Egy beléptető, amihez Te vagy a kulcs!


Egy beléptető, amihez Te vagy a kulcs!
Az arcfelismerés nem egy újkeletű technológia, azonban egyre inkább népszerű megoldás a videotechnika terén.

Példának okáért a TechSon SmartView termékcsalád minden kamerája már régóta rendelkezik ezzel a funkcióval. Ezeket a kamerákat fejlett SmartSpeed rögzítővel használva és azoknak arcadatbázisát alkalmazva már akár arcazonosítást is el tudunk érni. Egyes SmartPro szériás kamerák pedig már önállóan is képesek az arcazonosításra saját arcadatbázis használatával.

Azonban, ha kényelmes és komplett megoldást szeretnénk arcalapú beléptetésre, mindenképp a duál-lencsés termináloké lesz a főszerep. A korábban megismert TCT FT8 lázdetektáló terminál mellett már elérhető a TechSon kínálatában a legújabb kistestvér is, a TCT FT3-M-M mini beléptető terminál.

Egyre jellemzőbb, hogy eszközeink az arcfelismeréseken túl az arcok összehasonlítására is alkalmasak, akár korábban felismert arcok, akár az általunk megadott képek alapján. Az arcképeket adatbázisokba rendezhetjük, fekete és fehér listákat hozhatunk létre, VIP vagy éppen nem kívánatos vendégeket határozhatunk meg. A felismerések alapján ajtókat vezérelhetünk, vagy egyéb jelzéseket adhatunk le, akár a kamerák, rögzítők vagy VMS rendszereken keresztül.

A TechSon család legújabb tagja a TCT FT3-M mini beléptető terminál egy igazán sokoldalú eszköz, mely akár önállóan is képes a beléptetések elvégzésére, de egy rögzítővel vagy a SmartCenter Standard VMS használatával akár arcalapú munkaidőnyilvántartást is képes számunkra megvalósítani.

A TCT FT3-M egy kis méretű, 12x12 centiméteres terminál, amely kényelmesen, komolyabb helyigény nélkül elfér szinte bárhol, és a súlya mindössze 300 gramm. A készülék kialakítását a 3,5 colos, érintőképernyős kijelző teszi teljessé. Az eszköz beépített Mifare kártyaolvasóval rendelkezik, valamint Wiegand kimenet is található rajta, így összeköthető külső gyártók beléptető kontrollereivel és munkaidőnyilvántartó rendszereivel is.



A mini terminál saját arcadatbázissal rendelkezik, ezért önmagában is képes ajtók és kapuk kinyitására. Adatbázisába saját webes felületén keresztül, kényelmesen, egyenként, vagy akár csoportosan tudjuk importálni a felismerendő személyek adatait, például nevüket, kártya azonosítójukat, illetve fényképeiket. Mindemellett a terminál által felismert arcokat is könnyedén importálhatjuk az adatbázisba. Amennyiben szükséges, természetesen a későbbiekben az adatok módosíthatók. Beléptetési módként megadhatjuk az arcfelismerést, kártyaleolvasást, vagy jelszó megadását az eszköz érintőképernyőjén keresztül, illetve ezek kombinációját is akár, ezzel is biztonságosabbá és megbízhatóbbá téve a beléptetést.



Tovább növeli az eszköz biztonságosságát, hogy az arcfelismeréseket dual-lencsés kamera végzi, ezáltal 3D-s arcazonosításra van lehetőségünk. Ez ugyan pár másodperccel megnöveli a felismerés hosszát, azonban ennek köszönhetően nem lehet olyan trükkökkel átverni a terminált, hogy valaki csak egy fényképet mutat fel előtte, mert azt az eszköz azonnal felismeri és a belépést megtagadja. Amennyiben igény van rá, ez a 3D-s arcfelismerő funkció kikapcsolható, a gyorsabb beléptetés érdekében, de figyelembe kell vennünk, hogy ezzel csökkentjük a beléptetés biztonságosságát. Az eszköz már 2-3 méteres távolságból is képes felismerni az arcokat, továbbá képes akár maszkban is felismerni az előtte álló személyeket és azonosítani őket. A felismerések érzékenysége manuálisan beállítható a terminál webes felületén. Alapértelmezetten a terminál 75%-os egyezést keres az adatbázisában szereplő arcok és a kamera előtt álló személy arcképe között, de ez az érték akár tovább növelhető ezzel is fokozva a beléptetés biztonsági szintjét.

A mini terminál hangszóróval és beépített mikrofonnal is el van látva. A hangszórón keresztül előre megadott, vagy egyedileg felvett szövegeket mondathatunk ki a terminállal a különböző műveletekhez, például „Sikeres arcfelismerés”, „Sikeres kártyaolvasás”, vagy „Sikertelen felismerés”. Emellett kétirányú hangkapcsolat is megvalósítható, így a kezelő személy képes felvenni a kapcsolatot a beléptetésre váró személlyel az eszközön keresztül, akár csak egy kaputelefon esetében. Említésre méltó, hogy a kétirányú hangkapcsolat akár mobilapplikáció segítségével is megvalósítható.

