Dahua TPC-BF1241 és TPC-DF1241 bispektrális kamerák

Lásson tisztán minden körülmények között

Dahua TPC-BF1241 és TPC-DF1241 bispektrális kamerák
Forgalmazó: Power Biztonságtechnika Kft
Gyártó: DAHUA Technology


A hőkamerák hallatán mindenkinek a fokozottan védett objektumok vagy területek jutnak eszébe. Azonban manapság már nem csak ezen helyek kiváltsága a termál kamerák nyújtotta többlet információ.

A Dahua Eureka szériájában megtalálható eszközök elérhető áron kínálják a bispektrális kamerákat, nem kizárólag állami szervezeteknek vagy multi cégeknek. Akár egy családi ház védelme érdekében is, bárki rendelkezhet ilyen megfizethető árú mesterséges intelligenciával ellátott kamerával. Miért is lehet szükség egy ilyen eszközre egy magán háznál vagy egy iroda épületnél? A válasz egyszerű, gondoljunk bele az évnek csak kis része az amikor tiszta az idő, nem esik az eső vagy a hó és köd sincs. Tavasszal, ősszel és télen is rendszeresen találkozhatunk a különböző csapadék formákkal, ami sajnos a szemünk és a hagyományos kamerák által látható tartományt érinti. Ebben az esetben lehet hasznos egy bispektrális kamera, hiszen minden tulajdonos vagy üzemeltető rémálma, legyen az egy kertesház vagy egy biztonsági személyzet által őrzött objektum, hogy az elkövetők úgy járkálnak a területen, hogy erről senki sem tud tudomást szerezni. Ennek eredményeképpen a betörők azt visznek el a kertből amit csak akarnak, kerti bútor, grill, fűnyíró stb, vagy éppen az irodaház külső parkolójában található autókat törik fel sorban az esetlegesen bennük található értékekért. Mindezekből pedig senki semmit nem vesz észre, hiszen minden sötétben a sűrű ködben történik. A normál kamerák nem látnak tovább néhány méternél, az elkövetők teljes biztonságban érzik magukat.

Megoldásként erre a Dahua TPC-BF1241-es vagy TPC-DF1241-es bispektrális kameráját kell a kritikus területekre telepíteni. Ez a kamera felfedi éjszaka is az időjárási körülményektől eddig láthatatlan nem kívánatos személyeket. Nem tud elrejtőzni előle senki sem. Lehet köd, hóesés, vagy szakadó eső, a megfelelő helyre telepített hőkamera segítségével minden a környezeti hőmérséklettől eltérő objektum láthatóvá válik.



Azonban ezek az eszközök többek mint egyszerű hőkamera, ugyanis bispektrális, vagyis két egymástól eltérő tartományban tud élőképet biztosítani. Van egy látható tartomány amit már megszokhattunk egy kamera esetében és van az infratartomány amivel az objektumokból érkező infra sugárzást érzékeli a kamera. Minél magasabb egy felület hőmérséklete annál több sugárzást bocsát ki, ezáltal eltérő hőmérsékletek pontosabb detektálásához különböző színnel tájékoztatja a felhasználót a készülék.



De még ennél is többre képes…

Lehetőségünk van a látható és az infra tartomány által megjelenített képet úgynevezett fúzióban összekapcsolni. Ennek az az eredménye, hogy egy az emberi szem számára látható képet kapunk, a beállításoknak megfelelően akár színes, hőmérséklettől függő objektum megjelenítéssel.



Nézzük az adatokat. A TPC-BF1241 látható tartományú képét egy 4 Mpx-es 2336x1752 felbontású 1/2,7” kép szenzor biztosítja mely 0,05 LUX értékig színes képet ad, 0,005 LUX értékig pedig fekete-fehérben láthatjuk a megfigyelt területet (infra LED világítás nélkül). A beépített infra led működésbe lépésével tiszta időben akár 30 méter távolságra is elláthatunk vak sötétben. 4.0mm, 8.0mm vagy 12mm-es optikájának köszönhetően a látószögek 71.2, 33.4 vagy 22 fok körül alakulnak, így minden helyzetre kiválasztható a megfelelő verzió. Valós WDR-el ugyan nem, de digitálissal rendelkezik az eszköz, továbbá megtalálható a 3DNR zajszűrés is a beállítások között.

