Univerzális átjelzők, nem csak átjelzéshez hanem távvezérléshez is


Univerzális átjelzők, nem csak átjelzéshez hanem távvezérléshez is
Integrált megoldások kontra univerzális átjelzők, melyek számtalan extra funkciót ajánlanak, nem csak a telepítőknek, de a felhasználóknak is.

Egyre több riasztóközpont gyártó kínálja rendszeréhez saját átjelzőjét, mely a közvetlen kapcsolaton keresztül, szinte eggyé válik a központtal. A gyors információáramlás és a könnyű illeszthetőség nagy előnye az integrált termékeknek, mégis sokan keresik az univerzális átjelzőket, melyek a riasztóközponttól kapott jelzéseket továbbítják. A szolgáltatások és extra funkciók széles tárháza tárul elénk, melyek további biztonsági és kényelmi funkciókat kínálnak.

A legtöbb GSM/GPRS/IP kommunikátornál fő kérdés, hogy milyen csatornán, milyen információt és milyen protokollon keresztül tud továbbítani. A hagyományos SMS küldés, a híváson keresztüli hangüzenet küldés, a Contact ID továbbítása távfelügyeletre GPRS-en, 3G-n, 4G-n vagy IP-n keresztül már mind azon múlik, hogy a felhasználó és a távfelügyelet milyen elvárásokat támaszt a rendszerrel szemben, illetve az adott országban lévő GSM szolgáltatók milyen frekvencián szolgáltatnak. Érdekes látni, hogy egyre több távfelügyelet átáll saját tulajdonban lévő távfelügyeleti rendszer üzemeltetésére, hogy ne függjön senkitől, de leginkább a zárt protokollal működő rendszerektől. A SIA DC 09 az egyik legkeresettebb protokoll, mely a szabadságot, a bővíthetőséget biztosítja, mind a gyártó, mind a felhasználó számára.

Átjelzés

A riasztóközpont és az átjelző közötti kapcsolat működhet vonali vagy kontaktusos (bemeneti) kapcsolaton keresztül. Az információ továbbítása történhet távfelügyelet vagy 8 végfelhasználó felé. Itt különbséget tehetünk a különböző csatornák között is, azaz hogy az információ milyen módon jusson célba. Leggyakoribb megoldás végfelhasználó felé az SMS vagy a hanghíváson keresztüli hangüzenet. Távfelügyelet felé Contact ID továbbítása adatkommunkiáción keresztül a leggyorsabb és a legjellemzőbb, mely történhet 2G/4G-n (ProCon GSM/4G/ Cloud) vagy IP (IPCOM vagy IPCOM G) kapcsolaton keresztül, de a hanghíváson keresztüli kommunikációval is bőven találkozunk még, mely GSM vagy PSTN (EasyLine GSM vagy ProLine GSM) kapcsolaton keresztül jön létre.

Távvezérlés

A jelzések fogadását követően szeretnénk reagálni azokra, melyet vagy a riasztóközponton keresztül közvetlenül, vagy egy kommunikátor segítségével tehetünk meg. A kimenetek vezérlése sok lehetőséget tartogat, így a riasztóközpont élesítése vagy hatástalanítása mellett kapunkat, garázsajtónkat vagy akár világítást is vezérelhetünk. Ezekre a feladatokra sok esetben a riasztóközpont bővítése, programozása is lehetőséget biztosít, viszont felhasználástól függően nem minden esetben érdemes erre egy komplexebb rendszert telepíteni. Jelentősen kényelmesebb és költséghatékonyabb lehet, amikor egy átjelző biztosítja ezen kényelmi funkciókat (ProCon GSM/Cloud vagy ProLine GSM). Extrának számíthat még az is, hogy ezen kimenetek vezérlése milyen módon és hány felhasználó részére lehetséges. Hanghíváson keresztül akár 1000 felhasználó is „megcsörgetheti” a GSM modult, melynek köszönhetően egy ingyenes hívás fogja a kimenetet aktiválni, de lehetőség van arra is, hogy WiFi vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül vezéreljünk ikonokkal vagy applikációval (WiFi/Bluetooth Programmer). Fontos ennél a kérdésnél megvizsgálni a felhasználók szokásait, hogy milyen telefonokat használnak, milyen előfizetéssel rendelkeznek, illetve milyen biztonsági szintet követel meg a rendszer használata, a kimenet vezérlése.

Programozás

Első lépésben nem is tűnik annyira jelentősnek ez a kérdés, hiszen ma már mindent egyszerűen és gyorsan fel tudunk programozni PC-vel, de az, hogy a PC miként csatlakozik az adott termékhez, már egy fontos kérdés lesz a jövő szempontjából is. Évek óta tapasztaljuk, hogy a helyi programozást követően nemegyszer kell még a rendszer beállításain a későbbiekben – a telepítést után –, is finomítani. Többször előfordul, hogy a felhasználó a rendszer használata közben tapasztalja meg milyen további előnyöket tudna a rendszer biztosítani számára, és ilyenkor érkeznek az újabb igények. Előny, ha az átjelző kimeneteit ilyenkor könnyedén tudjuk bővíteni egy panellel (EXP Relay 1 és EXP Relay 3), illetve a kimenetek vezérlését külön-külön is tudjuk paraméterezni, vagy akár jogosultságokat is tudunk kezelni. A távoli elérést a CloudManager biztosítja vagy a PC-n futtatott ProRead program. Szinte minden modul internet kapcsolaton keresztül a nap 24 órájában elérhető.

Az átjelző esetében a távoli elérés – a terméktől függően – vagy belső adatkapcsolaton vagy a WiFi/Bluetooth Programozón keresztül történik. Utóbbi használata esetén Bluetooth kapcsolatot is kapunk, mely lehetővé teszi a vezeték nélküli programozást és távvezérlést 15-20 méterről. A távoli elérés további előnye lehet, hogy a kommunikátor állapotát is le tudjuk kérdezni, mely a bemeneti és kimeneti állapotokon túl, a térerőre vagy akár a tápellátásra is vonatkozik, valamint a felhasználókat is tudjuk kezelni.

Extrák a kényelem és a biztonság érdekében

Listák, eseménynaplók, monitorozás. Az átjelzésen és távvezérlésen túl további fontos információkhoz juthatunk, melyek nem csak a biztonságos üzemeltetést teszik lehetővé, de kényelmünket is szolgálják. A 16 000-es eseménynaplóban láthatjuk, hogy ki mikor nyitotta a kaput, a bejövő értesítésről kik kaptak tájékoztatást, mikor indult újra a modul, vagy hogyan változott a térerő. Ezeket az információkat a ProRead programmal vagy a CloudManager felhőből is lekérdezhetjük, sőt exportálhatjuk és szűrhetjük is ezeket. A szolgáltatói SMS-ek is másodperceken belül továbbításra kerülnek, így amikor a felhasználó a feltöltős kártya lejárata miatt panaszkodik, akkor egyértelműen bizonyítható, hogy figyelmen kívül hagyta a tájékoztató SMS-eket. A nyaralókban lévő riasztóközpontról hónapokig nem hallunk, de csak azért mert nem történik semmi vagy mert „leszakadt” az átjelző a hálózatról. A GSM modul életjel küldése ezt is megoldja, így naponta vagy a megadott időközönként kaphatunk értesítést a megfelelő működésről. Felhőből a termékeket teljes körűen programozhatjuk, lekérdezhetjük, mintha csak a ProRead programon keresztül csatlakoznánk rá.

Tagek: GPRS IP

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Uniview Tri-Guard 2.0 kamera
Olvasta már?
Uniview Tri-Guard 2.0 kamera