Szájmaszkokkal az arcfelismerés ellen


Szájmaszkokkal az arcfelismerés ellen
Az izraeli Ben Gurion egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy korunk egyik (sajnálatosan nagy figyelmet kapó) eszköze, a szájmaszk alkalmas lehet-e arra, hogy átverje az arcfelismerő rendszereket.

A válasz – talán keveseket meglepően -az volt, hogy igen. Önmagában a maszk csak rövid ideig volt alkalmas főként az egyszerűbb arcfelismerő megoldások „blokkolására”, a fejlesztők túlnyomó többsége néhány hónap alatt kifejlesztett terméke „maszk-biztos” verzióját. Az izraeli kutatók olyan mintát dolgoztak ki, melyet maszkra nyomtatva a mélytanuló algoritmusokon (DL) nyugvó arcfelismerő megoldások zömét képes magas hatékonysággal „vakká” tenni. Vizsgálatuk során mindössze az általuk fejlesztett mintával „díszített” maszkot viselő alanyok mindössze 3.34%-át voltak képesek azonosítani a piacon elérhető (DL) arcfelismerők. Megoldásuk szépsége, hogy első látásra a maszk egy fura, egyedi designnal készült védőeszköznek tűnik, így kevéssé feltűnő az alkalmazása. A kutatók azonban kiemelték, hogy az arcfelismerő rendszerek megtaníthatók arra, hogy felismerjék a félrevezető maszkokat viselő embereket és riasszák az illetékeseket.

Forrás: Help Net Security
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Lengyel fejlesztés és gyártás, 30 éve a biztonságtechnika szolgálatában
Olvasta már?
Lengyel fejlesztés és gyártás, 30 éve a biztonságtechnika szolgálatában