SiS 2.3 – Beléptetés eSzemélyivel és Integráció


SiS 2.3 – Beléptetés eSzemélyivel és Integráció
Bátran kijelenthetjük, hogy a SiS 2.0 verziójával elkezdett tervszerű verzió kiadások már beépültek a SEAWING mindennapjaiba. A beléptető rendszer szoftver kiadott verziói mindig egy nagyobb ugrást jelentenek a fejlesztésben és megahatározott időközönként jelennek meg. A felhasználók, akik belépnek a szoftverkövetési rendszerbe, azonnal hozzájuthatnak a legújabb kiadáshoz és használhatják az újdonságokat.

Áttekintés kedvéért a 2.0-ás SiS beléptető rendszer szoftver teljesen új kinézetet kapott, és emellett a telepíthetőség és mindennapi használat leegyszerűsítését helyezte előtérbe.

A 2.1-es kiadás folytatta a sort azzal, hogy a térképlap jelentős ráncfelvarráson esett át, így 3D-ben látványos mozgó ikonokkal és bővülő funkciókkal dolgozhatunk. Emellett a könnyebb használatot és a karbantarthatóságot szem előtt tartva oktató videók és rendszermontírozó felület került a szoftverbe.

A SiS 2.2 már a COVID-19 járvány alatt jelent meg, így tartalmazott egy nagyobb csomagot, amely a helyzet kezelését teszi lehetővé. Emellett jelentős előrelepések történtek az alrendszerekben is, így egy teljesen új kulcs- és tároló menedzsment felületen grafikusan kezelhetjük a csatolt eszközöket. A kamera és szekrényzár kezelő menü megjelenés és funkcionális átalakításon esett át, hogy kényelmesen és még inkább teljes körűen tudjuk kezelni a berendezéseket.

A sorban elérkeztünk az aktuális kiadáshoz - a 2.3-hoz - amely beleillik a fent megkezdett sorba. Folyatódott a felületek átláthatóbbá és „szebbé” alakítása, illetve új lehetőségekkel is bővült nem csak a szoftveren belül, hanem külső rendszerkapcsolatok révén is.

Az integráció terén „mérföldkőnek” számít, hogy mostantól a Milestone kamera menedzsment szoftverében kezelhető a SEAWING beléptető rendszere. Ezzel a fejlesztéssel a beléptető rendszer a videó rendszer szerves részeként használható. Az interfész segítségével megjeleníthetőek a kártyaolvasásokkal kapcsolatos információk, a jogosultságok, visszajelezhetőek az ajtó állapotok és mindezekre különböző reakciók adhatóak, pl.: térképes megjelenítés, kamerakép-megjelenítés.



A beléptető rendszernél szintén nem az alapfunkciók közé tartozó, de mégis sok esetben a fontos részét képező parkoló rendszer kezelésében is tettünk egy nagy lépést előre. A legtöbb helyen, de főleg irodaházakban probléma, hogy a parkolók kapacitása nem elégséges a teljes állomány kiszolgálásra. Az üzemeltetőknek meg kell oldani lehetőleg dinamikusan, hogy a cégek vagy azokon belül csoportok, mennyi parkolóhellyel gazdálkodhatnak. A SiS-en belüli új csoportos parkoló kezelés a felhasználói csoportok számára kiosztott parkolóhelyekre érkező gépjárművek ki és be irányú mozgását vezérli. A rendszer a gépjárművek részére, a jogosultságaiknak megfelelően és az adott parkoló csoport szabad férőhely számának figyelembe vételével engedélyezi vagy tiltja a parkolást. A parkoló és a parkoló csoportok foglaltsági adatairól egy külön grafikus felületen ad tájékoztatást a rendszer.



