Kamerák a SecuriForum 2023-as „kínpadján”

Amikor nyolc játékos és a fény játsza a főszerepet

Kamerák a SecuriForum 2023-as „kínpadján”
Elfogult vagyok a SecuriForum kiállítással kapcsolatban és a már hagyományossá váló Videotechnikai Tesztpódium is kiemelt helyet foglal el szakmai „szívem” infrastruktúrájában. Köszönet azoknak, akik résztvettek a 2023-as Tesztpódium megvalósításában, külön kiemelve a teszt-/terepasztal megvilágításáért – immáron hagyományos jelleggel felelő – Euro Tech Kft - LEDsec-üzletágának, valamint a Samsung Electronicsnak a profi monitorokért és Morvai Gábornak a szakavatott, de szigorúan független közreműködésért a tesztpódium levezénylésében és az éreklődők tájékoztatásában.


A kötelező udvariassági köröket letudva, ideje, hogy pár szót a kamerákról is ejtsünk. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy szimpla, mezei kiállításlátogatóként vetem „papírra” ezen gondolatokat, azaz a kamerák / NVR-ek / monitorok stb. telepítésében, beállításában, finomhangolásában nem vettem részt. Ebből fakadóan, tényleg csak arról tudom elmondani a véleményem, ami a fényerő változtatások mellett, a monitoron megjelent.

Az idei megmérettetésen részt vevő kamerákat és a műszaki paramétereiket – a márkák ABC sorrendjében IDE kattintva lehet megtekinteni

Őszinte örömmel és nagy kíváncsisággal fogadtam az AVIGILON nevezését, a többiek (DVC, HIKVISION, PROVISION, TECHSON, UNIVIEW, VIDEOSEC) már „visszatérő, régi motorosnak” tekinthetők a Tesztpódium „kínpadán”. Természtesen, most írhatnék minden szépet és jót a résztvevő kamerákról, de ennek nem sok értelme lenne, hiszen csak az általuk elém varázsolt képanyag volt az, amit leginkább megcsodálhattam. Így a VIDEOSEC IQ és az Uniview „ultra mozgásérzékelését”, a Hikvision „Deep Learning” funkcionalitását, a DVC „embersűrűség” detektálását, avagy az Avigilon „tanítható algoritmusait” nem állt lehetőségemben tüzetesebben is szemügyre venni.

Általánosságban elmondható, hogy a 4MP képalkotást kínáló, jellemzően 90-112° közti legnagyobb látószögtartományban „szóródó” versenyzők közül a „stresszten” („éjszakai fényviszonyokon”) az 1/1.8'' körüli képalkotóval rendelkező kamerák teljesítettek a legjobban – szubjektív meglátásom szerint.

Amikor a kamerák fényerőváltozásokra való reagálását nézegettem, az Avigilon / Hikvision / TP-Link / Uniview esetében tapaszaltam leheletnyi anomáliákat. Az Avigilon esetében ráfoghatjuk, hogy „biztonsági játékos”, azaz nem sietett lekövetni a jelentősebb fényerőváltozásokat – ennek lehet értelme, hiszen így egy elhaladó autó fénye nem „ingerli” a nappali forgatókönyv aktiválására. Az említett további szereplők esetében rövid kifehéredést tapasztaltam az „éjszaka” => „nappal” átmenet során. Külön kiemelendő, hogy a szürkületi fényviszonyokat csak úgy érzékeltem minden kamera esetében, ha a Tesztpódium házigazdája jelezte, hogy bizony, odabent már alig látni, a kamerák képén ez szinte egyáltalán nem volt észlelhető. Sajnos, az „éjszaka beálltát” annál inkább észrevettem. Őszinte sajnálatomra, el kell, mondjam, hogy „teljes” sötétségben az Avigilon / Provision / Techson / TP-Link kvartett csak a mozdony „reflektorát” közvetítette, a terület egyéb részei „sötét lepelbe” burkolódzott. Szubjektív pontozásomnál itt is megadtam egy (1) pontot, bár szigorú énem 0-ra szavazott volna.

Nos, lássuk a szakma ítéletét, melyet kiegészítek a saját személyes véleményemmel. A képanyag értékelése során, az egyes kérdésekre adott pontok alapján kérdésenként csak az első 3 helyezettet említem, majd az összesített pontszámok alapján a 8 kamera eredményrendjét ismeretem. Tehát a kérdőív kitöltői az alábbiak szerint értékelték a 2023. évi Tesztpódium versenyzőinek október 4-5-én prezentált teljesítményét.

Nappali fényviszonyok mellett:
1. Uniview
2. Hikvision
3. Videosec

Szürkületi fényviszonyok mellett:
1. Videosec
2. Hikvision
3. Uniview

Éjszakai fényviszonyok mellett:
1. Hikvision
2. Videosec
3. Uniview

Zajosság (ennek lekezelése), éjszakai üzemmódban:
1. Hikvision
2. Videosec
3. Uniview

Mozgás lekövetése „nappal”:
1. Hikvision
2. Videosec
3. Uniview

Mozgás lekövetése „éjszaka”:
1. Videosec
2. Uniview
3. Hikvision

A szakma összesített ítélete szerint:
1. Hikvision
2. Videosec
3. Uniview
4. DVC
5. Avigilon
6. Techson
7. TP-Link
8. Provision

Szubjektív meglátásaim alapján mindössze annyit változna a fenti lista, hogy a Hikvision kerülne a harmadik helyre, az Uniview az elsőre és a DVC „holtversenyben” a Videosec-kel második helyen végezne. Azonban, magától értetődően, meghajolok a szakma bölcsessége előtt és tekintsük úgy, hogy a fenti pár sort le sem írtam.

Ami a kiegészítő kérdéseket illeti, 2023-ra eljutottunk arra a pontra, hogy ma már nem prioritás a magyarnyelvű menü. Ellenben a WDR és a 3+ évnyi garancia 90% felett végzett és a fejlett analitikai funkciók iránt is kiemelkedő (87.3%) az érdeklődés. Az „inkább legyen” (60,3%) végzett a ködmentesítés és a speciális sávszélesség-kímélő funkciók megléte. A kérdőíven megjelölt egyéb funkciók (rázkódás-kompenzáció, SD kártya fogadás, kétirányú hangkapcsolat) szignifikánsan 50% alatt végzett.

Ezúton gratulálok minden bátor, a Videotechnikai Tesztpódiumon megméretkezést vállaló „játékosnak”, s megköszönjem a szakma hozzájárulását az értékelés elkészültéhez.

Szerző: OVSZ

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Proximity kártya: Hogyan működik, és mi a hozzáadott értéke?
Olvasta már?
Proximity kártya: Hogyan működik, és mi a hozzáadott értéke?