Jobban hiszünk a hamisnak, mint a valódinak


Jobban hiszünk a hamisnak, mint a valódinak
A Lancasteri és a Kaliforniai Egyetem kutatói által publikált tanulmány szerint, már odáig fejlődött a mesterséges intelligencia (MI) által létrehozott ún. deep fake arcképek minősége, hogy azokat alig lehet megkülönböztetni egy valódi emberről készült fotóktól.

Természetesen ezen megállapításuk csak a jobb minőségű „alkotásokra” igaz. Bár számos cég számtalan technológiája dolgozik azon, hogy kiszűrje hamis képeket, a kutatók meglátása szerint, olyan mértékben kerülnek fel deep fake-ek a netre, hogy jelen kapacitások mellett irreális elvárás a 100%-os detektálási ráta. Ami még ennél is problémásabb, hogy az emberek hajlamosabbak bizalomgerjesztőbbnek ítélni egy nem létező (deep fake) személyt, mint egy létezőt. Kutatásuk során 223 résztvevő segítségével elvégzett kísérlet során egy csúszó skála segítségével kellett megbízhatóság szempontjából értékelniük az eléjük tett arcot. Átlagosan 7.7%-kal teljesítettek jobban a hamis személyek, mint a valódiak. A kutatás eredménye szerint, a női arcok szignifikánsan jobban teljesítettek, mint a férfiak (függetlenül élő / fake voltuktól); továbbá az eredményeket nem befolyásolta bőrszín.

Forrás: Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Vezeték nélküli IP kamerahálózatok gyakorlati oktatást tart a GeoVision
Olvasta már?
Vezeték nélküli IP kamerahálózatok gyakorlati oktatást tart a GeoVision