GLOBAL FIRE - megújult intelligens központcsaládok


GLOBAL FIRE - megújult intelligens központcsaládok
Forgalmazó: Power Biztonságtechnika Kft
Gyártó: Global Fire Equipment


A Global Fire a tőle megszokott professzionalizmussal továbbfejlesztette a jól ismert Junior és Juno-Net termékcsaládokat.

Az utódok a Juniort váltó GEKKO és a Juno-Net-et váltó OCTO+ család. Az új központok nagyobb maximális hurokszámot és egyszerűbb bővíthetőséget kaptak, valamint Chameleon Network néven megjelent a központok hálózatba szervezésének lehetősége is.

Az új központok változtatás nélkül kezelik a Junior és JunoNet által is használt jelzőhurkokat, tehát a régi rendszerek cseréje zökkenőmentesen oldható meg.

Az alábbiakban lássunk egy összehasonlítást, hogy milyen alapvető változások történtek az új központok érkezésével:

Nézzük először a régieket:

A Junior központ egy- és kéthurkos kialakításban érhető el, hurkonként 125 eszközzel. Két tűzjelző- és egy hibarelét tartalmaz, valamint két felügyelt hangjelző kimenettel látták el. A Juno-Net esetében 1, 2 vagy 3 hurkos alapkialakítás mellett 1, 2 vagy 3 hurkos bővítőkkel érhető el a maximális, 96 hurkos (összesen 12 000 eszköz!) kialakítás.

Mindkét központcsaládnál szoftveresen 384 zóna, 512 IO és 512 hangjelzőcsoport alakítható ki. Az események rögzítésére egy 2000 soros eseménytár, a megjelenítéshez pedig egy 4 soros, soronként 40 karakteres kijelző áll rendelkezésre. A programozáshoz soros portot használhatunk.

Az új termékcsaládok tervezése egy teljesen új koncepció mentén zajlott.



Míg a régi központok nem rendelkeztek ilyen lehetőséggel, addig az újak (GEKKO és OCTO+ vegyesen) hálózatba szervezhetőek. Eddig nagy hurokszámú rendszert csak egy Juno-Net központtal és az alközpontjaival alakíthattunk ki, most viszont az objektumok eszközigénye és mérete alapján választhatjuk ki a megfelelő központokat, majd integrálhatjuk őket egy közös hálózatba.

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg az egyes központok paramétereit.

A Juniorral szemben a GEKKO központok 1, 2, 3 és 4 hurkos kialakításban érhetők el, akárcsak az OCTO+ központok. Az OCTO+ központok a NODE+ bővítőkkel egészen 128 hurokig bővíthetőek.

Az új, LC EVOLUTION hurokkártyákat optimalizálták, így még egyszerűbbé vált az utólagos bővítés. Ezeket használja a GEKKO és az OCTO+ központ, valamint a NODE+ bővítő is. Így egy egyszerű és gazdaságos kártyacserével bővíthetjük például az 1 hurkos GEKKO / OCTO+ központunkat 2, 3 vagy 4 hurkossá.

Mindegyikre igaz, hogy hurkonként 125 címen, maximum 250 eszközt támogatnak, az elődökkel megegyezően az eszközöket 384 zónába, 512 IO és 512 hangjelző csoportba szervezhetjük. Itt is 2 tűzjelző és egy hibarelé kimenetet, valamint két felügyelt hangjelző kimenetet találunk.


Az eseménytár mérete 10 000 sorra növekedett és a kijelzőt is modernizálták, a hagyományos LCD kijelző helyett grafikusat kapunk, mely teret enged a különleges grafikai ábrázolásoknak, valamint az informatív, piktogramos megjelenítésnek. A programozó szoftver csatlakoztatásához mini USB aljzatot kapunk.

A fejlesztés legbarátságosabb része, hogy a teljes menüstruktúrát megtartották, így a programozás során a már jól ismert programozási logikát találjuk, nem kell egy teljesen új rendszert megtanulnunk. Ezt bővítették pár olyan menüponttal, ami a nagyobb keretszámok kezelését, valamint a hálózattal kapcsolatos funkciók beállítását szolgálja. A nagy eszközszámú, elosztott rendszerek kialakítását az új fejlesztésű Chameleon Network biztosítja. Ennek része lehet a GEKKO és OCTO+ központ, a NODE+ bővítő és a hálózat kezelését biztosító Chameleon Repeater. Egy hálózat 32 eszközt tartalmazhat, miközben az egyes OCTO+ panelek a saját alközpontjaikkal egyenként biztosíthatnak 128 hurkot. Ezzel kolosszális, akár 1 000 000 eszközt felügyelő rendszert is építhetünk!


A decentralizált topológia fő előnye az erőforrások megosztása, és az objektum méretéhez optimalizálható kialakítás. A tervezés során a biztonság különösen nagy hangsúlyt kapott – ezt szolgálja a kettős adatgyűrűs kialakítás - de nagyobb eszközszám mellett lehetőségünk van MESH hálózat kialakítására is, amikor a gyűrűn felül további útvonalakon is kapcsolódhatnak az eszközök. Így még magasabb szintű kommunikációs redundancia érhető el.
Ezentúl nem kell olyan kompromisszumot kötnünk, hogy tagolt objektumokat kényszerűségből csak nagy központtal védhetünk.


Az új fejlesztéseknek köszönhetően nőtt az adatkommunikációs hálózat biztonsága, redundanciája. A korábban kivitelezett rendszerek is gond nélkül integrálhatóak, miközben a régi és új rendszerekre egyaránt élettartam-garanciát biztosít a gyártó.

Az eddig is jól méretezhető Global Fire rendszerek most szintet léptek. Miközben megmaradt az egyszerűség és az ebben rejlő hatékonyság, nőtt a kivitelezhető méret, és tökéletesedett az optimalizálhatóság.

Az új központokat és kiegészítőket keresse honlapunkon, üzleteinkben vagy partnereink kínálatában!

Felelős személy:
Gyigor Tamás
tamas.gyigor@powerbizt.hu


Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Mobiltelefonos beléptetés a STid ARC1S/BT kültéri kártyaolvasóval
Olvasta már?
Mobiltelefonos beléptetés a STid ARC1S/BT kültéri kártyaolvasóval