Optex WXS-DAM-X5 védelem


Optex WXS-DAM-X5 védelem
Forgalmazó: Power Biztonságtechnika Kft.
Gyártó: Optex



A jó kültéri védelem kialakítása kihívások elé állítja a szak-embereket. Olyan eszközöket kell alkalmazni, amelyekkel megbízhatóan azonosíthatók a mozgásesemények, ugyan-akkor törekedni kell arra, hogy a téves riasztásokat minimalizáljuk. Jelen cikkünkben az Optex márka termékei közül választottuk a WXS sorozat mozgásérzékelőjét, amellyel ez a feladat kiválóan megvalósítható. Nézzük hát meg, mitől különleges cikkünk alanya, a WXS-DAM-X5 mozgásérzékelő.
A WXS-DAM-X5 mondhatni egy kettő az egyben érzékelő.
Miért mondom ezt? Ezt az eszközt a megoldandó feladatnak megfelelően kétféle pozícióban is telepíthetjük.

Elhelyezhetjük a térvédő infráktól megszokott, 2 méteres magasságban, vagy választhatjuk a 0,8-1,2 méter magasságban történő elhelyezést. Természetesen az eszköz beállításait a választott elhelyezési módhoz kell igazítani. Itt el is érkeztünk az eszköz legkülönlegesebb tulajdonságához, ami nem más, mint az érzékelési karakterisztika.

Kétméteres magasságba telepítve térvédő karakterisztikával dolgozik, az alacsonyabb, 0,8-1,2 méteren pedig egy vízszintes függönykarakterisztikával véd. Az alacsony szerelési magasság segít nekünk akkor, ha a védett területen kisállatok mozgásával kell számolnunk.

Látható, hogy a vízszintes függönykarakterisztika biztosítja, hogy a kisállatokat ne „lássa” az érzékelő, ugyanakkor, ha ember sétál be a védett területre, azt biztonsággal észrevegye. Ez még nem minden, ami a karakterisztikáról elmondható. Ez az érzékelő nem a megszokott, 90°-os látómezővel rendelkezik, hanem 180°-ban védi a maga előtt lévő területet.

Ezt úgy oldották meg, hogy nem csak egy PIR szenzor található a panoráma Fresnel lencse mögött. A mozgásérzékelés felderítésére 4 db PIR szenzor és 2 db mikrohullámú érzékelő szolgál. Gyakorlatilag két 90°-os védelem van egymás mellett. Ha már az érzékelő-elemeknél tartunk: tekintettel arra, hogy kültéri eszközről van szó, öntanuló, digitális IR kitakarásvédelemmel és kettős ellenfény-kompenzációval is el van látva az érzékelő. Ideális megoldást nyújt a könnyen megközelíthető terek, lapos tetők védelmére. A téves riasztások kiküszöbölésére alkalmazzák a Panoramic triple layer detection-t. Ez azt jelenti, hogy az érzékelő csak akkor vált ki riasztást, ha a három réteg - a felső, az alsó passzív infravörös érzékelők és a mikrohullámú érzékelő - egyszerre érzékeli a mozgást. Lehetőség van a látómező részletes maszkolására is, melyet egyfelől az érzékelőbe épített maszkkal, másfelől pedig a csomagolásban található maszkoló pálcákkal lehet testre szabni. Az érzékelő vezetékes és vezeték nélküli változatban is kapható.

A vezeték nélküli változat típusa WXS-RDAM-X5. A vezeték nélküli telepítés olyan esetekben jó alternatíva, ahol a vezetékezés nem kivitelezhető, mégsem szeretnénk lemondani a nagyfokú biztonságot nyújtó érzékelő alkalmazásáról. Ennél a típusnál a sorkapcsok helyett dedikált kivezetések állnak rendelkezésre a bekötéshez, ehhez tudjuk csatlakoztatni az elemtartót, illetve a riasztórendszerünkkel kompatibilis rádiós átjelzőt. Paradox márka esetében használhatjuk a DCTXP2 vagy a DCT10 rádiós nyitásérzékelőt, amelyek saját REED reléjük mellett rendelkeznek egy külső érzékelők számára fenntartott kontaktus bemenettel, amelyre csatlakoztathatjuk a WXS-RDAM-X5 kimenetét. Ez a lehetőség nem csak a WXS-RDAM sajátja – a teljes Optex elemes érzékelő széria átjelzése megoldható a Paradox rádiós nyitásérzékelőivel. Minden elemes érzékelőhöz illeszthető egy gyári szerelődoboz, ami mind az elemtartónak, mind az átjelzőnek helyet biztosít.




Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
A továbbfejlesztett napelemes kameraállomásról
Olvasta már?
A továbbfejlesztett napelemes kameraállomásról