Hogyan növelhető a napelemtáblák élettartama?


Hogyan növelhető a napelemtáblák élettartama?
A napelem táblák tisztántartása és megfelelő karbantartása egy hosszú távú, kifizetődő folyamat, amellyel nagyban hozzájárulhatunk élettartamuk meghosszabbításához. Ehhez kapcsolódóan összegyűjtöttünk pár hasznos üzemeltetési és karbantartási tippet, melyek elvégzésével biztosíthatjuk napelem tábláink gondtalan működését.

Üzemeltetési és karbantartási tanácsok
A legfontosabb karbantartási feladatok közé tartozik a tartószerkezet, csavarok, hozzáférhető villamos kötések és vezetékek rendszeres ellenőrzése, hiszen a szél és egyéb időjárási hatások miatt a kötések meglazulhatnak. Mindezek mellett az esetleges sérülések, elszíneződések és szennyeződések, könnyebben kiszűrhetőek a napelem modul gyakori szemrevételezésével.

A töltésvezérlő vizsgálata során érdemes időt szentelni a hibakódok kiolvasására, az elektromos bekötések átnézésére, és nem utolsó sorban az akkumulátor töltés ellenőrzésére, valamint szükség szerinti feltöltésére vagy cseréjére. Az akkumulátor ellenőrzéshez javasolt minőségi teszter használata. A napelem modulok teljesítménymutatóinak mérése gyakoribb ellenőrzést igényel, melyeket javasolt 12:00 óra után, napsütéses időben elvégezni.
Minden egyéb üzemeltetési és karbantartási feladatot minimum félévente, de legalább évente ajánlott elvégezni.A napelemtáblák tisztántartása
Kezdjük a jó hírrel! A napelemtáblák karbantartása nem olyan művelet, amit minden hónapban el kell végezni. Mindenesetre az általában 1-2 évente megejtendő munkát nem érdemes megspórolni, hiszen a napelem rendszer legnagyobb része – főként a napelem cellák – állandóan ki vannak téve az aktuális időjárási és éghajlati viszonyoknak.

Mi az, ami kifejezetten kerülendő?
A napelem cellák felületét erősen maró hatású anyaggal, folyékony mosószerrel, dörzskefével, nagynyomású mosóval, illetve gőztisztítóval nem szabad tisztítani! Továbbá a karcveszély miatt, szárazon sem igazán jó lekaparni a napelem cellákra száradt szennyeződéseket, sarat.

Ehelyett inkább valamilyen puha anyaggal vagy szivaccsal javasolt
letörölni a panelek felületét, melyekkel karcmentesen távolíthatóak el a szennyeződések. Ami a tisztítószereket illeti, érdemes a gyártó által javasolt kifezetten erre a célra szolgáló folyadékokat használni. Az ásványvíz és csapvíz használata szintén kerülendő, mivel nyomot hagynak a cellák felületén. Az ásványi anyagoktól mentes desztillált víz sokkal alkalmasabb erre a célra.

Megoldás a téli időszakra, a Battery Life Management előnye
A téli időszakban a napelemtábla jóval kevesebb energiát termel, ezért nagyon fontos az akkumulátor állapotának megóvása. Az akkumulátor hosszú élettartamának megőrzése és a folyamatos üzemmód biztosítása az intelligens töltésnek köszönhetően érhető el.Amikor egy napelemes töltésszabályozó nem képes egy napon belül feltölteni az akkumulátort teljes kapacitására, az akkumulátor folyamatosan változik a „részben feltöltött” állapot és a „ teljes kisütés” állapot között. Ez a működési mód, mivel nincs rendszeres teljes feltöltés, hetek vagy hónapok alatt megsemmisíti az akkumulátort.

A Battery Life algoritmus figyelemmel kíséri az akkumulátor töltöttségi állapotát, és ha szükséges, napról napra kissé megnöveli a terhelés leválasztási szintjét (azaz a terhelést korábban kapcsolja le), amíg a betakarított napenergia elegendő ahhoz, hogy az akkumulátort majdnem teljes 100%-ra feltöltse.
Az intelligens vezérlésnek köszönhetően a hozzávetőleges 100% -os újratöltés elérhető átlagosan hetente egyszer, ezzel biztosítva az akkumulátor hosszú élettartamát.

A GVHungária szakemberei kellő odafigyeléssel és hozzáértéssel állnak rendelkezésre minden napelemtábla és szigetüzemű napelemrendszer iránt érdeklődő számára. További műszaki részletek, ajánlatkérés és szállítási információkkal kapcsolatban keressék bizalommal a GVHungária kollégáit az info@gvhungaria.hu e-mail címen, vagy a 06 1 205 3527 telefonszámon!

SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Várva várt érintőképernyős kezelő a JABLOTRON-tól
Olvasta már?
Várva várt érintőképernyős kezelő a JABLOTRON-tól