Minden, amit tudnod kell a vezetéknélküli riasztórendszerekről

avagy, melyiket válasszam?

Minden, amit tudnod kell a vezetéknélküli riasztórendszerekről
Egy új lakás, vagy ház vásárlásakor, felújítások idején, ha gyanús személyek méregetik az ingatlant, vagy ha a szomszédba már betörtek, felmerül a kérdés, melyik riasztórendszert válasszam: a vezetékest, vagy a vezeték nélkülit?

Minden biztonságtechnikai szakértő tudja és elismeri, hogy a riasztórendszerek a vezetékes megoldásokkal kezdték meg hódító útjukat közel 170 éve és olyan nagy nevek öregbítették a szakma hírnevét, mint a BOSCH, CROW, DSC, HONEYWELL, PARADOX, ROKONET. A digitális technológia fejlődésével (a méretek és az áramfelvétel csökkenésével) azonban megjelent a lehetőség és az igény arra, hogy amennyiben a vezetékek elhagyhatók, hát hagyjuk el őket. Új lakások/házak esetében (esetleg felújítások idején) még csak-csak meg lehet oldani ízlésesen és rejtetten a kábelek elvezetését, de egy kész ingatlanon belül már kétesélyes a végeredmény. A telepítő elmegy, nekünk viszont együtt kell élnünk a végeredménnyel. A vezetéknélküli riasztórendszerek mintegy 30 éve érhetők el a nagyközönség számára (a JABLOTRON az elsők között jelent meg a piacon, Csehországban fejlesztett és gyártott teljeskörű vezetéknélküli kínálattal 1997-ben), és a technológia fejlődésével megbízhatóságuk elérte vezetékes társaikét, bizonyos területeken le is körözték őket. Ha riasztórendszerben gondolkodunk, vizsgáljunk meg néhány olyan alapvető kérdést, mint az ár-érték arány, a megbízhatóság, valamint a tulajdonlás és az üzemeltetés egyéb költségei. Csak ekkor kapunk teljes képet és valós választ, hogy melyiket is válasszuk.

A vezetéknélküli rendszerek majdnem minden esetben képesek kiváltani vezetékes társaikat, de nem mindegyikben. Mindenképpen olyan szakembert bízzunk meg telepítésükkel, aki képes felmérni, hogy a mi ingatlanunk alkalmas-e ezen eszközök telepítésére.

Gyakori vád a vezetéknélküli riasztórendszerekkel szemben, hogy drágák. Ez, ha csak az eszközök árát nézzük, még igaz is lehet. Azonban azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy vezetékes rendszer telepítése napokig is eltarthat, míg egy vezetéknélkülit akár néhány óra alatt fel lehet szerelni; ráadásul nagyobb a „felfordulás”, több a munkadíj, a kábelezéshez köthető járulékos anyag költség. A számlán már lehet, hogy egy vezetékes és vezeték nélküli rendszer között már akkor nem lesz különbség, sőt akár a vezetéknélküli kerülhet ki győztesen az árversenyből. Ami a fenntartási költségeket illeti: el kell ismerni, a vezetéknélküli rendszerekben 1-2-3 évente cserélni kell az érzékelőkben és egyéb egységekben lévő, azokat működtető elemeket. Ez a költség nem jelentkezik a vezetékes rendszereknél. Viszont, ha az elemeket rendszeresen és időben cseréltetjük, a rendszer funkcionalitása semmiben sem marad el vezetékes társaitól. Egy vagyonvédelmi rendszer esetében viszont kifejezetten kívánatos, hogy egy szakember időről időre ellenőrizze a megfelelő működést, körülményeket – így legalább ez nem felejtődik el.

Cserébe egy vezetéknélküli rendszert nagyságrendekkel egyszerűbb bővíteni újabb eszközökkel / érzékelőkkel, vagy a meglévőket áthelyezni, hiszen csak „fel kell szerelni” a helyére, a többi már csak programozási kérdés – kábelezés nincs. Ez persze fordítva is igaz, ha például festés, tapétázás miatt időlegesen el kell távolítani egy érzékelőt, az is könnyen és gyorsan megoldható. Ha új lakásba / házba költözünk, vezetéknélküli riasztónkat probléma nélkül vihetjük magunkkal. Ugyanez már bonyolultabb a vezetékesek esetén, hiszen a régi helyen ott éktelenkednek a kábelek, az új helyen pedig ismét kábelezni szükséges.

Bónuszként a JABLOTRON mindig kiemelt figyelmet szentel annak, hogy termékei mindennapi használata a lehető legegyszerűbb legyen. Kezelője az egyszerűség csúcsa (piros= tilos, zöld= szabad), bárki által könnyedén átlátható és intuitív szinten alkalmazható; mondhatni „nagymamabiztos” termékről beszélünk. Nem mellesleg az arra alkalmas JABLOTRON riasztó központ 128 programozható kimenet és termosztátokat, hőmérőket magában foglaló termékkínálata révén akár okos-otthon jellegű szolgáltatások megvalósítását is lehetővé teszi. Az ingyenes mobil applikáció a legmodernebb igényeknek megfelelően biztosítja a rendszerünk távoli elérését és vezérlését; sőt akár a befutó riasztás képi megerősítését is lehetővé teszi.

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Bambusz anyagú beléptetőkártya - ahol a fenntarthatóság találkozik a biztonsággal
Olvasta már?
Bambusz anyagú beléptetőkártya - ahol a fenntarthatóság találkozik a biztonsággal