Techson M116, az E-PTZ objektumkövető panoráma kamera


Techson M116, az E-PTZ objektumkövető panoráma kamera
Forgalmazó: Power Biztonságtechnika Kft
Gyártó: Techson


A PTZ kamerákkal ellentétben a panoráma kamera nem mozog, mégis képes követni a látóterébe belépő objektumokat, legyenek azok akár emberek vagy járművek. Hogyan lehetséges ez? Mitől izgalmas, és miként működik a Techson TCI PA0 M116 panoráma kamera? Ezekre a kérdésekre válaszol a következő cikk.

A TCI PA0 M116 IS ADM S4 a Techson professzionális kameraszériát erősíti, mégpedig kimondottan sikeresen, mert az M116-os kamera igazán jövőbe mutató szolgáltatásokat kínál. Egymagában képes több kamerát is helyettesíteni, miközben a rögzítőn csak egyetlen csatornát foglal el.

Nézzük meg közelebbről, mit tud, és milyen funkciókkal látja el a feladatát az M116-os.

Ha az 5520x2400, azaz 16 megapixeles felbontás és a 180°-os látószög még nem lenne elég meggyőző, akkor következzenek a kamera speciális tulajdonságai. Az éjszakai színes képről a 0,008 lux érzékenységű CMOS képérzékelők gondoskodnak. Mindazonáltal a beépített infra LED-ekkel is megvilágítható a terület, ha a környezeti megvilágítás elégtelennek bizonyulna a színes képhez. A kamera élességállítást nem igényel, mert a 4,5 mm fókusztávolságú objektívek elegendő mélységélességgel rendelkeznek ahhoz, hogy a teljes megfigyelt területről precíz, éles képet szolgáltassanak. A négy darab, egyenként négy megapixeles kameramodul képét intelligens, beépített szoftver illeszti össze egyetlen, 180°-os panorámaképpé, így a videórögzítőkön vagy a VMS szoftverekben mindössze egy csatornát foglal az M116.



Fontos, hogy az M116 jellemzően magas felbontása ellenére, végső soron használható olyan rögzítőkkel is, amelyek számára a 16 megapixel túl nagy falat lenne. Ilyenkor a kamera kisebb felbontásokat kínál a rögzítőnek, miközben egyéb funkcióit maradéktalanul kihasználja.

A kamerába épített mesterséges intelligencia nem csupán a kép összeillesztéséért felel. Számos analitikai funkciót valósít meg, köztük a már-már kötelező és megszokott arcdetektálást, önálló arcazonosítást, továbbá a különféle objektumok – úgy, mint ember, kétkerekű és négykerekű jármű – felismerését, megkülönböztetését, valamint mindezek megszámlálását.

De a legizgalmasabb funkció az eddig csupán a fejlett speed-dome vagy PTZ kamerákban elérhető objektumkövetés, azaz az autotracking. Csakhogy az M116 mindezt igen sajátosan, pontosabban egy intelligens panorámakamerához méltó módon valósítja meg!



Amíg az autotrackingre képes PTZ kamerák mindössze egyetlen objektumra képesek koncentrálni, és érthető okokból csakis egy objektumot tudnak követni, addig az M116 akár öt különböző területre is figyel, és az azokon áthaladó objektumokat (akár ötöt egyszerre) képes nyomon követni. Ezt az E-PTZ műveletet a panorámaképen egy intelligens nyomkövető algoritmus végzi. És hogy a funkciót látványként is élvezhessük, a kamera mindezt egy speciális megjelenésű adatfolyammal, pontosabban egy egyedi képernyőfelosztással valósítja meg, ami leginkább a halszemoptikák dewarp (kicsomagolt) képi üzemmódjára emlékeztet. A kamera fő adatfolyama a panorámakép mellett tartalmaz öt kisebb képet is, amelyek alul és jobb oldalt mintegy körbeveszik a főképet. Ez jelenik meg a rögzítő képernyőjén, ha az elsődleges adatfolyamra váltunk, például 1x1-es nézetben. Ekkor főképen láthatóvá tehető az öt ellenőrzött zóna, ami a követést kiváltja, és látható a zónákból képzett öt virtuális kamerakép kerete is. Ezek megegyeznek a főképet körbevevő kameraképekkel, amelyek PTZ kamerák módjára követik a területet megsértő objektumot.



A követés többféle módon is beállítható. Vonalátlépés, területre való belépés vagy a megjelenés a területen, mind kiválthatják az objektumkövetés indítását. Az M116 így öt darab autotrackingre képes PTZ kamerát helyettesíthet egy kompakt, egyszerűen telepíthető, kényelmesen kezelhető megoldásként. A mozgó alkatrészek hiánya és a vandálbiztos kialakítás stabil és tartós eszközzé teszi az M116-ot.



Raktárak, ipari épületek külső és belső megfigyelésére, hosszú, egyenes szakaszok, de kereszteződések, pályaudvarok vagy kerítésszakaszok egy lépésben való ellenőrzésére is kifejezetten alkalmas ez az elektronikus PTZ funkcióval és intelligens objektumkövetéssel ellátott kamera. A Techson TCI PA0 M116 IS ADM S4 az fajta eszköz, amit ha működés közben lát az ember, elfogja az ismerős érzés: nekem kell egy ilyen!

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
A BUD Security Kft. ajánlata
Olvasta már?
A BUD Security Kft. ajánlata