Techson hőkamerák

Tűzbiztonsági támogatás és intelligens területvédelem

Techson hőkamerák
Forgalmazó: Power Biztonságtechnika Kft
Gyártó: Techson


A hőmérsékletmérésére és az objektumazonosításra alkalmas kamerák eddig csupán a koronavírus során kaptak kiemelt figyelmet. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a vírusvédelmen túl számos különböző helyzetben és helyszínen lehet segítségünkre egy hőkamera. Ezúttal a Techson kínálatában megjelent új PT3 C005 IH ADM -3/PA dual lencsés hőkamera megoldásait és lehetőségeit vesszük górcső alá.

A Techson legújabb hőkamerája, a TCI PT3 C005 IH ADM -3/PA az eddigi Techson hőkamerákkal ellentétben nem a lázdetektálásra, hanem inkább a területvédelemre, a megfigyelésre, a tűzérzékelésre és a hőmérsékletmérésre helyezi a hangsúlyt.


A kamerában kettős lencserendszer kapott helyet. Az egyik egy 5 megapixeles, 1/2,7”-os képérzékelő, 7 mm-es gyújtótávolságú, optikai lencsével, mely a kamera alapvető képalkotásáért a felelős. Mellette helyezkedik el a 12 mm-es germánium lencsével szerelt, Vanádium-oxid, hűtés nélküli mikrobolométer, amely a hőképet készíti el. A kamera a lencséken túl a területvédelmi kameráknál (perimeter alarm, avagy PA) megismert kiegészítőkket is tartalmazza. A kamera előlapján három fehér fényű LED található, amely riasztás esetén lép működésbe. A kamera aljára hangszóró került, amely különféle hangriasztások megszólaltatására képes. Mindezek mellett a kamera mikrofon vonalbemenettel is rendelkezik, valamint riasztás kimenettel is el lett látva.

A kamera saját felületén az „Élő” nézetnél a két képérzékelő képe fogad bennünket, azonban kedvünk szerint válthatunk a lencsék képei között, amennyiben csak az egyiket szeretnénk épp megtekinteni. A megjelenítés speciális formája a hőkép és a normál kamerakép fúziója, amely a két képi információ átfedésévél extra lehetőséget kínál a kép kiértékeléséhez: Egyrészt látszik a hőkamera által létre hozott hőkép, másrészt megjelennek azok a képrészek is, amelyeket csak a normál kamera lát, például az üvegfelületek mögötti tartalom vagy tárgyakon lévő ábrák és feliratok.A beállításokon belül számos intelligens funkcióval találkozhatunk, és kiválaszthatjuk a számunkra szükséges és fontos funkciókat. A hőkamera hagyományos optikai része az MS4-es kameraszériában megszokott intelligens funkciókat kínálja. Amennyiben ezeket kívánjuk konfigurálni, fontos, hogy először ki kell választanunk, melyik optikai modult szeretnénk igénybe venni. A termál rész kiválasztása esetén vonalátlépést és behatolást konfigurálhatunk. A normál optika esetén azonban már rendelkezésünkre áll az objektumazonosítással egybekötött területfigyelés, célszámlálás, de akár az arcfelismerés is. Fontos megjegyezni azonban, hogy egyszerre csak az egyik lencsén alkalmazhatók az intelligens funkciók.A tűzérzékeléssel és hőmérsékletméréssel kapcsolatos beállításokat és riasztásokat külön menüpontban konfigurálhatjuk. Ebből kifolyólag, ha teljes körűen ki szeretnénk használni a kameránkat célszerűen az intelligens funkciókhoz használjuk inkább az optikai lencsét, míg a termál oldalon érdemes a hőmérsékletmérésre épülő analitikát beállítani.

Fontos megemlíteni a tűzérzékelés és a hőmérsékletmérés közti különbségeket. Tűzérzékelés során a kamera arra ad ki riasztást, amikor a megfigyelt környezetből tüske jellegű, kiemelkedő hőmérsékleti eltérést érzékel, amely közel van a 100 Celsius fokhoz. Ebben az esetben a kamera segítségképpen az érzékelt gócpontot is bekeretezi számunkra, ezzel mutatva, hogy hol érzékeli a veszély forrását. Ezzel a funkcióval sokkal megbízhatóbban jelezhetjük előre tüzek kialakulását, mint a hőmérsékletmérés funkcióval. A hőmérsékletmérés esetén azonban bővebb eszköztár áll rendelkezésünkre. 10 különböző szabályt hozhatunk létre a mérésekre. A szabályok megalkotása során kijelölhetünk egy adott pontot, vonalat, vagy területet, amin a kamera a mérést végzi majd, emellett meghatározhatjuk, hogy az adott területen érzékelt hőmérsékletek esetén pontosan mikor is kapjunk riasztást. Riasztást kiváltó ok lehet, ha a hőmérséklet meghalad, vagy alulmúl egy általunk definiált hőmérséklet maximumot, minimumot, vagy a megfigyelt terület átlagát. Ezekben az esetekben, a Tűzérzékeléssel ellentétben, mi magunk határozhatjuk meg a riasztási hőmérsékletet, illetve beállítható még a kívánt terület távolsága a kamerától, valamint a hibahatár.

