VIGI C340 biztonsági kamera


VIGI C340 biztonsági kamera
Az okosotthon eszközök térnyerésének hála manapság egy távolról is ellenőrizhető biztonsági kamera beüzemelése és használata meglehetősen egyszerű feladat, ugyanakkor, ha valaki tényleg komolyan gondolja, hogy kamerával figyelné/rögzítené az ingatlanját/telephelyét érintő eseményeket, annak a 10-15 ezer forintos megoldásoknál kicsit messzebb kell tekintenie.

A hálózati eszközeiről ismert TP-Link kínálatában például egyaránt megtalálhatók az egyszerűbb (Tapo) és jóval profibb (VIGI) megoldások – az utóbbiak közül néztük meg közelebbről a VIGI C340 kültéri modellt.

Maga az eszköz 78 × 70 × 174 milliméteres dimenziókkal rendelkezik, strapabíró műanyagból készült, IP66 szabvány szerinti por- és vízállósággal rendelkezik, és egyaránt felszerelhető függőleges és vízszintes felületre. A kamera „orrában” egy 1/3 hüvelykes, 4 megapixeles CMOS szenzor kapott helyet, ami a main streamen keresztül maximum 2560x1440 pixel felbontású és 30 fps képfrissítésű színes jelet (H.265+/H.265/H.264+//H.264) biztosít, ami természetesen rögzíthető is.


A kamerán találunk még két infravörös szenzort a tiszta éjszakai képhez, két kellően erős fehér LED fényt, illetve egy mikrofont, az eszköz alján pedig ott hangszóró és egy SD-kártya foglalat, amennyiben közvetlenül a kamerával is rögzítenénk az eseményeket.

A VIGI C340 Wi-Fi-n keresztül nem kommunikál (viszont létezik ilyen modell VIGI C340-W néven, erre külön cikkben is kitérünk majd), így RJ45 Ethernet-porton keresztül köthetjük a hálózatunkra (ehhez vízálló kiegészítőt is kapunk), illetve az áramellátást is nekünk kell biztosítani (12V DC), hagyományos adapter nincs az alapcsomagban. Lévén a vezeték nélküli kapcsolat nem opció, a kamera használatához szükséges egy hálózati digitális videórögzítő (NVR), amiből új rendszer felállítása esetén érdemes a szintén TP-Link gyártmányú, nyolccsatornás VIGI NVR1008H modellt használni.

Feláll a rendszer

A rendszer ebben az esetben úgy néz ki, hogy a kamerát UTP-kábelen keresztül rákötjük a routerünkre/switchünkre, amihez szintén csatlakozik a VIGI NVR, amire a hátlapján található VGA vagy HDMI porton keresztül ráköthető egy monitor – utóbbin tudjuk élőben követni a kamera által közvetített képet, illetve kezelni a különböző beállításokat. Beüzemelés előtt azzal persze érdemes tisztában lenni, hogy a VIGI NVR1008H alapból háttértárral nem rendelkezik, tehát a működtetéshez/rögzítéshez szükséges 3,5-ös SATA merevlemezt nekünk kell beszerezni és az eszközbe szerelni. Ami viszont jó hír, hogy akár 10 TB-os HDD is használható erre a célra.

Az NVR-ra USB-n keresztül egér is csatlakoztatható (találunk is egyet az eszköz dobozában), és az első bekapcsolást követően el kell végezni az alapbeállításokat, aminek része egy felhasználói fiók és jelszó létrehozása (amit később egy általunk megadott e-mail címen keresztül lehet megváltoztatni, ha arra szükség lenne). Ha ez megvan, engedélyezni kell a Plug and Play opciót, ami automatikusan felismeri a hálózatra kötött összes kamerát – nemcsak a TP-Link saját eszközeit, de más gyártókét is.


A sikeres párosítás(oka)t követően a Live View menüben monitorozható a kameránk (vagy kameráink) képe, és ugyanitt a Settings/Cloud Services menüben érdemes létrehozni (ha még nincs) egy TP-Link fiókot, hogy távolról is elérhető és kezelhető legyen a rendszerünk. Utóbbira okostelefonon adott a lehetőség, a TP-Link VIGI app használatával, ami természetesen elérhető Androidra és iOS-re is. A rendszer emellett kezelhető Windows operációs rendszert futtató számítógépekről is. Ennek feltétele, hogy a gép ugyanazon hálózatra csatlakozzon, mint az NVR, a PC-re pedig le kell tölteni a VIGI Security Manager programot, ami szintén felismeri a hálózati rögzítőnket, ami ezt követően a számítógépünkről is menedzselhetővé válik – ez magában foglalja a kamera által közvetített kép megtekintését és a beállítások kezelését is.

A kamera működés közben

A sikeres beüzemelést, és a kamera megfelelő pozicionálását követően érdemes konfigurálni az eszközt, amivel – az NVR közbeiktatásának hála – nemcsak monitorozni és a nap 24 órájában rögzíteni lehet a megfigyelt területeken történteket, de egyéb hasznos funkciókat is kapunk.

A VIGI C340 természetesen érzékeli a mozgást, képes felismerni, ha ember kerül a látóterébe, de beállítható az is, hogy egy adott területre koncentráljon (ajtóra, kapura, ablakra), sőt akár egy kerítés vonala is belőhető érzékenységi pontnak – magyarán, ha átmászik rajta valaki, akkor riaszt a rendszer. A kamera emellett jelzi, ha valaki babrál vele, sőt a rendszer illegális bejelentkezési kísérleteket is képes érzékelni. Ezen eseményekről pedig az okostelefonunkra is kaphatunk értesítések, amennyiben az NVR rendszerét összekötjük a mobilra letölthető VIGI alkalmazással.

A mikrofonnak és a hangszórónak hála a kétirányú hangkommunikáció is biztosított, ami akár az NVR-on keresztül is elvégezhető, hiszen az eszköz rendelkezik audió ki- és bemenettel is, tehát fejhallgató és mikrofon is köthető rá.

Mivel a VIGI C340 használatához nélkülözhetetlen egy NVR, így ez a megoldás főleg azoknak lehet jó választás, akik nem egy, hanem több kamerát akarnak telepíteni és kezelni. Nagyobb udvarok, telephelyek monitorozása könnyen megoldható több eszközzel, a kamerákat kiegészítő rendszer pedig nemcsak a távoli elérést teszi lehetővé, de a jó minőségű felvételek utólagos kezelését, visszanézését is gyorsan, könnyedén meg lehet oldani vele.

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Több, mint aminek látszik
Olvasta már?
Több, mint aminek látszik