Bemutatkozik az AMC okos hibrid riasztó központ

Riasztó modernizáláshoz ajánlott

Bemutatkozik az AMC okos hibrid riasztó központ
A központ a gyermekbetegségeit már kinőtte, mobil applikáció, érintőképernyős kezelő, vezetékes és vezeték nélküli eszközök alkalmazhatósága – emiatt kapott bizalmat.

Az LDSZ 2008. óta forgalmazza az olaszországi AMC Elettronica behatolás-jelző termékeit. A 2018. évi Esseni kiállításon már szerepelt az az okos hibrid riasztó központ család, melynek forgalmazását 2022-ben kezdte meg a pécsi központú cég.

A K4V központ moduláris felépítésű. Az alaplapon 4 vezetékes zóna köthető be, plusz ott található a vezetékes telefonos kommunikátor is. A gyártó egy műanyag házba szerelve szállítja a transzformátorral és a ház szabotázsvédő kapcsolójával. A moduláris rendszer innen kezdődik. Beköthetünk 2 db 32 vezeték nélküli érzékelőt fogadó 868 MHz rádiós vevőt, ezzel 64 zónás központot kaptunk. Amennyiben vezetékes zónát szeretnénk használni, azok mennyisége levonandó a 64-ből, tehát annyival kevesebb vezeték nélküli érzékelőt tudunk használni.

Zónaduplázással 8 zónát kapunk az alaplapon. Praktikus megoldás, hogy 2 kezelőbe is két-két érzékelőt be tudunk kötni. Ez lehet akár PIR is, mivel tápellátást is tudunk biztosítani a kezelőbe kötött érzékelőnek. Így 12 vezetékes zónáig tudjuk bővíteni a központot.


Használhatunk 8 zónás bővítőt is, ekkor azonban nem tudjuk duplázni az alaplapon levő zónákat, és 12 zónánk van. Ezt úgy lehet 16-ig bővíteni, hogy 2 db kezelőbe 2-2 érzékelőt kötök.

A moduláris felépítés azt is jelenti, hogy az alaplapon van egy vezetékes telefonos kommunikátor. Mivel 2022-t írunk, ezért köthetünk rá IP modult, amit vezetékesen csatlakoztatunk a helyi LAN hálózatra. Van azonban WIFI-s IP modul is, amihez nem szükséges vezetékes kapcsolatot létrehozni a helyi hálózattal. Én azonban nem bízom a internet szolgáltatókban, ha biztonságtechnikáról van szó. Ezen probléma áthidalására rendelkezésre áll 2G és 4G GPRS kommunikátor is, ahol a rendelkezésre állás egy megfelelő SIM kártya esetén 99 % felett van.

Mind az IP és a GPRS kommunikátorok is ismerik a DC09 szabványt, tehát a hazai gyártmányú ENIGMA, TELL vevőkészülékekkel kompatibilisek. Vagyis minden távfelügyelet képes fogadni a jelentéseit.

Ahogy már említettem, a XXI. század 2. évtizedében járunk, tehát a piaci elvárásoknak megfelelően lehetőség van 5” méretű érintőképernyős kezelő használatára is. Ez jelenleg csak vezetékes kivitelben áll rendelkezésünkre. Használata nem csak elegáns, modern, hanem sokkal kényelmesebb is, mint az LCD kezelőé.


A mai igényeknek megfelelően mobil telefonos applikáció is rendelkezésünkre áll mind Android, mind IOS operációs rendszer alatt működő készülékekhez is. Őszinte leszek: Az ingyenes applikációval csak a mester szintű kóddal tudjuk ki/bekapcsolni a rendszert, normál felhasználói kóddal nem; egyes Apple termékekkel nem használható; Apple mobilon a riasztás push üzenetben megjelenik, de a rendszert nem lehet ki/bekapcsolni. Ezen hátrányok kiküszöbölésére érdemes bruttó 2500 – 3000 Ft összeget kifizetni egyszer, tehát nem havonta (!) a fizetős applikációra, ahol nincsenek ezek a korlátok.

Ez az új generációs K4V riasztóközpont 7, azaz hét (!) féle ellenállás értékkel tud működni! Ez azért nagyon jó, mert ha az ügyfél egy régi riasztót szeretne modernizálni, hogy legyen applikációja, érintőképernyős kezelője, akkor nem kell az összes érzékelőben cserélni az ellenállást, hanem csak a központban kell beállítani a működő ellenállás értékeket az egyes zónákhoz. Ez jelentős idő és fáradtság megtakarítást eredményez egy riasztó központ csere esetén.

A központot 4 partícióra tudom bontani, de 4 csoportba is sorolhatom a zónákat/partíciókat. Maximálisan 4 db kezelőt köthetünk a max. 1 km hosszú buszra.
Magyar nyelvű a kezelő, a programozó szoftver viszont jelenleg még csak angolul tud.

Az alaplapon 1 db relé és 1 db Open Collectoros PGM kimenet található. A KX-OUT modullal 3 további programozható relé kimenetet kapunk. A kezelőkben 2-2 db OC PGM kimenet van. Az alaplapi 1 db relén túl összesen 8 db PGM kimenetet tud kezelni a központ. Érdekesség, hogy a kezelőkben a 2 bemenet úgy is programozható, hogy kimenet legyen. A 8 lehetséges kimenetbe ezek is beleszámítanak!

A rádiós eszközök 868 MHz frekvenciát használnak és két utasak. Az eszközök 20 percenként küldenek életjelet és a központ 2 óránként jelzi az eszköz leszakadását. Jelenleg csak PIR, kisállatvédett PIR, nyitás érzékelő, rezgés érzékelő, füst érzékelő, távirányító, kezelő, beltéri hangjelző, aktív kültéri hangfény-jelző vásárolható vezeték nélküli kivitelben. A 2023-ban kialakult telepítői bérek és rézkábel árak mellett már nem drágább a vezeték nélküli érzékelők felszerelése – érdemes tehát megfontolni a vezeték nélküli eszközök használatát.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, Tóth Ferenc kollégánktól (20/357-81-68, toth.ferenc@ldsz.hu), a vezeték nélküli riasztórendszerek szakértőjétől kaphat bővebb tájékoztatást az AMC belépő kategóriás, max. 64 zónás, 4 partíciós, 8 PGM kimenettel rendelkező, akár 32 felhasználót kiszolgáló okos riasztó központjáról.

Szabó Péter
LDSZ Kft.
főmérnök
Forrás: SecuriForum.com
Tagek: riasztó-behatolásvédelem

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Új nagyteljesítményű 4K-s kamera az Axis kínálatában
Olvasta már?
Új nagyteljesítményű 4K-s kamera az Axis kínálatában