Mindegyik riasztás esetében rendelkezésünkre áll a fehér fényes riasztás, a hangriasztás és a riasztáskimenetek használata is, azonban mindegyik szabályra csakis ugyanazt a riasztást tudjuk ezek által kiváltani. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a hőmérsékletmérés során a kijelölt vonalnál vagy területnél kérhetjük, hogy az élő nézetben az eszköz folyamatosan mutassa nekünk az adott kijelölés átlaghőmérsékletét, valamint a minimum és a maximum hőmérsékletet is. Utóbbi kettő érték esetében kérhetjük, hogy ezeket egy ponttal mutassa is számunkra. Emellett akár saját magunk is odakattinthatunk a hőképen egy adott pontra és a kamera kiírja számunkra az adott ponton lévő hőmérsékletet.Pár szó a kamera riasztási lehetőségeiről. A kamera 3 fehér fényű LED-del van felszerelve, ezek segítségével válthatunk ki fényriasztást. A kamera saját felületén lehetőségünk van ennek a fényriasztásnak a villogási idejét (1-60 másodperc között) és a villogás gyakoriságát (3 fokozatú skálán) is meghatározni. Hangriasztás esetén az eszközön találhatóak előre definiált hanganyagok, amelyek a különböző eseményekhez vagy riasztásokhoz alkalmazhatók. Ezen felül azonban lehetőségünk van akár saját hanganyagok lejátszására is. Saját hanganyagot kétféleképpen adhatunk a kamerához. Az egyik megoldás, hogy az előre felvett hanganyagot feltöltjük a kamerára, a másik lehetőségünk, hogy a kamera webes felületén keresztül felmondjuk a használni kívánt hangot. Ezek a felvételek maximum 10 másodperces felvételek lehetnek, amit a számítógépünkre is lement a kamera.

A felvett vagy feltöltött hangokat kiválaszthatjuk az adott riasztásoknál. A hangriasztásoknál további lehetőségünk van kiválasztani, hogy az előre rögzített hangfelvételeket riasztás esetén a kamera hányszor játssza le, illetve beállíthatjuk a felvételek hangerejét is. Ezeken felül a kamera saját érzékelőbemenetének és riasztáskimenetének viselkedése is beállítható, így NO és NC formában is használhatjuk.
A kamera ezeken felül saját SD kártyával is szerelhető, így a készített pillanatképeket vagy videófelvételeket akár a saját felületén keresztül is visszakereshetjük, kiválasztva azt is, hogy éppen melyik lencse általi felvételt vagy képeket szeretnénk lekérdezni. Emellett a kamerában egy statisztikai menü is helyet kapott, ahol a célszámlálás által készített statisztikákat kérdezhetjük le.

A TCI PT3 C005 IH ADM -3/PA kamera önállóan is megállja a helyét területmegfigyelési, illetve tűz előrejelzési helyzetekben, illetve további intelligens funkcióinak köszönhetően felhasználása igazán szerteágazó lehet. Jelenleg a hőkamera képet csak az SCM rögzítők tudják feldolgozni, de a Techson NVR-ek 1.4.7-es firmware-ével rövidesen elérhetővé válik az átlagos IP rögzítők számára is. A hagyományos optikai képet és a már korábban megismert intelligens funkciókat természetesen a jelenlegi NVR-ekkel is fel lehet dolgozni. Fontos kiemelni, hogy a hőkamera önállóan nem helyettesít egy tűzvédelmi rendszert, azonban nagyon hasznos, sőt nélkülözhetetlen kiegészítője lehet egy ilyen rendszer egészének.

SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
A Hanwha Vision piacra dobja az iparág első két szenzoros BCR kameráját
Olvasta már?
A Hanwha Vision piacra dobja az iparág első két szenzoros BCR kameráját