Hasonló adatokkal rendelkezik Eyeball testvére a TPC-DF1241. Szintén 4 Mpx felbontású 1/2,7” kép szenzor dolgozik benne 2336x1752-es felbontással, azonban fényérzékenységében felül múlja társát. Itt 0,005 LUX a színes kép határértéke, ezt követően fekete-fehér képet kapunk 0,00051 LUX-ig.Természetesen ezek az értékek a beépített infra LED használatának mellőzése esetén értendők. A LED aktiválásával, úgy mint testvérénél 30 méter belátható távolságot kapunk az éjszaka folyamán. Többféle lencsével elérhető az Eyeball kivitel is, 2.0mm, 4.0mm és 8.0mm között választhatunk feladatnak megfelelően. Eltérően a csőkamera kivitelhez képest, más optikához más látószög is társul. A 2.0mm-es 94, a 4.0mm-es 84, míg a 8mm-es 40 fokos horizontális látószöggel bír. A kamera digitális WDR-t kapott valamint a 3DNR zajszűrés itt is beállítható.

Termikus tartományban

Egy hűtés nélküli vanádium szenzor gondoskodik a termál kép megjelenítéséről 256x192 pixeles felbontással, lencsétől függően a csőkamera esetén 3.5mm, 7.0mm és 10mm között választhatunk, ami 50.6, 24 vagy 17.3 fokos látószöget biztosít a kamerának. Azonban az Eyeball kivitel itt is különbözik, a 2.0mm, 3,5mm és 7.0mm-es lencsék mellé 87.8 fok, 50.6 fok valamint 24 fokos horizontális látószöget használhatunk.

Tűz detektálás

A tűz forrásának detektálásánál a különböző optikákhoz más-más távolság is kerül, míg a 2.0mm-es 12 méterről a 3.5mm-es 22 méterről képes az észlelésre, addig a 7mm-es 40 méter, a 10mm-es pedig akár a 60 méteres maximális távolságot is elérheti A gyár által megadott 20x20cm-es tűzfészek esetén az említett távolságokban képes a kamera detektálni és riasztást indítani.




Mesterséges Intelligencia

Ezen felül ez a kamerák egyéb intelligens funkcióval is rendelkeznek, ilyen például az IVS funkció, amivel egy területet tudunk védeni akár behatolás akár vonalátlépés módszerével. Ráadásul emellé objektum azonosítással is fel van vértezve, így pontosan tudja szűrni a képen megjelenő személyeket és járműveket, ezzel minimalizálva a téves riasztásokat.

Ha pedig mindez nem lenne elég, extraként képes a dohányzást vagy a mobiltelefonon történő beszélgetést is detektálni. Míg előbbi az időnként magas hőmérsékletre izzó parázs és a kézmozdulat alapján történik, utóbbi kizárólag gesztusok alapján a kamerában dolgozó algoritmus segítségével generál riasztást.

Erről pedig egy hangszórón keresztül automatikusan tudja tájékoztatni a helyszínen tartózkodó személyt. De van lehetőség egy villanó fehér fényt is bekapcsolni a riasztás idejére, amivel magára vonzza a kamera a figyelmet, ezáltal tudtára hozza az elkövetőnek a megfigyelés tényét.

Telepítési információk

Az alábbi táblázaton látható, hogy egy TPC-DF1241-es 2.00mm-es lencsével szerelt kameránál IVS funkciók használatakor milyen távolságokkal kell számolnunk személyek esetén.



Egy 4 méter magasra 39 fokos szögben telepített eszköz 17-18 méter távolságra lát el, azonban kb. 14 méter az a távolság amikor már képes észlelni egy átlagos magasságú személyt (1,8m) aki a területre lép. Mivel holt tere is van az eszköznek azt vegyük számításba, hogy mindezt 1,39 méteren belül még nem észleli a kamera.



Az első ábrán a 2.00mm lencsével szerelt verzió detektálási távolsága látható, a második képen a 3,5mm-es, végül pedig a 7.00mm-es optikával dolgozó kamera adatai találhatók.

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Ajax vezeték nélküli rendszerek telepítői képzés
Olvasta már?
Ajax vezeték nélküli rendszerek telepítői képzés