Provision-ISR, I6-320LPR-MVF1 kamera

LPR technológia, avagy mit kell tudnod a telepítés előtt

Provision-ISR, I6-320LPR-MVF1 kamera
Forgalmazó: MASCO Kft
Gyártó: Provision-ISR


A rendszámfelismerő technológia alkalmazása világszerte felfutóban van. A hazai piac némileg lemaradva követi a fejlettebb gazdaságokat, így borítékolható, hogy hazánkban ennek a fellendülésnek az elején járunk. Az expanzió legfőbb célja természetesen az automatizálás, hiszen az ellenőrzés területén már régóta jelen van.

MEGFONTOLANDÓ TANÁCSOK LPR KAMERA TELEPÍTÉSEKOR
A legfontosabb szempont annak érdekében, hogy a legtöbbet hozd ki az LPR kamerából, hogy a egyedül erre a célra kell optimalizálni, beállítani az eszközt.

Nézzük meg a legfontosabb pontokat.
  • Látószög: se a függőleges, sem a vízszintes látószög ne legyen több 25 foknál.
  • Fényviszonyok: a beállítás során a zársebességet úgy kell beállítani, hogy elkerüld a homályos (blur) hatást      rosszabb fényviszonyok esetén is. A kamera IR fénye is elegendő lehet a rendszám leolvasására.
  • Telepítési magasság: a fenti paraméterekből következtethető. A megfelelő magasság és távolság a helyes      látószög, a kamera fókusztávolsága és az IR távolság tükrében határozható meg.
  • Képminőség: a megfelelő képminőség bármilyen video analitika esetében kiemelten fontos. Élesség, fókusz,      megvilágítás, zársebesség, ezeket a beállításokat mind egyenként kell mérlegelni a megfelelő képminőség      érdekében.

    Főszabályként elmondható, hogy ha a puszta szemeddel el tudod olvasni a rendszámtábla feliratát a képről, akkor a kamera szoftvere is képes lesz rá.

    MILYEN PROBLÉMÁKKAL KERÜLHETSZ SZEMBE EGY LPR KAMERA TELEPÍTÉSEKOR?
    Több olyan kritikus körülményt is figyelembe kell venned, melyek befolyásolják az LPR kamera teljesítményét.

    SEBESSÉG
    Ha az expozíciós idő nincs megfelelően beállítva, a jármű sebessége probléma lehet, a kép homályossága miatt. Az expozíciós időt úgy kell beállítani, hogy a kép minél tisztább legyen, mozgási csíkoktól mentesen.

    FÉNYVISZONYOK
    A fényviszonyok szignifikáns változásokon mennek keresztül a nap 24 órájában. Ugyanaz a kapu tökéletesen látható lehet nappal illetve reggel, mindamellett extrém sötét éjjel, vagy egy viharban.

    KÜLSŐ ZAVARÓ HATÁSOK
    A külső hatások alatt azon fényforrásokat értjük, melyek a felvételt és az azonosítást zavarhatják meg. Pld. autók első/hátsó fényszórója, figyelmeztető fények, fényvisszaverő rendszám, szemközti irodaház ablakain egy bizonyos időpontban tükröződő napfény.

    Főszabályként elmondható, hogy ha a puszta szemeddel el tudod olvasni a rendszámtábla feliratát a képről, akkor a kamera szoftvere is képes lesz rá.

    TRADICIONÁLIS KAMERÁK VS. LPR KAMERÁK
    Minden biztonságtechnikai szakember tisztában lehet azzal, hogy a tradicionális kamerákat nem a rendszám felismerésre optimalizálták. Fényes nappal, a jármű lassú sebessége esetén elfogadható képet biztosíthatnak, amíg a látási viszonyok ezt lehetővé teszik. Mindazonáltal egy gyorsabb jármű áthaladása éjjel. bekapcsolt fényszórókkal már meghaladja azok képességeit.

    A rendszámtáblán található karakterek felismerése és beolvasása egy automata rendszer jelenlétét feltételezi, melyet OCR-nek nevezünk (Optical Character Recognition), ami elemzi a képet, és szöveggé konvertálja az azon felismert karaktereket.

    Az OCR tökéletes működéséhez megfelelő felbontásra és megfelelően kontrasztos képre van szükség.

    Ez az, amiben az LPR kamerák lényegesen erősebbek a tradicionális társaiktól.

    Egy fontos tanács: a szempont mindig a karakterek olvashatósága az érzékelésre beállított területen, ezért a kép egyéb tulajdonságai (zajszűrés, színek, környezetben zajló mozgások, emberi arcok, stb.) elhanyagolandók.

    Hirdetés
    hírdetés
    SecuriFocus

    A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
    www.securifocus.com

    SecuriForum

    A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
    www.securiforum.com

    Elérhetőség

    SecuriFocus Kft.
    1118 Budapest
    Nagyszeben u. 24/A
    Tel: (30) 942-2789
    Email: info@securifocus.com
    Uniview Tri-Guard 2.0 kamera
    Olvasta már?
    Uniview Tri-Guard 2.0 kamera