Jóval több, mint kamerarendszer

IoT megoldások, értékajánlatok ügyfeleknek és partnereknek a Konica Minoltától

Jóval több, mint kamerarendszer
Az irodatechnikai és nyomdaipari japán nagyvállalat, a Konica Minolta Inc. 2016-ban többségi tulajdont szerzett a német Mobotix AG kamera gyártó vállalatban, és ezzel belépett a biztonságtechnika világpiacára. A két cég között stratégiai megállapodás jött létre, mely lehetővé teszi a Mobotix kamerák szélesebb körű elterjedését, és közben a közös fejlesztéseknek is teret ad.

A Konica Minolta elsőként az alábbi célokat fogalmazta meg:
 •  újgenerációs decentralizált hálózati biztonsági megoldások kínálása az ipari optikai rendszereinek kihasználásával
 •  munkafolyamat-megoldások és új értékajánlatok fejlesztése vertikális piacok számára
 •  a Mobotix termékek és szolgáltatások terjesztésének bővítése

  Hazánkban a Mobotix termékek forgalmazását a Konica Minolta Magyarország Kft. végzi, azon belül pedig külön erre a célra létrehozott 6 fős, biztonságtechnikában tapasztalt VSS (Video Security Services) üzletág. A munkálatokat egy meglévő komoly szervizháttér, valamint széleskörű kapcsolati és értékesítési hálózat is segíti. A VSS egy teljesen új irány a Konica Minolta cégcsoporton belül, nemzetközileg is fejlődik és jelentős eredményeket értek el a piacon az elmúlt egy év során kifejezetten a videóanalitika területen. A cél, hogy a VSS ágazat megoldásokkal segítse az Ügyfeleket és az igényekre határozott és kielégítő válaszokat adjon.

  Az üzletág Partner Sales Managerével, Paulusz Miklóssal és Kószás Attilával, a Konica Minolta Magyarország marketing vezetőjével beszélgetünk célokról és kilátásokról.

  SecuriFocus: A stratégiai együttműködés előtt a Mobotix kamerák, mint robusztus, rendkívül strapabíró, szélsőséges körülmények között is megbízhatóan működő termékekként voltak ismertek. Hogyan mutatnád be a Konica Minolta által kínált Mobotix megoldásokat és rendszereket?

  Paulusz Miklós: A biztonságos munkavégzést, üzemeltetést és folyamatokat támogató ipari és hőkamerákon kívül portfóliónkban számos IoT termék is megtalálható, melyeket továbbra is Németországban gyártanak. A megbízhatóság és termékminőség szempontjából ez garancia, valamint fontos, hogy ezt kivételes minőség és műszaki háttér segíti folyamatosan. Egy gyakran alkalmazott mottó, miszerint a cég objektívvel rendelkező számítógépeket gyárt. A Mobotix minőségi termékek gyártása mellett tette le a voksát és azt tartja is, tehát nem tömeggyártó. Az egyik fontos jellemző a modularitás, vagy akár a speciális analitikák használata. Ehhez párosul egy rendkívül jó MTBF érték, közel 8-9 év, ennek egyik említésre méltó példája, hogy vannak olyan telepítések hazánkban, melyek 20 éve üzemelnek. A hőkamerák területén a Mobotix fontos pozíciót töltött és tölt be ma is, tovább fejlesztve a műszaki tartalmat. Itt nem csak a hagyományos térfigyelés, hanem az ipari alkalmazások, hőmérsékletváltozások precíz követése, vagy nagytávolságú kerítésvédelem analitikai funkciókkal kiegészítve. Ezen kívül vannak más érdekes területek, egyrészt a moduláris kialakítású új 7-es sorozat, mely 2020-ban került fókuszba, mint termékcsalád. A következő terület a mesterséges intelligencia. Ezen a téren nagy lépéseket tett a Mobotix az elmúlt 2-3 évben. A kamerákba speciális applikációkat, beágyazott szoftvereket helyeznek el, ezek száma folyamatosan bővül. A Konica Minolta háttere óriási szerepet játszik ennek a fejlesztésében és ennek eredményei már láthatók, bízunk benne, hogy hazánkban is egyre többek fognak élni ezekkel a lehetőségekkel.

  SF: A COVID járvány olyan igényeket generált mint például a testhőmérséklet mérés, illetve hogy hány ember tartózkodhat, adott nagyságú területen, amely már a mesterséges intelligencia alkalmazását is feltételezi. Ezekre az igényekre hogyan tud reagálni a Konica Minolta a hazai piacon?

