Honeywell Li-ion Tamer® érzékelő

A veszélyes akkumulátortüzek megelőzése az adatközpontokban

Honeywell Li-ion Tamer® érzékelő
Az adatközpontok üzemeltetőinek a nem tervezett üzemszünetek esetén komoly anyagi veszteségekkel és az ügyfeleik bizalomvesztésével is számolniuk kell. A cél gyakran az ilyen szünetek kiküszöbölése, ebben pedig a szünetmentes tápegységeknek kulcsfontosságú szerepe van, amelyeknél azonban szintén számolni kell hibákkal, ráadásul a lítiumion-akkumulátorok komoly tűzkockázatot jelenthetnek.

A lítiumion-akkumulátorok egyre népszerűbbek

A szünetmentes tápegységek (UPS-ek) kulcsfontosságúak az adatközpontok működtetése esetén, ennek ellenére az áramellátással kapcsolatos problémák jelentik az üzemszünetek leggyakoribb okát, így a legtöbb ilyen kiesés valószínűleg elkerülhető. A szünetmentes tápegységek áramforrásaként a lítiumion-akkumulátorok fokozatosan felváltják az ún. zárt biztonsági szelepes ólomsav-akkumulátorokat (VRLA-kat), méghozzá nem véletlenül. Egy tízéves periódust tekintve a lítiumion-akkumulátorok költségvonzata 31%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos ólomsav-akkumulátoroké, az olcsóbb karbantartásnak és cserének köszönhetően. A lítiumion-akkumulátorok ráadásul akár 70%-kal kisebbek és 60%-kal könnyebbek, és működésük általában véve megbízhatóbb magasabb hőmérsékleten, mint a VRLA-akkuké, ezáltal ideálisak adatközpontok szünetmentes tápegységeiben történő felhasználásra. Másrészről ugyanakkor a li-ion akkuk bekerülési költsége duplája a VRLA-akkukénak, vagyis egy esetleges tűzeset komolyabb anyagi következményekkel jár már az első naptól fogva.

Hőmegfutás – az akkumulátorok láncreakciója

Újabb jelenség, amivel az adatközpontok üzemeltetőinek tisztában kell lenniük: az ún. hőmegfutás (thermal runaway), amely a hibás akkumulátorcellák által elindított, lényegében megállíthatatlan láncreakció. Egy mechanikus vagy termikus hiba – fizikai sérülés, túltöltés vagy belső rövidzárlat – következtében az akkumulátorcellákban végbemenő kémiai folyamatok során emelkedik a hőmérséklet, amely tovább gyorsítja ezeket a folyamatokat. Ennek eredménye pedig egy öngerjesztő folyamat, amely végén a cellák instabillá válnak, és minden hő- és elektrokémiai energiát rövid időn belül a környezetüknek adnak át, olyan gyorsan terjedő, heves, gyakran robbanásszerű tüzet okozva, amely rendkívül nehezen oltható el.

A lítiumion-akkumulátorok tüzeinek problémája

Egy, az Underwriters Laboratories Firefighter Safety Research Institute által elkészített kutatás szerint a lítiumion-akkumulátorok tüzei komoly kihívások elé állítják a tűzoltókat:
- a hőmegfutás következtében robbanásveszélyes gázok és gőzök szabadulnak fel,
- veszélyes gőzfelhő képződik,
- a beépített tűzoltó rendszerek nem elég hatékonyak.

Az ilyen tüzeknek tehát komoly következményeik lehetnek: mérgező gázok, tüzek, robbanások – akár a teljes adatközpont leállását is eredményezve.

Színre lép a Li-ion Tamer®

Egy előrehaladott hőmegfutási folyamatot gyakorlatilag szinte lehetetlen megállítani, a következmények pedig katasztrofálisak lehetnek – fejtette ki Szalay Szilárd, a Honeywell Kft. üzletfejlesztési vezetője. – A cél ezért az, hogy már a korai szakaszban észrevegyük a meghibásodó akkumulátorcellákra utaló jeleket, és még azelőtt megállítsuk a folyamatot, hogy problémává válna.

A Li-ion Tamer® fokozott védelmet nyújt az akkumulátorok számára, és az adatközpontokban kapcsolódási pontok széles skálájához csatolható.

Az akkumulátorcellákból távozó gázok belső meghibásodás vagy külső behatás következtében kialakult sérülések előhírnökei. Ez az első jele az akkumulátor teljeskörű meghibásodásának, amely következtében az akkumulátor végül füstölni kezd, és megállíthatatlan hőmegfutás alakul ki. A Li-Ion Tamer® azon képessége, hogy ezeket a korai gázokat érzékelje, lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy még a katasztrofális események kialakulása előtt reagáljanak, így csökkentve a hibás akkumulátorok okozta károkat.

A Li-ion Tamer® alkalmas a különálló moduloktól a terem méretű megoldásokig bármilyen szünetmentes áramforrás védelmére.

Kattintson IDE az adatközpontokkal kapcsolatos egyéb megoldásainkért.

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
SPS MID3000RTI 1.0: az online kettős konverzió bajnoka
Olvasta már?
SPS MID3000RTI 1.0: az online kettős konverzió bajnoka