Szuperfelbontás: a röntgensugarak hatékonyabb felhasználása


Szuperfelbontás: a röntgensugarak hatékonyabb felhasználása
A biztonsági átvilágítás során a kép minősége kulcsfontosságú a hatékony elemzés és értelmezés szempontjából.

Ez az egyik legfontosabb tényező ahhoz, hogy a kezelők gyorsan és pontosan azonosítsák a lehetséges fenyegetéseket. A röntgenszkennerek által generálható képminőség és felbontás véges, általában a költségek és a fizikai paraméterek korlátozzák. Egészen mostanáig. Az úgynevezett „Super Resolution” rendszer már kifinomult képfeldolgozó algoritmusokat használ, amelyek az alacsonyabb felbontású felvételekből nagyobb, zajmentes, kontrasztos képeket állítanak elő. A funkciót támogató algoritmusok növelik a felbontást vagy a pixelek számát oly módon, hogy szomszédos képpontokon alapuló új adatokat interpolálnak, azaz felskálázásnak.

Rendkívül hatékony módszer a kiemelkedő képminőséghez
A Smiths Detection a Szingapúri Egyetemmel egy olyan projektben működött együtt, amely a hagyományos röntgenszkennerek által generált képek minőségének javítását célozta meg: a mélytanulási technikák alkalmazásával a szuperfelbontás elérése érdekében nagyszerű eredményekkel.

A gépi tanulás egy részhalmaza a mélytanulás, amely azt utánozza, ahogy az emberi agy is feldolgozza az adatokat: példák segítségével és ismétléssel tanul. A Smiths Detection már régóta sikerrel alkalmazza ezt a megközelítést például az iCMORE objektumfelismerő algoritmusaink kifejlesztésénél, amelyek segítségével egyre több tárgyat, például kézifegyvert, kést, lítium akkumulátort és készpénzt észlelhetnek a berendezések.

Mélytanulás hatalmas adatkészletekből
A szuperfelbontású algoritmusok betanításához hatalmas adatkészletekre van szükség. Az adatkészletek felépítésének alapos megközelítése lehetővé teszi a Smiths Detection számára, hogy megtanítsa a mesterséges intelligenciának, hogy mi az elfogadható nagy felbontású kép, ha a szkenner által generált kisebb felbontású képből származtatják. Ahogy a mesterséges intelligencia és a mélytanulási algoritmusok folyamatosan fejlődnek, kiváló lehetőségek nyílnak majd a Super Resolution előnyeinek kihasználására a biztonsági képalkotásban.

A képminőség új szintre emelése
A sikeres fejlesztés eredményeképpen az átvilágított csomagok röntgenképeinek részletessége és tisztasága jelentősen javítható a szuperfelbontás technikáinak használatával. Megállapítható, hogy a Super Resolution kivételesen hatékony, ha a Smiths Detection legújabb, szabadalmaztatás alatt álló érzékelőjével, detektorával kombinálják. Az új fejlesztésű detektor több adatot szolgáltat az átvizsgált tárgyról, amelyről az algoritmus kiváló, éles, zajmentes képet alkot és már feldolgozva kerül a kezelő elé.

A már meglévő rendszerekhez is egyszerűen hozzáadható a Super Resolution funkció, az eredmény pedig önmagáért beszél. A szuperfelbontás felbecsülhetetlen támogatást nyújthat az elemzők számára a képértékelési folyamat során. A kevesebb zaj, az élesebb, jobb minőségű képek nagy hatékonysággal tudják növelni az ellenőrzés és a fenyegetések felderítésének hatékonyságát. A Smiths Detection azt is vizsgálja, hogy a Super Resolution hogyan alkalmazható az automatikus érzékelőrendszerek, valamint a komputertomográfia technológiával előállított háromdimenziós képalkotás esetén.

Dudás József
ZNZ Preventive Technologies
Forrás: www.smithsdetection.com
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Sötétségben is éber: Provision-ISR hőkamerák
Olvasta már?
Sötétségben is éber: Provision-ISR hőkamerák