SDN, szoftver alapú hálózatkezelés, az ismeretlen ismerős


SDN, szoftver alapú hálózatkezelés, az ismeretlen ismerős
A szoftver által felügyelt rendszerek előnye, hogy nem kell egyesével felprogramozni minden hálózati eszközt, hanem központosítottan menedzselhetőek.

Így nehezebb hibázni, mondjuk elgépelni az egyik SSID-t vagy elírni a felhasználóneveket, jelszavakat, mivel csak egyszer kell ezeket az információkat megadni és az minden eszközön szinkronizálódni fog.
A TP-Link az Omada SDN rendszert kínálja ennek a megvalósításához.
Ezzel a módszerrel kiválóan programozhatók, felügyelhetők a hozzáférési pontok, ilyen az EAP access point széria, de már nem csak ezeket az eszközöket lehet kontroll alá vonni.
Az említett megoldással már megvalósul a szoftver általi vezérlés, mert minden fontosabb tagja a hálózatnak kapcsolódik a központosított rendszerhez.
A Cloud szolgáltatással kiegészítve pedig a világ bármely részéről elérheted a felügyelt hálózataidat, nem lesz többé probléma, ha csak egy jelszót vagy SSID-t kell módosítani, mert nem kell kimenned a helyszínre.




A távolról elvégezhető munkavégzés meggyorsítja a folyamatokat, csökkenti a felesleges költségeket és az ügyfeleid is sokkal elégedettebbek lesznek, mert nem kell órákat vagy napokat várniuk, hiszen akár azonnal megoldást tudsz nyújtani a problémájukra.



Már az új típusú VPN routerek és switchek is vezérelhetők így.

Egy router elengedhetetlen része a hálózatnak, akkor miért ne választanál egy komolyabb VPN szolgáltatással is felvértezett eszközt?
A TL-ER605 és a TL-ER7206 messze több mint egy router.
Biztonságos távoli kapcsolatot tudsz kiépíteni akár több telephely között a VPN segítségével, úgy mintha ugyanabban az irodabán tartózkodna minden felhasználó.
Mindemellett persze fejlett tűzfallal is rendelkezik a különböző fenyegetésekkel szemben.



CCTV rendszerek kiépítése esetén mindig a hibaelhárítás szokott a legnagyobb gond lenni.
A nem menedzselhető eszközök sokszor fejtörést okoznak, hogy vajon hol fogy el a sávszélesség, ami miatt a kamera képei eltűnnek vagy akadozik a felvétel.
Erre kínálnak megoldást a konfigurálható PoE switchek, mert ott van visszajelzés a hálózat állapotáról, de ez még nem ment meg téged a helyszíni kiszállás sokszor felesleges plusz költségeitől.
A Smart PoE switchek közül a TL-SG2210P és a TL-SG2210MP is Omada kontroller kompatibilis.





Miért mentene meg a távoli felügyelet, hiszen akkor is kell menned a helyszínre.

Ha már látod előre, hogy várhatóan probléma lesz a hálózattal vagy valamelyik részével, fel tudsz készülni rá. Ami lényeges, hogy te jelzed előre az ügyfelednek, hogy az egyik eszköznél meghibásodásra utaló jelek vannak, és egy tervezett időpontban ezt el fogod hárítani, még mielőtt a teljes vagy részleges leállás bekövetkezik. Ezzel időt és nem kevés felesleges plusz költséget takaríthatsz meg, nem kell átrendezni a napodat és kapkodni, hogy vajon milyen probléma merült fel, hiszen már láttad előre. Nem utolsó sorban az ügyfeleid is sokkal elégedettebbek lesznek, hiszen azt fogják tapasztalni, hogy teljesen kézben tartod az irányítást.


Mi szükséges egy ilyen rendszer működtetéséhez?

A hardvereken kívül először is maga az Omada kontroller szoftver, ami teljesen ingyenesen letölthető a gyártó weboldaláról. Ennek a segítségével szinte percek alatt konfigurálható a hálózat, a szoftver elérhető Windows és Linux operációs rendszerekhez. Egy meglévő PC-re, szerverre vagy akár egy NAS-on futó virtuális gépre installálva a helyi felügyelet rögtön kiépíthető.
Ennél viszont sokkal jobb választás a célhardver
, ezek gyakorlatilag mini PC-k és csak a kontroller szoftver fut rajtuk, ilyen például a TP-Link OC200, vagy a nagyobbik testvére, a TP-Link OC300.
Az áruk egy komolyabb PC/szerver vagy laptop töredéke, viszont pont arra alkalmasak, amire tervezték őket: vezérlik, felügyelik a hálózatot, mindezt a Cloud szolgáltatás segítségével akár távolról is.

Összességében még a kisebb CCTV telepítésekhez is ajánlott a TP-Link Omada megoldása, hiszen sokkal többet tud nyújtani a megelőzés révén, mint amennyi kárt lehet elszenvedni ennek hiányában.
Tagek: videotechnika

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Axis Q1808-LE kamera
Olvasta már?
Axis Q1808-LE kamera