NTAK-kompatibilis jegyrendszer, integrált elektronikus beléptetővel?

Turisztikai attrakciók előírásnak megfelelő automatikus adatszolgáltatása, jegyértékesítéssel és elektronikus beléptetővel

NTAK-kompatibilis jegyrendszer, integrált elektronikus beléptetővel?
Az Accessium Ltd. és a Using Kft. megoldása automatikusan teljesíti az adatszolgáltatást, a jegyrendszerhez integrált elektronikus beléptető pedig elvégzi a helyszínen történő elektronikus beléptetést és az eseményre történő regisztrációt. A beléptető, és a jegyrendszer sem igényel telepítést, számítógépen, tableten és telefonon is kiválóan működik.

Az attrakciók szervezőinek és a biztonságtechnikának is fel kell készülnie arra a változásra, hogy 2024 Január 1-től a 12 millió forint nettó árbevételt meghaladó vendéglátó üzletek és turisztikai attrakcióknak is adatot kell szolgáltatni. Az adatszolgáltatás azért került középpontba, mert jogszabály írja elő az olyan folyamatos, időszakos vagy alkalomszerű jelleggel megszervezett turisztikai attrakciókra, ahol belépőköteles módon, jegyértékesítéssel vagy jegy kiállítással biztosítjuk a belépést a látogatók számára.

Aki szervezett már rendezvényt, vagy aktívan részt vett ilyen munkában, az tudja, hogy mennyi mindenre oda kell figyelni az előkészület és a rendezvény ideje alatt. Az NTAK adatszolgáltatás plusz kihívást jelent, de a cikkben bemutatott rendszer egy innovatív megoldást mutat be.

A turisztikai attrakció olyan turisztikai céllal hasznosított és működtetett természeti vagy ember alkotta vonzerő, illetve földrajzi terület, amely a látogatók számára élmény-, szabadidős, utazási szolgáltatásokkal, kínálati palettával, vagy szórakoztatási funkcióval rendelkezik.

A látogató (vendég) az a természetes személy, aki az adatszolgáltatásra kötelezett turisztikai attrakció által nyújtott szolgáltatást jeggyel, belépővel vagy bérlettel veszi igénybe, függetlenül a szolgáltatásért ellenértéket fizető személyétől.

Sokkal több eseményre vonatkozik a jogszabályi kötelezettség, mint azt elsőre gondolnánk. További információt, illetve a regisztrációra és adatszolgáltatásra kötelezett turisztikai attrakciók listáját itt találja: IDE kattintva

Mi vár ránk a jövőben?
2024 Január 1-ig tehát el kell végezni a cég regisztrációját és fel kell készülni az adatszolgáltatási kötelezettségre is, mely az esemény ideje alatt napi kötelezettség lehet. Az esemény ideje alatti adatszolgáltatás meglétét a területileg illetékes jegyző ellenőrízheti. Az adatokat digitálisan az NTAK rendszerébe kell küldeni. A digitális platform lehetővé teszi, hogy valós időben látható legyen az adatszolgáltatási kötelezettségre jogosult rendezvény anonim, forgalmi, statisztikai adata. A szolgáltatónak nem csak a regisztrációt kell idén elvégeznie, de gondoskodnia kell arról, hogy rendelkezzen az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas jegykezelő szoftverrel is. NTAK - Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ. Az adatgyűjtés egyik célja, hogy minden hazai szálláshely, vendéglátóhely és turisztikai attrakció forgalmi, statisztikai adatainak valós és naprakész mérése megtörténjen. Az NTAK-ba az egyes szálláshelykezelő, vendéglátó és jegyértékesítő szoftverekből kizárólag statisztikai adatok érkeznek. A rendszer semmilyen személyes adatot nem fogad be, nem rögzít, és nem tárol. A beérkező adatok alapján az egyes szolgáltatásokat igénybe vevők az NTAK-ban semmilyen módon nem beazonosíthatóak. Amennyiben egy szolgáltató olyan adatokat rögzít, amelyek a szolgáltatást igénybe vevő beazonosítására alkalmasak (pl. számla készítésekor), abban az esetben a szolgáltatónak adatkezelési tájékoztatót kell készítenie, amelyet szükséges az igénybe vevővel ismertetnie és elfogadtatnia. A rendezvényeken elektronikus beléptetés használatakor, az üzemeltetőnek a beléptetésről elektronikus formában kell elküldenie a belépési adatokat az NTAK rendszerébe. A jogszabály előírásainak megfelelően az NTAK az MTÜ (Magyar Turisztikai Ügynökség) felügyelete alatt működik.

A belépőjegy nélkül látogatható attrakciók, ingyenes rendezvények látógató központok esetében nincs sem regisztrációs, sem NTAK adatszolgáltatási kötelezettsége a turisztikai attrakció üzemeltetőjének.

Ha adatszolgáltatásra kötelezett, akkor ezt kell tennie:
1. Ügyfélkapus regisztrációval kell rendelkeznie.
2. Regisztrálnia kell az NTAK-ba a vendéglátó üzlet tulajdonosának, üzemeltetőjének vagy bérlőjének.
3. Két lépésből áll Az NTAK regisztráció:
a. központi regisztráció,
b. ágazati regisztráció.

A regisztrációt követően a vendéglátó üzlet üzemeltetője megkapja az NTAK regisztrációs számot.