2016 januártól az új személyi igazolvánnyal rendelkezők már nem csupán egy plasztik kártyát kaptak, hanem egy chippel ellátott igazolványt. Elektronikusan is tárolnak benne számos adatot, pl. érvényesség, lakcím, ujjlenyomat, TAJ-, adó szám és így tovább. Számunkra azonban az a fontos, hogy egy elektronikus egyedi azonosítót is, amely a beléptetésre is használt RFID kártyákhoz hasonló kódolású, így tehát lehetőség van a technológia kismértékű módosításával ezt kiolvasni és belépés célra használni. A SiS 2.3-as verziójában elérhetővé vált ez a funkció, amelyhez szükség van egy - a kulcsokat tartalmazó - úgynevezett SAM modulra az olvasóba és már lehetőség is van az eSzemélyi igazolványunkat használni a belépési pontokon. A személyi igazolvány okmány jellege miatt az ilyen felhasználás elsősorban kormányzati intézményekben lesz lehetséges.


Érdekes és első sorban hotel felhasználásnál elengedhetetlen is az új „ne zavarj” funkció megjelenése a rendszerben. Az Aperio E100-as zárakon külön beépített gombként, de egyéb belépési pontoknál is kapcsolóval megoldható, hogy a felhasználó jelezni tudja, hogy most nem kíván személyzetet vagy egyéb belépőt fogadni. Hotelben ez természetesen azt jelenti, hogy a személyzetet nem engedi be ebben az állapotban a zár, csak a szintén ehhez a szobához tartozó kártyával rendelkező személyeket. Irodai környezetben pedig a fontos meeting vagy videokonferencia idején tudjuk biztosítani, hogy nem zavarjanak meg minket a betévedő kollégák.

Többször említettük, hogy mennyire fontos a beléptető rendszer határait kiterjeszteni. Manapság már nem önálló rendszerekben gondolkodunk, hanem egy magasfokúan integrált rendszerek összeségében. Nagy segítség ehhez az Active Directory interfész, amellyel a felhasználók teljes körűen átültethetőek a SiS-be, és csoportokba sorolva automatikusan jogok is kioszthatóak, akár a beléptető szoftver tényleges használata nélkül. Könnyen észrevehető, hogy egy új belépő vagy esetleg távozó dolgozók esetén mennyire megkönnyíti az adminisztrációt, hogy az IT jogosultságok alapján a fizikai mozgási jogosultságok is automatikusan beállítódnak vagy éppen törlődnek. Az üzemeltetők és felhasználók régi vágya, hogy egyértelműen látható legyen mi az, amit tartalmaz a szoftverük, és mi az, amit még elérhetnének benne, de még nem vásárolták meg. A regisztrációs kulcskezelés új felületén a regisztrációs kulcs főbb adatai mellett, már táblázatos formában lehet megtekinteni a regisztrációs kulcs által tartalmazott és a megvásárolható opciók listáját.

Kisebb, de a rendszergazdák számára egy fontos szolgáltatás épült be SiS-be, amelynek a feladata, a kliens frissítések háttérben történő ún. csendes futtatása. Ennek köszönhetően egy nem rendszergazdai windows autentikációval bejelentkezett felhasználói munkaállomáson is végrehajtódik a SIS Kliens alkalmazás frissítése, azaz nem szükséges rendszergazdai jelenlét a továbbiakban.

Az előzőeken kívül számos kisebb fejlesztés és javítás történt, mint például exchange levelezőszerverrel való kommunikáció, automatikus törzsszám generálás külsösök részére opció, vendégkártya kiadás vendég gépjárművek részére, Ideiglenes kártya típusú kártyaraktár, feltételes online beléptetés, csoportos szerződés érvényesség hosszabbítás személyeknek.

A verziók megjelenései folyamatosak és szoftverkövetéssel azonnal hozzá lehet jutni az újdonságokhoz. A következő kiadás fejlesztései is tervben vannak, ilyen a felügyeleti rendszer újragondolása, a SiS Person frissítse, a DIN sines SC-1000 megjelenése, SiS Connect általános interfész kiadása.

PAPP MÁRTON
Üzletfejlesztési igazgató
ASSA ABLOY Opening Solutions Hungary Kft.
www.seawing.eu

Tagek: beléptető

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
VIVOTEK RX9502 hálózati megjelenítő
Olvasta már?
VIVOTEK RX9502 hálózati megjelenítő