GSM kommunikáció lift távfelügyeleti / segélyhívó rendszerekhez


GSM kommunikáció lift távfelügyeleti / segélyhívó rendszerekhez
Egy lift távfelügyelet által védett felvonó berendezés a segélyhívó rendszerével alkalmas lehet arra, hogy felvonókat használó segítségnyújtásra szoruló, felvonókban rekedt utasok a nap 24 órájában biztonságban érezhessék magukat. Segélykérés, baleset vagy egészségügyi krízishelyzet esetén a lift utasai egy gomb megnyomásával kapcsolatba léphetnek diszpécsereinkkel.


Meglévő vagy új lift segélyhívónkat kétféleképpen is GSM alapúvá alakíthatjuk.

A piacon található segélyhívók között találhatunk olyat, ahol a vezetékes telefonvonal helyett a GSM kommunikátorunk vonali kimenetét csatlakoztathatjuk. Ilyen vonalpótló (vonalszimulát) például az EasyLine GSM.

A másik megoldás, amikor a lifthívó hangszóró és mikrofon csatlakozókkal rendelkezik és a GSM modulnak van hangszóró / mikrofon csatlakozása. Ebben az esetben a segélyhívót, mint egy kaputelefont fogjuk bekötni.



A két megoldás közötti fő különbség, hogy a vonalpótló esetében a GSM modulon átmegy a beszélgetés, tehát a vonalat a segélyhívó beemeli és a hívást a segélyhívó kezdeményezi. A másik esetben meg kell adnunk a GSM modulban azt a telefonszámot, amit fel szeretnénk hívni (lift távfelügyelet), amit a bemeneti állapotváltozásnak köszönhetően fel fog hívni a GSM modul. Utóbbi esetben a liftben található nyomógomb megnyomásának köszönhetően a GSM modul bemenetére érkező kontaktussal indítjuk a hívást. A GSM modul úgy viselkedik, mint egy "kihangosított" mobiltelefon.



A telefonvonalat szeretné pótolni? - EasyLine GSM

Az EasyLine GSM hagyományos teljes értékű telefonvonalat (PSTN) szimulál és a lift hívótól érkező beszédet / kommunikációt tudja továbbítani GSM hálózaton keresztül. A modul két irányú beszélgetést tesz lehetővé, ameddig nem bontjuk a hívást, így a liftben tartózkodó személyekkel tudunk beszélni, illetve információt kapni a kialakult helyzetről.

Plug & Play alkalmazás: vonalpótlás használatakor azonnal működik, a bekötést követően nem kell programozni. A Line kimeneten 48V-os vonali feszültséget mérhetünk, míg bejövő híváskor, azaz amikor a GSM modult hívják és átadja a vonalat a csatlakoztatott eszköznek, 72V-os csengetési feszültséget ad. Ennek köszönhetően a csatlakoztatott eszköz észlelni tudja a bejövő hívást és tudja fogadni.

A legtöbb általánosan használt protokoll (pl. Contact ID, 4/2 vagy SIA FSK) továbbítására használható. A riasztóközpont (vagy egyéb csatlakoztatott eszköz) által generált kódot hanghívás formájában, a szimulált vonalon továbbítja GSM hálózaton keresztül.



SMS parancsok segítségével távolról programozható, ez bármely telefonszámról megtehető amennyiben tudjuk a helyes biztonsági kódot. A GSM modulra küldött SMS-eket egy számra tudja továbbítani, így minden fontos információt megkapunk, mint például egyenleg állapota vagy a szolgáltatói információk.

Az „SMS bemenet” alapértelmezetten NC, tehát szakadás hatására SMS-t küld egy előre felprogramozott telefonszámra.( táphiba, riasztás, segélykérés nyomógombbal)
A modul egy OC kimenetet tartalmaz, mely ingyenes hanghívással vezérelhető hívószám-azonosítással.

A SIM kártya memóriájától függően 250/500 előre eltárolt telefonszámot menthetünk el. (vezérelhetünk vele egy bemenetet egy másik eszközön pl.: vésznyitó, áramtalanító, stb.) Csak a megadott számoknak van jogosultságuk, így az illetéktelenek és a véletlen hívások sem fogják tudni vezérelni. SMA antenna csatlakozóval rendelkezik, melyet szükség esetén az SMA-Cable-lel lehet hosszabbítani, illetve gyenge térerő esetén az SMA-Grand 7 nagy nyereségű antennával lehet erősíteni.


A mikrofont és a hangszórót csatlakoztatná inkább egy GSM modulhoz? - InterCom GSM

Az InterCom GSM modul 5 kontaktus bemenettel (NO/NC) rendelkezik és 8 telefonszámra tud hívást indítani. A telefonszámoknál meg lehet adni a csengetési időt, így ha valaki nem veszi fel a hívást az adott időn belül, akkor a következő számot kezdi el hívni a modul.

GSM hálózaton létesít kapcsolatot a hívott számmal, így a távolság korlátlan, valamint az eszköz beüzemeléséhez csak a tápellátást kell biztosítani. A hívás fogadását követően két kimenet vezérlése közül is választhatunk, melyeket a hívás közben külön-külön is tudjuk vezérelni a telefonunk nyomógombjaival (DTMF hangokkal). Külön tudjuk beállítani a kimenetek típusát (mono-/bistabil) illetve a vezérlés időtartamát is.



Hívószám azonosítással és azonosítás nélkül is tudjuk a kimeneteket vezérelni. A tápfigyelési funkció lehetővé teszi, hogy SMS-ben vagy hangüzeneten keresztül értesüljünk hálózati tápkimaradásról. (ProBattery csatlakoztatásával áramszünet esetén is működik). A készülék 16.000 esemény tárolására képes és mellette a térerőt is óránként naplózza.

A GSM modulokhoz minden kiegészítőt biztosítunk, így könnyen és gyorsan egy helyről beszerezheti:

MetalBox, ProBox, IP65 BOx - dobozok
Rapid holder - ragasztható távtartó
AC/DC adapter - 230V halózati adapter
PS230 - IP védett 230V tápegység
ProBattery - 750mA akkumulátor az InterCom GSM-hez
USB programozó Eco és Kit- USB programozó az InterCom GSM-hez
WiFi/Bluetooth Programmer - WiFi/Bluetooth programozó az InterCom GSM-hez.

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
A Techson 1.4.10-es firmware újdonságai
Olvasta már?
A Techson 1.4.10-es firmware újdonságai