Kerítésvédelem - REDWALL érzékelővel


Kerítésvédelem - REDWALL érzékelővel
Forgalmazó: Power Biztonságtechnika Kft.
Gyártó: Optex


Amikor biztonsági rendszert tervezünk, az objektum védelme rendszerint több rétegből áll, akárcsak a hagyma héja. A széfek rezgésérzékelőitől kezdve a belső, volumetrikus érzékelőkön és a nyílászárókat biztosító nyitásérzékelőkön és üvegtörés-érzékelőkön át a különböző kültéri megoldásokig sokféle módon védekezhetünk az illetéktelen behatolók ellen. Ennek mikéntjét leginkább a helyszín által támasztott követelmények és a megrendelő pénztárcájának metszéspontja határozza meg. Egy dolog viszont közös: a hagyma külső héja a kerítés és annak védelme…

A kerítések védelmére számos megoldás létezik, alkalmazásuk az adott akadálynak és környezetének függvénye. Léteznek kapacitív elven működő érzékelők, melyek csak fonott drótkerítésre alkalmasak, ott viszont igen nagy pontossággal teszik a dolgukat. Radarsorompókat is alkalmazhatunk, ha a körülmények ezt megengedik – tekintve, hogy ennek megvalósításához széles szabad hely, egy úgynevezett „tiszta zóna” szükségeltetik.



A legnépszerűbb kerítésvédelmi mód a mindenki által jól ismert infrasorompók alkalmazása, mely kedvező ára és viszonylag egyszerű telepíthetősége révén közkedvelt. Perimeter védelemre nem csak klasszikus vagyonvédelmi eszközök állnak rendelkezésre: a CCTV rendszerek analitikai funkciói is alkalmasak védelmi funkciók ellátására. Ilyen például a meghatározott területre történő belépés, vagy a vonalátlépés elemzésének eredménye, mely akár egy I/O modul kimenetének aktiválása, akár egy mélyebb integráció mentén, a riasztórendszerrel történő közvetlen kommunikáció révén válthat ki riasztásjelzést. Ennek kifinomultabb (és lényegesen költségesebb) változata a hőkamerás kerítésvédelem, melyet katonai-, határrendészeti célra is nagy sikerrel alkalmaznak. Költségek és precizitás tekintetében hasonló „kaliberű” védelmet alakíthatunk ki a különböző lézerszkenner (LiDAR) alapú érzékelők használatával, amilyenek például az OPTEX RLS-3060 vagy az RLS-50100 érzékelői. Ez utóbbi két megoldás a technológia csúcsát képviseli, emiatt jellemzően nagyobb projektek részét képezik, ahol az ár kevésbé játszik döntő szerepet.


A következőkben bemutatásra kerülő kerítésvédelmi eszköz egy olyan passzív infraérzékelő, mely nem önálló alkalmazásra készült, hanem egy komplex rendszer részeként, más technológia használatát elősegítő, annak hatékonyságát növelő szándékkal. Ez pedig nem más, mint a PTZ kamerák vezérlése, azok preset pozícióinak meghívása egy adott távolságban, illetve kerítésszakaszon történő mozgás detektálása esetén. Ez az OPTEX SIP-100 keskeny látószögű, nagy hatótávolságú PIR érzékelője.

A SIP-100 érzékelési területe – beszéljünk inkább érzékelési távolságról a roppant keskeny érzékelési karakterisztika okán – ugyanis két részre bontható. Egy közeli és egy távoli „területből” áll:



A SIP-100 kültéri, infravörös érzékelő, mely 100 méteres érzékelési távolsággal bír. A 100 méteres távolságnál mindössze 3 méter széles sávot fed le, mely kivételesen keskeny érzékelési karakterisztikát jelent a passzív infrák világában:



Ez az érzékelő három független kimenettel rendelkezik. Az első kettő a közeli- és a távoli terület jelzéseit továbbítja, míg a harmadik a kúszózóna kimenete, mely egy önálló PIR érzékelő a SIP-100 alján, és magának a detektornak a védelmét látja el. Tehát a fő érzékelési terület nem primer módon, riasztórendszer zónájaként használatos – bár erre is van lehetőség –, hanem a gyártó szándéka szerint ezek PTZ kamerák pozícióba állítására szolgálnak. Annak köszönhetően, hogy két részre osztották az érzékelési területet, nagyobb pontossággal és rövidebb idő alatt lehet a gyanús mozgásra zoomolni a kamerát, mint ha a teljes, száz méteres szakaszt kellene végigpásztázni, ami a kamera elhelyezésétől függően komoly segítség lehet.

Telepítési magasságát tekintve sem átlagos PIR-rel állunk szemben: 2,4 métertől 4 méterig terjednek a lehetőségeink, ami az utóbbi magasságot tekintve már önmagában is kellő szabotázsvédelmet jelenthet. De ha a 270 fokban állítható kúszózóna és a nagy magasság nem lenne elegendő védelem, a SIP-100-at
IR-antimaszkkal is ellátták
.




Számos olyan paramétere és szolgáltatása van ennek az érzékelőnek, ami a prémium szegmensbe emeli. Az érzékelési zónáinak érzékenységét külön-külön beállíthatjuk, de a környezeti hőmérséklet és a fényviszonyok függvényében az érzékelő saját maga is módosítja az érzékenységét menet közben.És ezzel nem ért véget a különlegességek felsorolása!
Meg kell említenünk az opcionálisan az érzékelőbe illeszthető SIP-HU fűtőegységet, mely az érzékelőről kapja a tápfeszültségét. A behelyezésen kívül semmilyen beállítást nem igényel, fogyasztása pedig 6 Watt.







A kalibráció pontos végrehajtásához szükséges beállítószett SIP-AT névre hallgat. Ez egy AVF-1 (Area View Finder) és egy AWT-3 (Audio Walk Tester) kettőséből, valamint az egyes területek kimaszkolására szolgáló maszkolólapokból áll. Az AVF-1 egy optikai kalibrációs eszköz, mely hasonlatos az infrasorompóknál megismert tükörrendszerhez, vagyis azt állíthatjuk be a segítségével, hogy mit is lásson az érzékelő.

Az AWT-3 egy akusztikus visszajelzést adó műszer, mely a valós érzékelésssel arányosan ad ki mélyebb vagy magasabb hangot, ami által pontosan beállíthatjuk az érzékelőnk érzékenységét.



A távoli, a közeli és a kúszózóna egymástól függetlenül állítható be ezzel az eszközzel, így biztosak lehetünk abban, hogy a végeredmény megegyezik azzal, amit el szerettünk volna érni. A műszer megtáplálása az érzékelőről történik.



A SIP-100 alkalmazása kerítésvédelmi célra egyszerre jelent könnyű telepíthetőséget és magas szintű biztonságot. Nem szükséges a védendő kerítés mindkét végéhez kábelezni, mint az infrasorompó esetében, nem szükséges a több méter széles tiszta terület a működéséhez, mint a radarsorompóknál, és a költsége nem mérhető sem egy hőkamerához, sem pedig egy LiDAR érzékelőhöz, csupán töredéke azoknak. Egyszóval: költséghatékony. Egyaránt felszerelhető falra vagy oszlopra, viszonylag tág magassági határok között, így kijelenthetjük, hogy ha kerítésvédelmi feladat adódik, érdemes számolni ezzel az érzékelővel.

Az OPTEX REDWALL érzékelőit keresse a Power Biztonságtechnika kínálatában!

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
RISCO ( Rokonet ) hírek az LDSZ Kft-től
Olvasta már?
RISCO ( Rokonet ) hírek az LDSZ Kft-től