Dialektikus analiticizmus a video-biztonságtechnikában I.

Én az MI

Dialektikus analiticizmus a video-biztonságtechnikában I.
Eleve vita van a szakma képviselői között atekintetben, hogy a mennyire kell komolyan venni a Mesterséges Intelligencia (MI) kérdéskörét, illetve az erre alapozott analitikai megoldások hatékonyságát / szükségességét.

Az „in medias res” jellegű felütés nem véletlen. Meggyőződésem, hogy társadalmunk és ezen belül szűkebb pátriánk (vagyonvédelem) egy radikális átalakulás előtt áll. Az időtávon lehet vitatkozni, de azt magas téttel fogadnám le, hogy 2030-ig meghatározó jelentőségű lesz az MI alkalmazása az élet legtöbb területén, így pl. a biztonságtechnikában is. Lehet (ma még) arra hivatkozni, hogy a ténylegesen hatékony megoldások erőforrás (és költség) igénye olyan magas, amely komoly gátat állít a technológia elterjedése elé. Erre a válaszom (a korom beliek talán emlékeznek rá), hogy a ’90-es évek elején a „szakértők” erre hivatkozva állították a mobiltelefonok tömeges elterjedésének lehetetlenségét; avagy a 2000-es évek elején informatikai szakértők jelezték, értelmetlen, felesleges, lehetetlen dolog egy mobiltelefonon valós internetélményt nyújtani (a 3G egy tévedés). Ahogy mondani szokás, a többi már történelem. Amúgy a 3G tényleg zsákutca volt, de kellett ahhoz, hogy a 4G megszülessen.

Tisztában kell azzal lennünk, hogy szinte napról-napra több kutatás indul, mely elméleti/szoftveres/hardveres megközelítésből kapcsolódik a mesterséges intelligenciához. Egyszerűen azért, mert a tervezett fő fejlesztési irányok (okos-városok, önvezető járművek, IoT, 5G/6G stb.) képességeinek maximalizálása már nem lehetséges a jelenleg alkalmazott technológiák és algoritmusok révén. Amennyiben bővebb pátrián, a biztonság területén szeretnénk maradni, tudnunk kell azt, hogy az „illetékes szervezetek” (szofisztikáltabb bűnözők) már ma is alkalmazzák az MI algoritmusokat terveik végrehajtására (pl. informatikai rendszerek feltörése, biometrikus azonosítók átverése, képtartalomelemző megoldások félrevezetése stb.). Ne legyenek ezzel kapcsolatosan kétségeink: ha nem kezdünk ezekre felkészülni, hamarosan jelentős hátrányban leszünk velük szemben.

Ezt (is) felismerve, a világ vezető hatalmai magyar szemmel nehezen felfogható mértékű összegekkel támogatják au MI-vel és az ahhoz kapcsolódó területek K+F tevékenységeit. A nagyközönség számára talán kevésbé ismert, de az EU által futtatott Horizon program keretében is jelentékeny összegek találtak és találnak MI fejlesztésben érdekelt gazdára. Természetesen, ezen összegek eltörpülnek Kína és az USA hasonló civil és honvédelmi jellegű programjai mellett.

Joe Biden nem régiben bejelentette, hogy „csekély” 50 milliárd USD-nyi támogatást szán az USA kormánya a chiptechnológia gyártásának és kutatásának támogatására. Kevésbé látványos módon, de közel ekkora fejlesztési összeget „grundolnak” össze startupok (kockázati tőkebefektetőktől), melyek az új chiptechnológiák kifejlesztését tűzték ki célul. Azt már csak tényleg találgatni tudjuk, hogy a kínai és az orosz állam mekkora költségvetési támogatást nyújt hazai fejlesztési központjainak, valamint egyéb, a témában érintett vállalkozásoknak. A kínai állam publikusan szintén létrehozott egy 50 Mrd-os fejlesztési keretet chipfejlesztésre, de nem ismert, hogy ezen felül milyen szubvenciókkal támogatja a területen tevékenykedőket. Ez részben visszavezethető arra, hogy a többé-kevésbő állami tulajdonban lévő kínai vállalkozások „tőkekihelyezései” kevésbé nyomon követhetőek. Az viszont ismert, hogy 2021 első 3 hónapjában 2.64 milliárdnyi kockázati tőke áramlott a (70%-ban kínai) fejlesztőkhöz.

A kételkedők számára itt szeretném megjegyezni, hogy egy olyan „startupok”, mint az IBM alig egy hónapja jelentette be 2 nanométeres chiptechnológiáját, mely 45%-kal nagyobb teljesítményt ígér, 75%-kal alacsonyabb energiaigény mellett.Persze, ez csak egy terület jelentősebb „játékosai” közül. A lényeg röviden, hogy a fejlődés nem állt le. A méretek csökkennek és a hatékonyság nő. Nem kizárt, hogy egyetlen, ma még nem ismert, innováció robbantja az MI „bombát”, de valószínűbb, hogy a K+F-ben érintett vállalkozások és egyéb szervezetek által előállított produktumok összeadódó kapacitása hozza el azt a kritikus pontot, melyet követően az MI technológia terjedése (kvázi) megállíthatatlan lesz.

Szerző: O.V.SZ.

Forrás:
 • IBM
 • https://pitchbook.com/news/articles/US-China-semiconductor-chipmakers-venture-capital

  Hirdetés
  hírdetés
  SecuriFocus

  A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
  www.securifocus.com

  SecuriForum

  A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
  www.securiforum.com

  Elérhetőség

  SecuriFocus Kft.
  1118 Budapest
  Nagyszeben u. 24/A
  Tel: (30) 942-2789
  Email: info@securifocus.com
  Dahua Acupick – Tudsz gyorsabb keresést?
  Olvasta már?
  Dahua Acupick – Tudsz gyorsabb keresést?