Szubjektív meglátások a SecuriForum-ról

Egy kiállítás illata

Szubjektív meglátások a SecuriForum-ról
Amikor az ember belép egy kiállításra rögtön „leveszi”, hogy egyáltalán érdemes volt eljönnie, avagy sem. Egy kiállítás azonban olyan, mint egy hajó, vagy egy szélvihar: szeszélyes, kezdőnek nehezen kiismerhető.

Lehet, hogy épp mikor belépsz, alig lézeng valaki a standok körül és úgy gondolod, hogy hiba volt eljönnöd. Majd a semmiből feltűnik az emberáradat és mindent ellep. Avagy épp fordítva, hatalmas tömegbe érkezel, ami hirtelen semmivé válik és szintén levonsz egy elhamarkodott következtetést. A SecuriForum 2022-re egyik sem volt igaz!

Az elmúlt két év bezártsága után kellően rendhagyó módon alakult a hazai biztonságtechnikai szféra legnagyobb seregszemléje. Ez alatt azt értem, hogy alig akadtak üresjárati időszakok (a látogatók vonatkozásában), szinte a kiállítás mindkét napján nyitástól zárásig közel teljes kapacitáson kellett, „pörögjenek” a kiállítók, hogy valamennyi érdeklődő az őt megillető figyelemben részesüljön.


A rendezvény kiállítói (melyek között örömmel konstatáltam külföldi vállalkozásokat is) igen magas szakmai és „show” minőséget biztosítottak. Ezt még megtetézte a minden várakozást felülmúló regisztrációs létszám (2500+), melynek jelentős része meg is jelent a kiállítás mindkét napján.
Mivel szubjektumokról (saját véleményemről) van szó, a statisztikai részletezettséget az arra illetékesebbekre hagyom. Meglátásom szerint a látogatók túlnyomó részét szakmánk telepítő szakemberei, illetve telepítésben érintett projektcégek munkatársai tették ki.


Örömömre szolgált, hogy nem csak kishazánkból, de külföldről is érkeztek látogatók és nem csak a kiállítók beszállítói, szakmai partnerei. Mindez arra utal, hogy nem csak Magyarországon, de regionálisan is igény van már azon offline rendezvényekre, ahol a biztonságtechnika prominensei személyesen cserélhetnek eszmét, ismerhetik meg a technológia kínálta legújabb lehetőségeket/megoldásokat; a másik oldalt (kiállítók) a piac valós és reménybeli igényeit. Nem tudtam nem észrevenni, hogy a szakmánk felsőoktatási intézményeinek tanulói is szép számmal vettek részt a SecuriForum 2022-n. Ennek jelentőségét nem szabad alábecsülni, hiszen amivel ilyenkor (tanulmányaik alatt) találkoznak jó eséllyel ahhoz nyúlnak majd, mikor megfelelő pozícióba kerülve az ajánlatok között válogatnak.


Szintén szubjektivitás jegyében mellőzném minden egyes kiállító részletes bemutatását. Részben azért, mert a egy-egy kivételtől eltekintve ismertségükhöz, mármint a hazai piacon, nem férhet kétség. Másrészt, jelen cikk terjedelmi korlátai ezt nem teszik lehetővé. Harmadrészt, ezt bizony látni kell, már csak azért is, mert mindenkinek más és más az, amit felkelti az érdeklődését, esetleg újdonságnak tekint. Így csak röviden, egy-egy kiállítót és terméket ragadnék ki a kétnapos rendezvényen megismerhető megoldások garmadájából.

Talán nem a Veesion-nal (WegaTech Kft. standján) kellett volna kezdenem, de „történelmi hátterem” (CCTV) okán az egyik olyan megoldás volt, amely megragadta figyelmem és fantáziám. Őszintén megvallva, már 20+ éve is az volt a marketing szlogen, hogy a kereskedelmi egységekben azért kell CCTV rendszereket üzemeltetni, hogy csökkenjen a lopások száma. Az analitikai megoldások fejlődésével a „proaktivitás” is az érvrendszer eleme lett. Meglátásom szerint korunk MI (mesterséges intelligencia) alapú technológiája hozhatja el a valódi „proaktivitás” korát. Ennek egyik képviselője a Veesion. A műszaki részletek mellőzésével, a megoldás lényege, hogy az MI nem a lopást, hanem annak jellemzőit – kiemelten az arra utaló mozdulatokat mozdulatsorokat – keresi és találat esetén értesítést küld az arra illetékeseknek. Bónuszként, a Veesion egy folyamatosan tanuló rendszer, így hatékonysága (remélhetően) csak növekedni fog. Mint azt a WegaTech képviselője elmondta, a tanulási folyamat nem a védett üzlet rendszerében történik, hanem a Veesion „központjában” és nem egyetlen üzletben regisztrált adatok, de valamennyi telepített rendszerből beérkező információ alapján.

A GDPR-ra vonatkozó kérdésemre azt a választ kaptam, hogy a Veesion személyes adatot, képet (stb,) nem továbbít; mindössze mozgásivektor adatokat, illetve a felhasználó reakcióit (ez lopás, ez nem lopás stb.) az MI által generált „riasztásokra”. Árat tőlem ne kérdezzen senki, de maga az elv nekem nagyon szimpatikus. Bónuszként (és állítólag) a Veesion alkalmazásához nem szükséges speciális kamerák alkalmazása, a már meglévő CCTV rendszer is alkalmas lehet a futtatásához.