  PM: Első lépésben nézzük meg a hőkamerákat, hiszen ebben technológiában is jelentős tapasztalattal bír a cég. Fontos megjegyezni, hogy maga a Mobotix M16 hőkamera nem funkció kamera, tehát nem egy erre a funkcióra kifejlesztett berendezés. Az M16 gyakorlatilag az egyik vezér terméke a Mobotix-nak, többfajta kiépítésben, többfajta jellemzővel, itt is érvényes a már említett nagyfokú modularitás. Tehát ezekben az eszközökben csak egy funkció a felületi testhőmérséklet mérés, így ezek a kamerák más célokra is használhatók. Akár egy normál hőkamerás térfigyelő megoldásra, területvédelemre, ipari területekre.

  SF: Megtennéd, hogy a black body-t ismerteted? Gyakran lehet hallani ezt a megnevezést hőkamerák esetében?

  PM: Ez egy referencia pont, egy referencia „sugárzó” érték, kalibrátor egység, amihez viszonyítva a kamera a környezeti sugárzást be tudja mérni. Például, ha beállítunk a black body-n egy bizonyos hőmérsékleti értéket, pl. 36,6 C fokot, akkor a kamera képtartalmában be lehet programozni, hogy azon a pixelcsoporton, ahol a black body látható, az adott hőmérséklet állandó referencia pont és ehhez viszonyítva „méri” a képtartalom többi pixelének a hőmérsékletét. A fontossága ennek az, hogy egy telepített felületi testhőmérsékletmérő kamera gyakran számos zavaró körülmény között kell működjön, ilyen lehet a huzat, egyéb hőforrások, környezet hőmérséklete, kialakítása és még számos tényező. Ahhoz, hogy egy pontosabb „mérést” tudjunk megvalósítani, egy ilyen referencia pont alkalmazása javasolt lehet.

  SF: Milyen rendszerelemekből áll a testhőmérséklet-mérő szett?

  PM: A hőkamera családod alapvetően három területre osztanám: hagyományos térvédelmi funkciók / felületi hőmérsékletmérés / EST, avagy felületi testhőmérséklet mérés. A legutolsónak említett funkciónál beszélhetünk egy olyan megoldásról, ahol a termék egy black body-val egészül ki, az előzőleg is említett pontosság elérése érdekében. Ezt nevezhetjük akár termékszettnek is. Az általunk használt black body, a szokásostól eltérően mintegy 10 dkg, súlyú, 10x10 cm-es, igényes módon el lehet helyezni egy 12V-os betáplálással, beleillesztve a környezetbe.

  Az Ügyfelek részére rendelkezésre áll még egy fontos elem, ami szetthez hozzátartozik, ez pedig a szakértelem. Fontosnak tartom, hogy egy szakszerű beállítás és a későbbiek során, akár egy üzemeltetési szerződés keretében a mérő rendszerünk utóélete is gondozva legyen. A Konica Minolta továbbra is nem csak egy szolgáltatásként gondol egy ilyen folyamatra, hanem inkább Ügyfél-Partner kapcsolatra, ami egy magasabb fokú bizalmat és minőséget jelent.

  SF: Milyen gyakorisággal kell a beállításokat elvégezni, ill. mikor már be van állítva, akkor utána folyamatosan üzembiztosan működik?

  PM: Ehhez elsősorban azt kell megvizsgálni, milyen a telepítési és használati környezet. Általánosságban az Ügyfél érdekében azt lehet javasolni, hogy egy-egy évszakonkénti ellenőrzés szükséges lehet. Egy ilyen alkalommal meg kell győződni a mérésről-értékekről, a hozzátartozó beállításról, a referencia pont stabil és megfelelő működéséről. A műszaki munkálatok elvégzése mellett, meg kell említeni az oktatás szerepét is. Ez szintén fontos, hogy az Ügyfél magabiztosan működtesse a rendszert, melynek a hőkamera egy eleme lehet.

  SF: A magyar piacon a széleskörű videotechnikai kínálatból miért válassza egy ügyfél a Konica Minolta Mobotix értékajánlatát?

  PM: Például, ha csak a mostani aktuális esetleges megoldandó feladatot, vagyis a pandémiával kapcsolatos felhasználói igényeket nézzük, mint a tömegfigyelés, flow control, maszk felismerés, távolságtartás figyelés, emberszámlálás – ezeket a feladatokat mind magas szinten lehet megoldani a Mobotix videotechnikai eszközeivel, amely a Konica Minolta biztosította háttérrel és szolgáltatásokkal kiegészülve az Ügyfél számára komoly hozzáadott értéket képvisel. Ezen túl, ez egy olyan termék, mely több funkciót is el tud látni egyszerre, függően az igényektől, kiegészítve egy alapos, széleskörű program platformmal.

  SF: Hogyan, milyen csatornán keresztül jut el a Konica Minolta megoldása a végfelhasználóhoz?