A jegyweb.hu által kiállított jegyekkel, nem csak belépésre használhatjuk az ideiglenesen vagy állandóan letelepített beléptető rendszert, legyen az sorompó, kapu, ajtó, forgóvilla, forgókereszt vagy egyéb eszköz, de automatikusan megtörténik a jogszabályi kötelezettség, vagyis az adatszolgáltatás, amikor valaki megérkezik a rendezvény parkolójába, irodába, konferenciaterembe vagy egyéb területre. A jegyértékesítési tranzakciókról az üzemeltető számos adattal rendelkezhet: Azonosítók, programadatok, tranzakcióadatok, eladott jegyek adatai, személyek száma, stb. A program használatával lehetőség van egyéb mobil beléptető megoldások használatára is, melyek telepítése gyors, egyszerű, szaktudást nem igénylő, de használatuk biztonságos üzemeltetést biztosítanak. A jegyweb.hu rendszeréből vásárláskor automatikusan kiküldésre kerül a belépéshez használt 2D vonalkód/vonalkóddal ellátott jegy, mellyel a helyszínen (kinyomtatva, vagy telefonról használva) a beléptető kapuknál nem csak a beléptetés, de a rendezvényre és az NTAK rendszerébe történő regisztráció is megtörténik. A jegykezelő és az integrált beléptető rendszer alkalmas a biztonságos létszám ellenőrzésére, kezelésére is. A nap folyamán a vonalkód alkalmas a beléptető megoldások használatára is. Ha az adatszolgáltatás üzemzavar vagy áramszünet miatt meghiúsul, az adatszolgáltatást legkésőbb az elhárítást követő napon teljesíteni kell. A shop.jegyweb.hu interneten értékesített jegyek bankkártyával kifizethetőek a stripe.com vagy barion.com segítségével.

A rendszer fontos kiegészítő modulokat is kínál a bankkártyás fizetésen kívül, mint pl. helyfoglalás az eseményre, NAV online számla kiállítása fizetéskor és QR kód kezelés. A megvásárolt jegyek kiadása történhet papíron, karszalagon vagy e-mailen kiküldve. A jegyek típusa lehet pl. egyszerű, napi-heti, bérlet, több program, program sorozat és csoportos jegy. A jegykezelő rendszer kedvezmények beállítására és használatára is alkalmas, és pénztárgép kapcsolat is megoldható.

A fejlesztés során az egyik fontos szempont az volt, hogy biztonságos, bárki számára könnyen telepíthető, NTAK kompatibilis, elektronikus beléptetővel ellátott forgóvillát fejlesszünk, mely helyi szervert sem igényel. Megoldásunk további előnye, hogy könnyen áttelepíthető, és több forgóvillát is lehet egy rendszerben kezelni. További kiemelt szempont volt, hogy bérelhető megoldást is kínáljunk. Kiemelt szerepet kapott a fejlesztés során az, hogy ne csak könnyedén, és teljesen automatikusan teljesítsük az NTAK adatszolgáltatási kötelezettséget a vevőink számára, hanem illesszünk hozzá egy jegyértékesítő rendszert is, mely automatikusan működteti a forgóvillát.

Az idei Securiforum kiállításon találkozhatott egy olyan beléptető forgóvilla megoldással, eGate (az eGate megoldás az Accessium fejlesztése, melyről bővebben IDE kattintva), mely rendelkezik a jegyweb integrációval. A forgóvilla beépített olvasókkal (Pl. QR kód) rendelkezik, és a helyszínre küldést követően szaktudást igénylő telepítés nélkül azonnal használható. Az eszköz működéséhez csupán 230V és GSM lefedettség szükséges, nem igényel helyszíni programozást és beállítást. A forgóvilla „bárhova” telepíthető, és a rendezvény ideje alatt is áttelepíthető, ha arra van szükség. A fejlesztés egyik előnye, hogy nincs szükség drága szerver/szerverek megvásárolására és üzemeltetésére, továbbá nem kell „konténeres” megoldásokat vásárolnunk, hogy teljesítsük a biztonságos, kényelmes és jogszabályi feltételeknek eleget tevő beléptetést, regisztrációt és adatszolgáltatást. A komplex fejlesztés nem csak megvásárolható, de bérelhető is.

Nagyobb rendezvény esetén több forgóvilla is használható, de az adatok természetesen egy rendszerbe kerülnek, és így továbbítódnak a rendezvény üzemeltetője és az NTAK felé. A forgóvilla akkumulátoros tápelláttással is működtethető, így biztosítva a folyamatos működést és adatszolgáltatást. A jegyweb.hu és az Accessium közös rendszere nem csak a mobil forgóvilla esetében, de fixen letelepített beléptető rendszer igényeknél is kiépíthető és használható. A közös rendszer nem korlátozódik egy belépési pontra és egy helyszínre, mennyiségi, területi és időzóna megkötés nélkül építhető fel egy beléptető/munkaidőnyilvántartó rendszer.

Az ismertetett rendszer megfelel a GDPR előírásainak, innovatív, biztonságos és egyszerűen telepíthető megoldást biztosít. A Using Kft. és az Accessium Ltd. már több, mint 10 éve foglalkozunk felhő alapú fejlesztésekkel. Megoldásuk biztonsággal teljesíti az NTAK adatszolgáltatási előírást, és kényelmes, biztonságos beléptetést nyújt.

További információért keressen bennünket az alábbi elérhetőségeken:
Beléptető rendszer, Accessium Ltd., info@accessium.eu (20) 974 2125
Jegykezelő rendszer, Using Kft, info@using.hu (20) 578 7103

Tagek: beléptető

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Techson SmartCenter egyszeregy útmutató
Olvasta már?
Techson SmartCenter egyszeregy útmutató