HeatPro – 256 pixel-es hőkamera sorozat


HeatPro – 256 pixel-es hőkamera sorozat
Forgalmazók:
Cédrus Kft.
DSC Hungária Kft.
Modern Alarm Kft.
Power Biztonságtechnika Kft.
RIEL Elektronikai Kft.
Gyártó: Hikvision Digital Technology Co. Ltd.


A címben is szereplő Hikvision HeatPro hőkamerák már ismert szereplői a hazai piacnak, most egy újabb sorozattal lehet megismerkedni, a 256-os családdal. Általánosan elmondható, hogy újabb eszközök, újabb és fejlesztett opciókat tartalmaznak, de mik is ezek most és miért kedvezők?

Felbontás
Az első széria 160 x 120 felbontású szenzorokat tartalmazott, az új már egy szinttel fentebb lépett 256 x 192-es jellemzővel rendelkezik. Nagyobb felbontás, kedvezőbb technikai jellemzők, ami természetesen a megjelenített kép minőségén is észlelhető.

Pixel Pitch
A pixelek közötti távolság (középpontra számolva), vagy PP szintén egy jellegzetes mérőszáma a kamerának. Az eddigi és gyakorinak mondható 17 μm-t a 12 μm váltotta. Ezzel csökkent a távolság és sűrűbb lett az érzékelő felület, azaz egy beérkező hullámossz tartományt jobban le tud képezni. Nem tévesztendő össze a hőkamera érzékelési tartományával!

Érzékelési tartomány
A mérési lehetőség a 8 és 14 μm-es elektromágneses sugárzási tartományban van továbbra is, LW IR, ahol az atmoszférikus ablak is „működik”. Ki kell emelni, hogy ehhez a tulajdonsághoz a hőkamerán egy F1.0 érték társul.

VCA
A különböző fókusztávolsággal rendelkező kamerák emberre alkalmazható detektálási távolsága is 60-70%-al javult, tehát példának a 2TD2628-10QA az embert már 400 méterről észleli 10 mm-es objektívvel (gépjárműnél ez 1200 méter). Ugyanez a kamera Smart vagy VCA opciókat 80 méttere képes aktiválni emberre, természetesen mindig figyelembe kell venni ilyenkor a környezeti hatásokat. Itt kell említést tenni a „hőmérséklet mérésről”, ami 160 méter maximum egy 1 m x 1 m feltételezett-észlelendő felületnél.

Hőmérséklet mérés
A hőmérséklet mérése, nevezzük így, hiszen valójában a kapott adatok egy kalkuláció és algoritmus kombinációja, a HeatPro kamerák egyik jellegzetessége. A kültéren is használható eszközök számos területen telepíthetők, ahol prevenciós céllal, hőmérséklet változást szeretnénk figyelni. Ez lehet akár egy elektromos kapcsolószekrény, vagy akár egy mezőgazdasági terület felügyelete. A fontos, hogy olyan információt kapjunk, mely segíthet egy esetleg kialakuló vészhelyzet felismerésében.

Deep learning
Az intelliencia segítségével a hőkamera már képes szűréseket végrehajtani, például olyan területen ahol csak ember vagy gépjármű okozzon riasztást, ugyanakkor a kisebb állatok, vagy a környezet egyéb zavaró elemei ne ( falevél stb.). Természetesen ehhez a kamerát megfelelő módon kell beállítani, szakember segítsége szükséges. A deep learning fejlesztésével távolabbra és pontosabban képes az eszköz az érzékelésre, vagy az észlelt elemek megkülönböztetésére.Itt olyan esetet lehet mintának említeni, ahol egy adott távolságon meg kell külöböztetni egy csoporton belül emereket, vagy azok mozgását.



Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy a biztonságtechnika területen a hőkamerák már teret hódítanak és ez a folyamat folytatódik, újabb és újabb területeknél lehet számolni rájuk. A felhasználási ötletek, helyszínek széles körben mozognak, mind kültér, mind beltéren egyaránt. Számos egyéb műszaki jellemzőt lehetne felsorolni, megnézni, de talán a legjobb módja egy tesztnek, ha az ember saját maga tapasztal. Mi lehet még ? Próbálják ki !

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Teljes platformot nyújt a Videosec termékpalettája
Olvasta már?
Teljes platformot nyújt a Videosec termékpalettája