztályozásához, és meghatározott meta adatokat tartalmaz a földrajzi helymeghatározáshoz, járművekhez, rendszámhoz, az emberi archoz és az emberi testhez. Ha a megfelelő termékek natív módon támogatják az olyan funkciókat, mint a médiaprofil kezelés, a videó streaming, a képek hozzáadása a meta adat adatfolyamokhoz, az eseménykezelés vagy a szabálykonfiguráció, akkor az M profil interfészeit is támogatnia kell. És ha a megfelelő termékek támogatják az elemzéseket az objektumszámláláshoz (pl. Emberek, járművek), rendszámfelismeréshez vagy arcfelismeréshez, vagy az IoT (Internet of Things) rendszerek által használt MQTT (Message Queuing Telemetry Transport) protokollhoz, akkor ott kell lennie az M profil eseménykezelő interfészeknek is azokhoz a funkciókhoz.

A Q profil IP-alapú videó rendszerekhez készült, és célja, hogy gyors felfedezést és alapvető konfigurációt biztosítson a Q profilnak megfelelő termékekhez (pl. Hálózati kamera, hálózati kapcsoló, hálózati monitor) a hálózaton. A Q profil kompatibilis eszköz olyan, amelyet a Q profilú kliens felfedezhet és konfigurálhat. A Q profil konform kliens olyan, amely képes felfedezni, konfigurálni és vezérelni egy Q profilú eszközt egy IP hálózaton keresztül. A Q profil kiterjed a TLS (Transport Layer Security) konfiguráció specifikációira is a megfelelő termékek esetében, amelyek támogatják ezt a funkciót. A TLS egy biztonságos kommunikációs protokoll, amely lehetővé teszi, hogy az ONVIF eszközök maguk is kommunikáljanak a kliensekkel egy hálózaton keresztül oly módon, hogy kivédjék a manipulációt és a lehallgatást. Az ONVIF Q profilú eszköz telepítésekor különös figyelmet kell fordítani az eszköz gyári alapállapotára.

Az S profilt IP alapú videó rendszerekhez tervezték. Az S profilú eszköz (pl. IP hálózati kamera vagy videokódoló) olyan eszköz, amely képes videó adatokat küldeni IP hálózaton keresztül az S profilú kliensnek. Az S profilú kliens (pl. Videó kezelő szoftver) az, amely konfigurálhatja, kérheti és szabályozhatja a videó streaming-jét IP hálózaton keresztül egy S profilú eszközről. Az S profil kiterjed az ONVIF specifikációira is a PTZ vezérlésre, audió bemenetre, multicasting-re és relé kimenetekre a megfelelő eszközök és az ilyen funkciókat támogató kliensek számára.

A T profilt IP alapú videó rendszerekhez tervezték. A T profil támogatja a videó streaming szolgáltatásokat, például a H.264 és H.265 kódolási formátumok használatát, a képalkotási beállításokat és a riasztási eseményeket, például a mozgást és a szabotázs érzékelést. Az eszközök kötelező funkciói közé tartozik a képernyős megjelenítés és a meta adatok streamelése is, míg az ügyfelek kötelező funkciói közé tartozik a PTZ vezérlés is. A T profil kiterjed a HTTPS streaming, a PTZ konfiguráció, a mozgási tartomány konfiguráció, a digitális bemenetek és relé kimenetek ONVIF specifikációira, valamint az ilyen funkciókat támogató konform eszközök és kliensek kétirányú hangjára.
Tagek: vidotechnika

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 515-3500
Email: info@securifocus.com
Safety Systems Designer – Bosch tűzjelző rendszerek tervezése egyszerűen
Olvasta már?
Safety Systems Designer – Bosch tűzjelző rendszerek tervezése egyszerűen