  PM: Tavaly nyáron alakult egy új részleg, a KM VSS üzletág, mi – vagyis a Mobotix termékekkel és Konica Minolta megoldásokkal foglalkozó csapat - ide tartozunk. A Konica Minolta eleve rendelkezik egy óriási Ügyfélállománnyal, amely lehetőséget biztosít a felmerülő igények megismerésére, erre mi igyekszünk megfelelő választ biztosítani, végezetül közösen megtalálni a megoldást. Ezzel párhuzamosan olyan értékesítési stratégiát szeretnénk kialakítani, ahol az általad is említett indirekt értékesítési csatornák is megvannak, illetve meglesznek. A kialakításuk folyamatban van, 1-2- hónapon belül a véglegesítése megtörténik ezeknek a csatornáknak. Ez konkrétan a biztonságtechnikai telepítő cégeket, IT, / rendszerintegrátorokat jelenti. Ennek a felépítése az elmúlt ¾ év során történt meg, és már láthatóak az eredmények.

  SF: Ha egy telepítő cég érdeklődik a Mobotix termékei iránt, azt direktben kiszolgálja a Konica Minolta?

  PM: Attól függően, hogy a telepítőnek milyen szintű szolgáltatásra van igénye, vagy egy viszonteladó Partnerhez irányítjuk, vagy, ha a telepítő-rendszerintegrátor jelentkezik konkrét igénnyel, akkor nyitottak vagyunk arra, hogy partneri kapcsolatot alakítsunk ki, és együtt, a telepítő Partnert kiszolgálva, műszakilag támogatva, segítsük a projekt megvalósulását. Bármelyik variációt nézem, segíteni fogjuk az igény támasztóját és megkeresni az optimális megoldást, a Konica Minolta konzultánsi szerepben kíséri végig a projekt folyamatát.

  SF: Visszautalva az egyes kitűzött célokra, a munkafolyamat-megoldások fejlesztése vertikális piacok számára témakörről még nem esett szó.

  Kószás Attila: Európában számos kompetencia centerrel rendelkezünk, és ezáltal a régióban egymás között tudjuk megosztani a know-how-t és a tapasztalatainkat. Sokkal többet kínálunk mint biztonságtechnikai megoldást. Nem termékeket adunk el, hanem valós üzleti igényekre alapuló innovatív megoldásokat fejlesztünk és ajánlunk az egyes ügyfelek és vertikumok számára, akiknek az intelligenciákkal párosított értékajánlatainkkal hozzájárulunk üzletük és operatív folyamataik fejlesztéséhez. Jelenleg is dolgozunk több kiemelt vertikumnak szóló projekten, hamarosan a go to market fázisba kerülünk. Számos marketing aktivitást tervezünk a 2021-es évre, ide sorolva a a szakmai rendezvényeket, a partner napokat, a külsős konferenciákon történő részvételt és nem utolsó sorban kiemelt figyelmet fordítunk az online és egyéb marketing tevékenységekre is. Célunk, hogy a Konica Minolta Mobotix termékeivel „IoT megoldás szállítóként” segítse és támogassa ügyfeleit és partnereit egyaránt.

  PM: Nem csak a hagyományos biztonságtechnikában gondolkodunk. A machine vision technológia – ami a Konica Minolta fejlesztésének új iránya - új piaci lehetőségeket tár fel az ipari alkalmazások területén. Az, hogy a Konica Minolta machine vision megoldásokat tud nyújtani a rendszerintegrátorok részére, olyan érték, amivel bővíthetik ki a szolgáltatási portfoliójukat: pl. felület ellenőrzés, mozgás elemzés, analitikai megoldások, gyártástechnológia ellenőrzés, termékkövetés, applikációk, emberi mozgás megfigyelés, minőségellenőrzés, kombinált védelem: biztonságtechnikai és munkavédelmi megoldások. A tárház szinte végtelen, a technológia adott. Céljaink megvalósításában lépésről-lépésre haladunk, a kezdeti sikerek láthatók és érezhetők. Ezt az útvonalat kívánjuk követni a jövőben is, ehhez keresünk Partnereket, együttműködő cégeket, akik ezt a fajta értékrendet képviselni tudják, és a gyakorlatban is alkalmazzák.

  SecuriFocus

  A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
  www.securifocus.com

  SecuriForum

  A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
  www.securiforum.com

  Elérhetőség

  SecuriFocus Kft.
  1118 Budapest
  Nagyszeben u. 24/A
  Tel: (30) 942-2789
  Email: info@securifocus.com
  Pelco termékek a Zmax kültéri védelmi kínálatában
  Olvasta már?
  Pelco termékek a Zmax kültéri védelmi kínálatában