Arcfelismerő rendszert telepítenek a siófoki Petőfi sétány térfigyelő kameráira

Kép: siofoki-hirek.hu

Arcfelismerő rendszert telepítenek a siófoki Petőfi sétány térfigyelő kameráira
Arcfelismerő rendszerrel egészítik ki Siófokon a Petőfi sétány térfigyelőkamera-rendszerét. Lengyel Róbert, a város polgármestere arról számolt be, hogy a részben állami tulajdonú kínai Dahua Technology mintaprojekt keretében építi ki a megfigyelőrendszert, mely segítségével a térfigyelőrendszer operátorai akár a tömegben is megtalálhatják a sétányon szabálysértést, bűncselekményt elkövetőket.

A polgármester tájékoztatása szerint az országban egyedülálló módon "39 új, mesterséges intelligenciával ellátott kamerát" szerelnek fel. Az arcfelismerős kamerarendszert a jövő nyárra üzemelhetik be.

A rendszert a részben a kínai állam tulajdonában álló Dahua Technology szállítja majd. Ez a cég szerepet vállalt a kínai állam ujgurok elleni kampányában is, az ő arcfelismerő rendszereiket is bevetik a nyugati Hszincsiang tartományban élő muszlim kisebbség erőszakos asszimilációjában. Az ujgurok elleni kampányban játszott szerepe miatt a Dahua 2019-ben felkerült az amerikai kormány feketelistájára is.

A cégnek két súlyos adatbiztonsági botránya is volt, hackerek 2016-ban és 2017-ben is hozzáférést nyertek kamerarendszereikhez, a korabeli beszámolók szerint "bárki átvehette az irányítást az eszközök operációs rendszere felett.

2021 márciusában az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) "elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatnak" minősítette a Dahua szolgáltatásait és eszközeit. 2021. június elsején pedig az elektronikai és fizikai biztonsági rendszereket szolgáltatók amerikai érdekképviselete, a Security Industry Association is kizárta soraiból a Dahuát, mivel állításuk szerint megsértette a szervezet etikai szabályait.

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Fényerő szabályozás Inim riasztóról
Olvasta már?
Fényerő szabályozás Inim riasztóról