Bemutatkozik a VIGI C440 4MP turret kamera


Bemutatkozik a VIGI C440 4MP turret kamera
Cikksorozatunk előző részében a TP-Link VIGI C340 kamerát vettük szemügyre, ezúttal pedig a VIGI C440 és a vezeték nélküli kapcsolatra képes VIGI C440-W kerül sorra. Ezek a modellek a funkcióik jelentős részében megegyeznek a már tárgyalt C340-nel, azzal a nagy különbséggel, hogy ezek beltéri felhasználásra lettek tervezve, ráadásul turret kivitelben – így tehát adott a lehetőség a kamerák mozgatására, nem kell beérni az egyszer beállított, fix képpel.

Mindkét VIGI C440 változat 123 × 123 × 84 mm milliméteres, és vízszintes felületre szánták őket, tehát a legjobban akkor járunk, ha a plafonra fúrjuk fel őket. Ehhez adott a csavar és tiplikészlet, még egy sablont is kapunk a lyukak tökéletes elhelyezéséhez, ugyanakkor azzal számolni kell, hogy adapter egyik variáns mellé sem jár, az áramellátásról (12V DC) magunknak kell gondoskodnunk. A távolról mozgatható kameragömbön egy 1/3 hüvelykes, 4 megapixeles CMOS szenzor kapott helyet, ami maximum 2304 x 1296 pixel felbontású és 30 fps képfrissítésű színes jelet (H.265/H.264) biztosít.

A méretes lencse mellett található még két apró infravörös szenzor, két LED fény a világításhoz, adott továbbá a mikrofon és a hangszóró, illetve a burkolaton találunk helyet SD-kártyának is – ide igény esetén közvetlenül rögzíthető a kamera által rögzített kép, ami bármikor és bárhonnan visszanézhető az okostelefonos alkalmazáson keresztül.



A C440-W ugye abban különbözik az alap C440 modelltől, hogy pusztán vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is beüzemelhető, aminek köszönhetően a kicsomagolástól számított 10. percben (a felszerelést kivéve a képletből) már működhet a kamera.

A VIGI 440 esetében le kell mondanunk a vezeték nélküli kapcsolatról, és itt a kamera használatához szükséges egy hálózati digitális videórögzítő (NVR), amiből (ha még nincs) érdemes rögtön a szintén TP-Link gyártmányú, nyolc csatornás VIGI NVR1008H modellt használni. A rendszer ebben az esetben pontosan úgy néz ki, mint a korábban már bemutatott C340 modellek esetében. A kamerát UTP-kábelen keresztül rákötjük a routerünkre/switchünkre, amihez szintén csatlakozik a VIGI NVR, amire a hátlapján található VGA vagy HDMI porton keresztül ráköthető egy monitor – ezen követhető élőben a kamera által közvetített képet, illetve kezelhetők a különböző beállítások.

Ami az elérhető lehetőségeket illeti, a C440 és a C440-W esetében is ugyanazt kapjuk, és a funkciók nagyjából megegyeznek azzal, amire a kültérre tervezett C340 modellek képesek. Mindkét kamera érzékeli a mozgást, illetve beállíthatók érzékenységi pontok is – ezzel kikerülhető például, hogy folyton riasztást kapjunk a kinti mozgás miatt. A kamera emellett jelzi, ha valaki babrál vele, sőt a rendszer illegális bejelentkezési kísérleteket is képes érzékelni. Ezen eseményekről a C440-W-nél automatikusan kapunk értesítéseket az okostelefonunkra, de a lehetőség természetesen elérhető a sima C440 esetén is, ha az NVR rendszerét összekötjük a mobilra letölthető VIGI alkalmazással.

A beépített mikrofonnak és a hangszórónak hála a kétirányú hangkommunikáció is biztosított, ami természetesen az NVR-on keresztül is elvégezhető, hiszen az eszköz rendelkezik audió ki- és bemenettel is, tehát fejhallgató és mikrofon is köthető rá.

Ahogy említettük, a C440 modelleket alapvetően beltérre tervezték, így nem rendelkeznek IP-védettséggel, kültéren csak akkor érdemes használni őket, ha biztosított, hogy nem éri őket természeti behatás – folyosón, gangon, fedett területeken azért ez a két variáns is ideális lehet. Mivel az NVR-nak köszönhetően egyszerre több egység is kezelhető, így a TP-Link ezen megoldásai ideálisak lehetnek házak, irodák vagy nagyobb csarnokok ellenőrzésére is, de egy C440-W remek választás lehet akár egyetlen lakás megfigyelésére is. A mozgatható kamerának hála például az is könnyedén nyomon követhető, hogy mit csinál a távollétünkben az otthon hagyott kis (vagy nagy) házikedvenc.



Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
PH Svesis és Hochiki vészvilágítási rendszerek
Olvasta már?
PH Svesis és Hochiki vészvilágítási rendszerek