Hi-PoE, a PTZ kamerák megmentője


Hi-PoE, a PTZ kamerák megmentője
A PTZ kamerákat támogató technológia töretlen fejlődése egyrészt a képminőség folyamatos javulását szolgálja, másrészt a felhasználható funkciók tárházát bővíti.

Egyre több pixel, egyre kevesebb fény, egyre okosabb kamerák, egyre érdekesebb funkciók tartják fent az izgalom szintjét, de – valljuk be – az ingerküszöb is egyre magasabb, így nehéz dolga van a tervezőknek, ha újabb és újabb szemkápráztató funkcióval akarnak ámulatba ejteni bennünket. Az újdonságot jelen esetben az objektumkövetés, az ehhez kapcsolódó alakfelismerés és területvédelem, valamint a nagy távolságot áthidaló lézeres megvilágítás, és nem utolsó sorban a tápellátás módja jelenti.

A TechSon autotracking PTZ kamerák családját vesszük most górcső alá. A nyomkövetés funkció az alábbi három készülékben érhető el:





A fejlett alakfelismerő és objektumazonosító képességnek köszönhetően kiválaszthatjuk, hogy a képen megjelenő objektum mozgását kövesse-e a kamera. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy beállítjuk a kamera tekintetének kiindulópontját egy nagyobb területre, amely lehet egy irodaház bejárata, üzemcsarnok, ipari terület vagy más, nagy és jól belátható helyszín. A látképen keretezzünk be egy vagy több területet, esetleg húzzunk vonalakat, ez lesz majd nyomkövetés kiindulópontja.




Az akár négy terület vagy vonal megrajzolása után a nyomkövető PTZ kamera figyel, és arra vár, hogy belépjen valaki az adott területre, vagy átlépjen egy vonalat. Amint ez megtörténik, a PTZ életre kel, és minden tekintetben ráfókuszál az eseményre. A zoom és a kamera mozgatásáért felelős motorok mindent megtesznek azért, hogy a behatoló egyetlen mozdulata se maradjon rejtve. Mintha csak filmet néznénk. A kamerába épített intelligens „operatőr” kinagyítja, és követi az alanyt, amíg csak ki nem kerül a látótérből. Ha többen vannak, az sem okoz gondot. Ilyenkor csoportként kezeli az alanyokat. Azután, ha az objektum már nem látszik, a PTZ vár néhány másodpercet, hátha csak egy tereptárgy takarja ki egy időre. Végül elengedi a megfigyelés tárgyát, és visszatér az általunk megszabott kiindulópontba. Ugyanez történik akkor is, ha a kezelőszemélyzet egy időre átveszi az irányítást. Amint megszűnik a külső vezérlés, vagy kikerül a megfigyelt alany a látótérből, a kamera visszatér alaphelyzetbe, és várja a következő mozgó célt.

De mi is az az objektum, amit képes követni a PTZ kamera, és hogyan működik?

A követett objektum lehet személy, kerékpár, vagy akár autó, hiszen az alakfelismerésnek köszönhetően a kamera képes különbséget tenni ezek között. Az automatikus követésüket pedig kiválthatja egy virtuális vonal átlépése, egy területre belépés vagy kilépés, vagy az azon belül történő mozgás detektálása. Az automatikus követés mindaddig folyamatban marad, míg a követett objektum el nem hagyja a kamera látóterét.

A három PTZ kamera közül fizikai teljesítményét illetően kiemelkedik a legnagyobb, PS4 P804-es kamera. Nem csak méretében, hanem a gyenge fényviszonyok között elérhető képminőségben is erősebb a kisebb társainál. A képérzékelő érzékenysége lehetővé teszi, hogy éjszaka is színes képet szolgáltasson, ha elérhető némi közvilágítás. Mindazonáltal, a teljes sötétség sem akadály. Az objektívvel szinkronban fókuszált, beépített, lézeres infrareflektorral akár 500 méteres távolságban lévő tárgyakat is képes kellően megvilágítani.

A két kisebb testvér sem nélkülözi az innovatív technológiákat. Súlyban és méretre ugyan kisebbek, de felbontásban és intelligens funkciókban felveszik a versenyt a 8,8 kg-os nagy testvérrel.

Hogyan játszik szerepet a Hi-PoE a PTZ kamerák életében?

Korábban a PTZ kamerák csak külön tápról, legtöbb esetben 24 V AC feszültséggel voltak képesek üzemelni. Ez külön vezetéket igényelt, ami sok esetben nem volt elérhető a telepítési helyszíneken.

A TechSon objektumkövető, PTZ kamerák mindegyikében elérhető a tápellátás módjának megválasztása.

A hagyományos táp mellett választható az ún. PoE tápfeladás is, ami lehetővé teszi, hogy a kamerák az UTP kábelen, az Ethernet kapcsolattal együtt kapják meg a működésükhöz szükséges áramot.

A TechSon PTZ kamerák csatlakozási lehetőségeiről az alábbi táblázat nyújt segítséget.



A Power over Ethernet szabvány 2003-as bevezetése óta az energiaellátási képessége megnőtt az eredeti 15,4 wattról 30 wattra, de a kivitelezőknek és felhasználóknak ennél is többre volt szükségük az eszközeik működtetéséhez.



A PoE specifikáció új módosítása, az IEEE 802.3bt, megoldja ezt a problémát azáltal, hogy akár 60 wattot (és egyes eszközök esetében, akár 90 wattot is) képes leadni.

A PTZ kamerák tápellátásához a TechSon Advanced switch termék paletta tagjait, a Techson TCS AMHP4 2MU 6 portos Hi PoE, valamint a Techson TCS AMHP8 2MU 10 portos Hi PoE switcheket ajánljuk, amelyek kiválóan alkalmasak a TechSon PTZ kamerák PoE tápellátására.




Ez a két switch teljesíti a IEEE 802.3.bt Type 3 szabványt, ami jelen esetben azt jelenti, hogy az 1 – 4 portok bármelyikén 30 W teljesítményt nyújt a switch a maximális kimenő teljesítményének határáig, és ezen portok egyikén akár 90 W is elérhető.

A TechSon objektumkövető PTZ kamerákról szóló előző cikkünket IDE kattintva találod.

A TechSon Hi-Poe switchekről szóló cikkünket IDE kattintva találod.

Boros György
TechSon CCTV termékfelelős

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
A Polsec Kft. elnyerte a 2023-as év Milesight Együttműködő Partnere díjat
Olvasta már?
A Polsec Kft. elnyerte a 2023-as év Milesight Együttműködő Partnere díjat