A TCT-FT3-M terminál csatlakozók sokaságával rendelkezik. Első és talán legfontosabb, hogy relékimenettel képes az ajtók vezérlésére. Emellett rendelkezik kilépéskérő gomb bemenettel, ami lehetővé teszi az ellenőrzött belépés mellett, az egygombos kilépést. A terminál képes a nyitva hagyott ajtót ellenőrizni a nyitásérzékelő csatlakozó segítségével. Így, ha az ajtó az általunk meghatározott időn túl is nyitva marad, azt szirénaszerű hangjelzéssel jelzi számunkra a terminál. Az említetteken túl pedig nem utolsó sorban wiegand kimenetet is tartalmaz az eszköz. Ennek köszönhetően sikeres arcazonosítás esetén a felismert személy azonosítóját külső gyártók beléptető kontrollereinek és munkaidőnyilvántartó rendszereinek küldhetjük át.

A terminál tamper védelemmel is rendelkezik, így riaszt, ha valaki megpróbálná elmozdítani azt a helyéről. A készülék felső részén egy fehér fényű LED panel található, amely sötétebb környezetben világítva értékelhető képet biztosít a felismerésekhez. Külön kiemelendő, hogy az eszköz támogatja a WiFi-s csatlakozást, így elég lehet csupán a tápellátást biztosítani számára. Emellett P2P funkcióra is képes, amelynek köszönhetően nem csak a helyi hálózatból tudjuk elérni kényelmesen, hanem távolról is. Az eszköz azonosítójával könnyedén felvehető a SuperLive Plus mobilapplikációba, vagy akár SmartCenter VMS-be.


Önmagában a TCT FT3-M kitűnő megoldás egy-egy ajtó, kapu vagy sorompó vezérlésére. Az arcfelismerő algoritmusa remekül szerepel. Az arcfelismerés naplója Excel táblázatba exportálható képekkel, vagy akár képek nélkül. Ahhoz viszont, hogy munkaidőnyilvántartást tudjunk vele megvalósítani mindenképp szükséges összeköttetésbe hoznunk más rendszerrel. Erre lehet egy megoldás, ha egy TCP SCM F8 rögzítővel használjuk együtt. A rögzítővel akár több terminál is kezelhető egyszerre, így egy helyen tudjuk kezelni az arcadatbázist. Emellett összesíti számunkra a felismeréseket és a beengedéseket.
A rögzítővel szabályokat hozhatunk létre, hogy mikor kezdődik a munkaidő és meddig tart. Beállítható az is, hogyha valaki szabadságon, vagy esetleg üzleti úton tartózkodik. A szabályok és a terminál felismerései alapján statisztikákat nyerhetünk ki dolgozóink jelenlétével kapcsolatban. A rögzítő segítségével akár manuálisan is tudjuk vezérelni az adott kamerákhoz kapcsolt ajtókat, így a kezelő személyzet esetenként személyesen is bele tud nyúlni a beengedésekbe.


A TCP SCM F8 rögzítővel egyszerre 8 kamerát, vagy terminált tudunk kezelni. Amennyiben esetleg ennél több eszközt szeretnénk alkalmazni munkaidőnyilvántartás és beléptetés céljából, abban az esetben mindenképp érdemes megemlítenünk, mire képesek a terminálok a SmartCenter Standard VMS-el összekötve és vezérelve. Az SCM-nél már említett megoldások természetesen itt is megvalósíthatók, viszont még tovább tudjuk pontosítani a beállításainkat. VMS használata esetén a kezelt eszközöknek nincs korlátja, csupán a licencek számát kell bővíteni a kívánt csatornaszámig. Ebben az esetben is központosítva tudjuk kezelni az arcadatbázist, amely mindegyik csatornára érvényes lesz. Szervezetre, csoportra, vagy akár személyenként is megadható, hogy kinek mely helyiségekre való belépésre lehet jogosultsága. A munkaidőt, illetve a műszakokat még részletesebben tudjuk beállítani, akár napokból összeállítva az egész munkaidőt. Ezek szintén csoportokra bonthatók, vagy akár egyéni munkaidőket is meg tudunk adni. Emellett képes a tervezett távolléteket, mint például üzleti utak, kiküldetések és az előre meghatározott szabadságokat is kezelni. A dolgozókról statisztikákat is lekérdezhetünk, akár grafikonos kivitelben, de akár Excel táblázatosan is. A statisztikákat a SmartCenter vagy az egész szervezetre nézve, vagy adott csoportokra, szegmensekre specifikusan tudja számunkra elkészíteni.

Mindezeket figyelembe véve egy remek koncepcióval ellátott eszközt kaphatunk a TCT FT3-M esetében. A legfontosabb tulajdonságai, a 3D-s arcfelismerés, a beépített kártyaolvasó, a kompakt méret és a P2P elérés. Amennyiben elkötelezettek vagyunk a minél biztonságosabb és professzionálisabb beléptetési módok mellett, abban az esetben mindenképp érdemes próbára tennünk ezt az új mini beléptető terminált.
Tagek: beléptető

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Raktárról elérhetők az InterCom GSM/4G Kit-ek
Olvasta már?
Raktárról elérhetők az InterCom GSM/4G Kit-ek