A B Consulting Kft. standja abból a szempontból ragadta meg a figyelmem, hogy második és harmadik számú kedvenceim (értsd: biometria és beléptetés) is helyet kaptak (a cég egyéb megoldásai mellett), komplex megoldási forgatókönyveket felmutatva az érdeklődők számára.





Valójában, csak „apró érdekesség”, de korunk elvárásainak tükrében nem tudtam szó nélkül elmenni a TANlock fantázianevű megoldás mellett. Ez, röviden, egy moduláris felépítésű, beléptetőrendszerhez és/vagy hálózatra köthető (TANLock3) „rack-szekrény elektromos zár”. A fejlettebb verzió már támogatja pl. a kétösszetevős (PIN kód, RFID kártya, ujjlenyomatolvasó, vénaolvasó) azonosítást is.

A GeoVision Hungaria standjából alapértelmezetten kiderül, hogy a cég egyik fő csapásvonalának fókuszában a „szigetjellegű” megfigyelőrendszer-megoldások állnak. A látottak és a cég ügyvezetőjének elmondása alapján ezen rendszerek a jövő (jelen?) piacának egyik olyan szegmensét jelentik, melyen alacsony a magas minőséget kínáló szereplők jelenléte, ezért remek lehetőséget látnak a fejlődésre e területen.

A T.E.L.L.-t gondolom, senkinek nem kell bemutatni. Szerény véleményem szerint, ha megversenyeztettük volna a standokat kreativitás alapján, a T.E.L.L.-é biztosan dobogós helyezést ért volna el. A képen látható velociraptor volt az egyik kiemelt látványosság. A „robot” testébe épített érzékelők, motorok és kommunikátor volt hivatott szemléletesen bemutatni, hogy mire is képes a cég portfoliója (4G-n). A raptor mozgott, „dorombolt”, ha simogatták és így tovább, ami nem kevés érdeklődőt vonzott a cég standjához.



Ha a MOHAnet standjának üzenetét szeretném egyetlen szóban összefoglalni, akkor az a modularitás lenne. Őszintén, ez az a tulajdonság, amit nagyra értékelek, amikor az adott megoldás rugalmasan igazítható a felhasználó igényeihez.

Az ASSA ABLOY standján a cég Aperio családjának promóciójával szembesültem, a Seawing integrált beléptető és biztonság rendszerének (SIS) bemutatása mellett. A Seawing megoldását szintén nem kell ma már bemutatni, az Aperio viszont azt a technológiát képviseli, ami a jövő zár- és beléptetővilágát jellemezheti.



A Videosec/LEDsec kínálata szintén jól ismert video- és világítástechnikai megoldásaik képességei már számos helyen bizonyítottak. A magam részéről „okos-otthon” megoldásaik okán említeném meg a céget itt és most. A teljes katalógusuk felsorolását most mellőzve, nyílegyenesen a kinetikus kapcsolóik „varázsoltak” el. Ezek a kis eszközök ránézésre úgy néznek ki, mint a villany/csengő kapcsolók (akár e célra is alkalmasak lehetnek). Azonban ezek kvázi teljesen „stand-alone”, vezetéknélküli, IP67 védettségű (lásd a kép közepe táján a víztartályt) jelátviteli eszközök, ráadásul nem igényelnek semmilyen energiaforrást. Mindössze a kapcsoló működtetése generál annyi energiát, ami biztosítja az eszköz működését. Nem mellesleg nem szimpla, hanem kódolt jelet bocsátanak ki. A vevőoldalon programozható, hogy a kapcsoló adott módon történő megnyomása milyen reakciót váltson ki; azaz egy kapcsoló több funkciót is aktiválhat.




A végére hagyva a „lobby” első felének területét, igen nehéz dolgom van, ha le kívánnám írni a tapasztaltakat. Az ott kiállító cégek mindent beleadtak és mindent bemutattak, amit csak lehetett a lehető legnagyobb felületen, kiemelkedő minőségben. A RIEL beszállítóspecifikus stand-szegmensei mindenre (is) választ kínáltak, de egyes paneleknél a gyártó képviselője a látogató segítségére sietett.

Hasonló részletgazdagság és információ túláradás volt tapasztalható a POWER szomszédos standján.

A ZNZ Kft-t szerintem nem szükséges bemutatnom senkinek. Ami nekem szemet szúrt standjukon, az egy spártai kinézetű fémoszlop. Nem tudtam ezt hirtelen hova tenni, de kiderült, hogy egy hordozható mobiltelefon, fegyver stb. detektorról van szó, melynek egyik fő erénye, hogy akár rejtetten is üzemeltethető.


Mindenkitől elnézést kérek, akit részletesen nem említettem, de erről a két napról – úgy a kiállításról, mint az konferencia előadások témáiról – könyvet lehetett volna írni. Továbbá, az olyan kiállítókról és megoldásaikról, mint a pl. a Siemens, meglehetősen nehéz lenne röviden fogalmazni, ráadásul ismertségük vitán felül álló.

Rövid beszámolót ígértem, de így visszaolvasva, hosszabbra sikeredett, mint terveztem. Végül is, egy olyan rendhagyó eredményeket felmutató kiállítás estén, mint a SecuriForum 2022 még akár ez is beleférhet. A magam részéről szeretném megköszönni minden résztvevőnek kiállítónak, előadónak és szervezőnek a két napos élményt. Remélem – az eredményeket tekintve – legközelebb újrázásról számolhatok majd be. Szerző: O.V.Sz.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Újdonság: megjelent a Milesight 61.8.0.4 kamera firmware
Olvasta már?
Újdonság: megjelent a Milesight 61.8.0.4 kamera firmware